Egyre közelebb a pályázatok kiírása: az elavult létesítmények, a régi technológiák és a magas termelési költségek megoldására szolgál a 2024. márciusában megnyíló Állattartó Telepek Fejlesztése pályázat. Szintén márciusban érkezik a Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása. Ezt követi áprilisban az öntözésfejlesztési pályázat. Júliusban pedig két újabb felhívás jelenik meg: a Fiatal gazda pályázat szabadon felhasználható támogatási összeggel, valamint a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című pályázat, amely célja, hogy  támogatást nyújtson a kisebb gazdálkodóknak.

Az új támogatási rendszer továbbra is segíteni fogja a gazdálkodók alkalmazkodását a megváltozott piaci és termelési viszonyokhoz - jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a Bács-Kiskun vármegyei Kalocsán egy gazdafórumon.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a Bács-Kiskun vármegyei Kalocsán egy gazdafórumon beszélt a 2024-es támogatások részleteiről és az agrárképzés jelentőségéről - Fotó: FB

Az agrártárca cikke szerint Dr. Nobilis Márton hozzátette, fontos, hogy az élelmiszeriparban minél magasabb feldolgozottságú termékeket tudjunk előállítani. Éppen ezért az új támogatási ciklus komoly lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás hatékonyságának további fejlesztésére. 

Tavaly összesen 1400 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, az idei év első két hónapjában pedig újabb 82 milliárd forintnyi forrás érkezett meg, mintegy 42 ezer agrárvállalkozáshoz. A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd, de meghatározó lesz a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházások támogatása is - közölte. 

Állattartás és kertészet

Az államtitkár kifejtette, a gazdaságfejlesztési természetű intézkedések egyúttal környezeti és klímacélokat is szolgálnak, ennek megfelelően külön zöld beruházások is szerepelnek a KAP Stratégiai Tervben. Az állattenyésztési ágazat széleskörű problémái között szerepelnek az elavult létesítmények, a régi technológiák és a magas termelési költségek. Ezek megoldására szolgál a 2024. márciusában megnyíló Állattartó Telepek Fejlesztése pályázat. Szintén márciusban érkezik a Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása. A pályázatra olyan őstermelők, egyéni vállalkozók, és nonprofit szervezetek jelentkezhetnek, akik működő gazdaságot vezetnek. Ezt követi áprilisban az öntözésfejlesztési pályázat. 

Kalocsán vett részt egy gazdafórumon Dr. Nobilis Márton, ahol a 2024-es támogatások részleteiről és az agrárképzés jelentőségéről is beszélt - Fotó: FB

Fiatal gazda és digitális átállás

2024 júliusában pedig két újabb felhívás jelenik meg. Az egyik a Fiatal gazda pályázat, itt a támogatás összege szabadon felhasználható. Szintén kiírásra kerül a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című pályázat, amely célja, hogy  támogatást nyújtson azoknak a kisebb gazdálkodóknak, akik szeretnének átlépni a saját termelésükből való fenntartás lehetőségének határát, de ezt minimális önerővel vagy nagyobb pályázatokban való részvétellel nem tudják megtenni.  

A Mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatására pedig 2024. decemberéig lehet igényelni forrást  - részletezte az államtitkár. Hozzátette, a  Magyar Stratégiai Terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, ezért nagyon bízom abban, hogy ezek a pályázatok sikeresek lesznek, és egy lendületet adnak a magyar mezőgazdaságnak és a magyar élelmiszeriparnak - részletezte a célokat.

A jó szakemberek képzése kiemelt fontosságú 

Feladatunk olyan képzéseket biztosítani a jövő generációja számára, amely piacképes és azonnal felhasználható tudást jelent a fiatalok számára. Ezért jöttek létre az agrárszakképzési centrumok, amelyek célja, hogy minél modernebb eszközökkel találkozhassanak a diákok és megtanulják azokat használni - mondta a politikus.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás