Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése. Az összefogalót a Hercegkút, Hosszúhegy-dűlőben található meteorológiai állomás mérési adatai, illetve a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. által szolgáltatott online adatok, illetve információk alapján készítették el.

A 2024. júniusi középhőmérséklet (22,45 °C) 1,60 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült borvidéki éghajlati normál értékét, a lehullott csapadék mennyisége (72,6 mm) pedig 6,2 mm-rel maradt el attól (78,8 mm). Az idei bizonyult a borvidékenn az utóbbi 33 év hatodik legmelegebb júniusának - írták az elemzésükben.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése
Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése - Fotó: Magro.hu, CSZS, Tokaj-hegyalja

A hónap kezdetének változékony, záporos, zivataros időjárását mediterrán ciklonok alakították. Később fokozatosan erősödött a nappali felmelegedés, majd Medárd nap környékén egy atlanti ciklon súroló hidegfrontjának hatására a térségben nagymértékben megnőtt a heves jelenségekkel kísért zivatarok kialakulásának esélye. Ezt követően szárazabb légtömegek beáramlása mérsékelte a csapadékhajlamot és jelentősen növelte a nappali felmelegedést. Ennek eredményeként a hőmérsékleti maximumok a második dekád végén már 33 °C közelében alakultak. 

Június utolsó dekádjának időjárása atlanti ciklonok sorozatának átvonulása jegyében alakult. Ezek hidegfrontjainak előterében afrikai eredetű, forró légtömegek DNy-ÉK irányú áramlása, a hátoldalán pedig hűvösebb levegő északias beáramlása következett be. Ennek megfelelően a kánikulai időszakok 30 °C-ot meghaladó napi maximumait a hidegfront betörésekhez társuló záporos, zivataros napok 26-28 °C csúcshőmérsékletei váltották. 

Rendszeresen és változó eloszlásban érkező események 

A rendszeresen, de szeszélyes területi eloszlásban kitörő, heves légköri eseményeket esetenként intenzív, jelentős eróziós károkat kiváltó csapadékhullás, viharos légmozgás és jégeső kialakulása is jellemezte. Az igen meleg június folyamán folytatódott az intenzív növekedés a szőlőültetvényekben és sorköz, soralj vegetációjában is. Ezt segítette elő az alkalmanként nagy mennyiségű csapadékkal érkező zivatarok, felhőszakadások által biztosított megfelelő talajnedvesség is. 

Sajnos ezen csapadékesemények (elsősorban a június 22-23. éjjelén érkező) jelentős károkat okozott a termőtalaj lehordásával, helyenként jégverés is károsította a lombozatot, fürtöket. 

A csonkázás elkerülhetetlenné vált a hónap első felében, több ültetvényben a hónaljhajtások eltávolításával egy időben. A fürtök jelentős része június utolsó dekádjában a fürtzáródás állapotába került. A melegebb időjárás elsősorban a szőlőlisztharmat megjelenésének kedvezett, azonban néhol a szőlőperonoszpóra tüneteivel is találkozni lehetett. A nem megfelelő védelemben részesített ültetvényekben e kórokozók kártétele számottevővé vált. 

Hőmérséklet 

A Hercegkút, Hosszúhegy-dűlőben található meteorológiai mérőállomáson mért adatok szerint júniusban a levegő hőmérséklete 20,9 °C-os értéktartományon belül változott. A legalacsonyabb napi minimum hőmérséklet (12,4 °C) június 15-én, a legmagasabb napi maximum (33,3 °C) pedig június 19-én volt mérhető (1. ábra). Az első nyári hónap kezdetének változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárását a Kárpát-medencébe délnyugati irányból érkező mediterrán ciklonok alakították. Ekkor a térségben 15 °C-ot meghaladó minimum és 25 °C-nál némiképp alacsonyabb maximumhőmérsékletek voltak jellemzőek. 

Ezt követően fokozatosan erősödött a nappali felmelegedés, aminek eredményeként a napi maximumok a borvidéken is 25-30 °C intervallumban alakultak. Medárd nap környékén egy, a Kárpát-medence észak-keleti régióit súroló hidegfront hatására a térségben nagymértékben megnőtt a lokálisan jelentős mennyiségű csapadékhullással, viharos légmozgással, illetve jégveréssel kísért zivatarok kialakulásának esélye. 

A hónap második dekádjának elején szárazabb és melegebb légtömegek beáramlása vette kezdetét, ami mérsékelte a légkör labilitását, így csökkentette a csapadékhajlamot és jelentősen növelte a nappali felmelegedést. Ennek eredményeként visszatért a nyári idő, a hőmérsékleti maximumok pedig a dekád végére - anticiklonális hatásra - már 33 °C közelében alakultak. 

Június utolsó dekádjának időjárását atlanti ciklonok sorozatos átvonulása alakította, amelyek hidegfrontjának előterébe forró, afrikai eredetű, jelentős mennyiségű szaharai port tartalmazó légtömegek érkezése, a front hátoldalán pedig hűvösebb levegő váltakozó beáramlása játszódott le. A hőmérsékleti értékek ennek megfelelően alakultak, a kánikulai időszakok 30 °C-ot meghaladó napi maximumait a hidegfront betörésekhez társuló záporos, zivataros napok 26-28 °C-os csúcshőmérsékletei váltották. A rendszeresen, de szeszélyes területi eloszlásban kitörő, heves légköri eseményeket olykor intenzív, jelentős eróziós károkat kiváltó csapadékhullás, viharos légmozgás és jégeső kialakulása is jellemezte.

Az idei bizonyult az utóbbi 33 év 6. legmelegebb júniusának a térségben, melynek átlaghőmérséklete (22,45 °C) 1,60 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült borvidéki éghajlati normál értékét (20,85 °C). 

Csapadék 

A referenciaként szolgáló csapadékmérő berendezés 72,6 mm mennyiségű esőt regisztrált júniusban (2. ábra) 14 csapadékesemény összesített eredményeként. Az alkalmanként a területre érkező csapadék mennyisége 0,1-31,7 mm intervallumon belül változott. 

A borvidék csapadékviszonyainak alakulására az elmúlt hónapban is jelentős területi heterogenitás volt jellemző a gyakorta csak kisebb területekre korlátozódó, de intenzív, jelentősebb eróziós folyamatokat kiváltó csapadékhullással kísért zivatarcellák átvonulása következtében. 

Jól szemlélteti e helyzetet az a tény, ami szerint például Tarcal térségében a júniusban lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 100 mm-t. A referencia hely havi csapadékmennyisége 6,2 mm-rel maradt el az 1991-2020. időszakra becsült borvidéki éghajlati normál értékétől (78,8 mm), ami alapján elmondható, hogy az idei június a lehullott csapadékmennyiség alapján átlagosnak volt tekinthető a térségben.

Talajnedvesség 

A feltalaj (0-50 cm) növények számára felvehető nedvességtartalma a június 1-én meghatározott 60-70 %-ról a jelentősebb mennyiségű csapadékhullás következtében 95 %-nál magasabb szintre növekedett az első dekád végére. A hónap közepén 86 %, a második dekád végén pedig már csak 70 % körüli értékek voltak mérhetők a június 16-án lehullott csapadék dacára. 

A hónap utolsó dekádjának változékony, záporos, zivataros időjárásának köszönhetően a feltalaj növények számára hasznosítható nedvesség készletében is jelentős változások következtek be. Június 20-án 70 % körüli, 25-én 85 %-ot meghaladó értékek voltak mérhetők. A hónap végére pedig már ismételten a maximális érték 80 %-ára volt tehető e talajréteg átlagos diszponibilis nedvesség tartalma. Az 50-100 cm-es talajrétegben e víztartalmi mutató június elején 92 % volt, ami a tőkék vízfelhasználása következtében a hónap első dekádjának végére 90 %-ra csökkent. 

A Medárd környéki időszakban lehullott csapadékvizek a feltalaj átnedvesítését követően a mélyebb talajréteg nedvességkészletét gyarapították, így az 50-100 cm réteg növények számára felvehető víztartalma június közepén a maximális érték 98 %-ra növekedett. Június 20-án 96 %, 25-én 90 %, 30-án pedig 85 % értékek voltak mérhetők. Így az ültetvények talajainak 0-100 cm-es rétegben tárolt hasznosítható nedvesség készlet június 10-ig a maximális értékhez viszonyítva 75 %-ról 98 %-ra növekedett, majd a hónap végére átlagosan 82 %-ra csökkent. 

Így az 1 méter mélységű talajszelvény hasznosítható vízkészlete a hónap során 7 % mértékű átlagos nettó gyarapodást mutatott, azaz a havi csapadékmennyiség meghaladta a szőlőtőkék és a sorközök, soraljak növényzetének vízfelhasználásából, valamit a talajszelvény párolgásából származó vízveszteségek mértékét.

Ennek megfelelően az 1 méteres talajréteg vízhiánya június első dekádjának végére a kezdeti 55 mm-ről átmenetileg 15 mm körüli értékre csökkent, a hónap végére pedig 30-40 mm szintre növekedett. Elmondható, hogy a talajok pillanatnyi nedvességkészlete a tőkék vízigényét középtávon nagy eséllyel képes kielégíteni és továbbra is jó alapot szolgáltat a kedvező kilátások hosszabb távú fennmaradásának. Meg kell azonban jegyezni, hogy ennek teljesüléséhez a tenyészidőszak további részeiben legalább átlagos mennyiségű csapadékhullásra van szükség. 

Az időjárási elemzést a Hercegkút, Hosszúhegy-dűlőben található meteorológiai állomás mérési adatai, illetve a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. által szolgáltatott online adatok, illetve információk (met.hu) alapján készítették el. A borvidékre vonatkozó éghajlati normál értékek (1991-2020.) közelítő becslését több térségi mérőhelyről származó adatok felhasználásával végezték - írta az elemzésben Kneip Antal.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás