Technológiai szolgáltatás, szaktanácsadás, méretfüggetlen precíziós gazdálkodás, extra szolgáltatások - ezeket emelte ki a KITE Zrt. vezérigazgatója, amikor a vállalat 2019-es terveiről kérdeztük. Komplex technológiát szeretnének szolgáltatásként nyújtani a gazdáknak. A cél, hogy a szaktanácsadással és a gazda együttműködésével teljesen le tudják majd fedni az adott növénykultúrával kapcsolatos munkafolyamatot.

Szabó Levente 2002-től dolgozik a KITE Zrt.-nél. Végigjárta az agrárintegrátor cég ranglétráját: pályafutását alközponti kockázatkezelőként kezdte, majd kockázatkezelési igazgató-helyettes, agronómiai üzletkötő szaktanácsadó, később pedig régióigazgató lett. 2013 januárjától agronómiai kereskedelmi vezérigazgató-helyettesként dolgozott, 2014-től pedig a KITE Zrt. vezérigazgatói posztját tölti be. A szakember a 2019-es AgrárgépShow kiállításon adott interjút a Magro.hu-nak, a cég által forgalmazott gépek társaságában.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója

Milyen volt a 2018-as év a KITE Zrt. életében, hogy hatottak a cégre a tavalyi időjárási szélsőségek?

A tavalyi év nehéz volt a mezőgazdaságban dolgozók számára. Az elhúzódó tél után egy gyors lefutású tavaszkezdet jött, amit aszályos időszak követett. Ez utóbbi pedig azon túl, hogy stresszhatást okozott a növényekben, a Duna vizéből is sokat elpárologtatott. Az alacsony vízszint miatt a folyó hajózhatatlanná vált a kereskedelmi forgalom számára. Ez pedig akadályozta az exportra szánt terményszállítmányaink vízi úton történő szállítását.

Így többletköltségek jelentkeztek, de szerencsére az év végére a Terménykereskedelmi Üzletágunk is pozitív eredményekkel zárt. Tavaly az Öntözési és a Kertészeti Üzletág forgalma is jelentősen növekedett, annak köszönhetően, hogy a gazdálkodók megkapták az értesítéseket a beadott pályázatokkal kapcsolatban, így elindulhattak a beruházások.

Talán a legbüszkébbek a szervizszolgáltatásunkra vagyunk, ami szép fejlődést mutatott 2018-ban.

Nem csak az árbevétel szempontjából, hanem az apparátus bővítését nézve is. Régóta stratégiai célunk ugyanis, hogy gyorsan és rugalmasan tudjuk ellátni az általunk kezelt gépparkot. Ehhez szükség volt a szervizapparátus létszámának emelésére, amit a jövőben is folytatunk.

A gazdálkodók megkapták az értesítéseket a beadott öntözésfejlesztési pályázatokról, elindulhattak a beruházások - ennek következtében jelentősen növekedett a KITE Zrt. Öntözési és a Kertészeti Üzletágának forgalma

Idén a szolgáltató szektorban erősít a vállalat, a gépbérlés lehetőségei például új szintre lépnek. Hogyan valósul meg mindez?

Nem csupán klasszikus gépbérleti konstrukcióban gondolkodunk, hanem a komplex technológiát szeretnénk szolgáltatásként a gazdálkodók rendelkezésére bocsátani. Ez azt jelenti, hogy nem csak a gépet vagy a gépkapcsolatot, hanem a szaktudást is biztosítjuk. Mivel a technológia minden egyes eleme egy komplex rendszert alkot, ezért, ha szükséges, az inputanyagokat és a finanszírozási lehetőségeket is beemelhetjük a folyamatba, illetve annak végén fel is vásároljuk a terményt.

Egy idő után szeretnénk odáig eljutni, hogy a szaktanácsadásunkkal és a gazda együttműködésével az adott kultúrával kapcsolatos tevékenységeket A-tól Z-ig le tudjunk fedni.

A munkatársaik által szaktanácsadás keretében lefedett terület jelenleg 150 ezer hektár. Tervezik-e bővíteni a szolgáltatást, illetve lehet-e ezt a számot egyáltalán növelni?

Sok időt és energiát fordítunk a jelenlegi szaktanácsadóink fejlesztésére, de ahhoz, hogy valós időben, megbízható módon tudjunk tanácsokat adni, bővítenünk kell az apparátusunkat megfelelő szaktudású emberekkel. A munkaerőhiányt nem látom gondnak, a magyar agrárképzés megfelelő. Sok felsőoktatási és középfokú intézménnyel tartunk fent kapcsolatot duális képzési formájában, ennek köszönhetően folyamatosan érkeznek diákok és új jelentkezők is a vállalatunkhoz. Az ösztöndíjprogramunk is korrekt fejlődési és előrelépési lehetőséget jelent azoknak, akik nálunk képzelik el a jövőjüket.

A méretfüggetlen precíziós szaktanácsadási rendszer a kisebb területen gazdálkodó termelőknek is személyre szabott megoldásokat nyújt

A KITE Zrt. méretfüggetlen precíziós szaktanácsadási rendszer kiépítését célozza a Debreceni Egyetemmel és a Balogh-Farm Tépe Kft.-vel közösen végzett kutatás-fejlesztési projekt a GINOP programon belül. Ezzel kapcsolatban milyen eredményekről tud beszámolni?

Akár kicsi, akár nagy gazdaságról beszélünk, mi azt kommunikáljuk, hogy a precíziós gazdálkodás nem csak a 3 ezer, hanem az 50 hektáros gazdának is hasznot hozhat. Az eddigi eredmények azt bizonyítják, hogy egy kis gazdaságban is lehet hatékonyan gazdálkodni a technológia alkalmazásával. Nem kell hozzá több 100 millió forint, hogy áttérjen valaki a precíziós gazdálkodásra, a hatékonyság mérettől függetlenül is elérhető. Akár kisebb gépekkel, alacsonyabb költséggel is érdemes belevágni. A program IT-fejlesztései az év végére készen lesznek, és egy roadshow keretében mutatjuk majd be azokat a termelőknek.

Mennyit költ a KITE Zrt. kutatás-fejlesztésre?

Az eredményünk egy jelentős részét visszaforgatjuk és az Innovációs Főigazgatósághoz tartozó feladatokhoz csoportosítjuk át. Ha csak a precíziós gazdálkodást tekintjük, az eszközök beszerzésével, az IT-fejlesztés hardver- és szoftverszükségletével együtt ez közel 2 milliárd forintot foglal magába. Ennyit költöttünk kutatás fejlesztésre az elmúlt évben.

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás