A hazai vetésterületek alapján, a kukorica és a kalászosok után a maga 600 ezer hektáros vetésterületével a napraforgó a harmadik legfontosabb kultúrnövényünk. Magyarország mindig meghatározó tényező volt ezen a téren Európában: az országos termésátlagok a 3 tonnát közelítik hektáronként, a közel 2 millió tonna feletti összhozamával hazánk az elmúlt években első, vagy legalább dobogós volt az EU-ban. Dr. Piukovics Lászlóval, a CortevaTM Agriscience vetőmag termékmenedzserével a hazai napraforgópiac aktuális kérdéseiről beszélgettünk.

Milyen a magyar napraforgó helyzete Európában, hol tartunk?

A termelés színvonala nagyon magas. Ugyan hosszú ideig Franciaország előttünk járt, de most már utolértük őket. Az elmúlt 10-20 évet nézve óriási változás történt a napraforgótermesztésben. Ma már korszerű fajták/hibridek vannak a köztermesztésben, amelyek kedvezőtlen körülmények esetén is megbízhatóan teljesítenek. A meghatározó hibridek száma 10 alatti. A 3 legnépszerűbb hibrid a vetésterület csaknem 50, a 10 legnépszerűbb 75, míg a 20 legnépszerűbb napraforgó a vetésterület 87 százalékát fedi le. Mindezek mellett a termesztéstechnológia -beleértve a talajművelést, vetést, tápanyag-utánpótlást, növényvédelmet- igen magas színvonalú, ebben élen járunk.

A napraforgó hibrid választás aktuális helyzetéről beszélt a Magro.hu-nak Dr. Piukovics László, a Corteva Agriscience™ vetőmag termékmenedzsere

Milyen kihívásoknak kell megfelelni a napraforgó termesztésénél?

A technológia egyik legfontosabb eleme a gyomirtás. Forradalmi átalakulás volt, amikor a klasszikus preemergens megoldások mellett megjelentek a posztemergens gyomirtási lehetőségek. A napraforgót jó néhány kórokozó veszélyezteti a tenyészidő során. Az okszerű magas színvonalú növényvédelem a hidastraktorok megjelenésével könnyebben megvalósíthatóvá vált. A kártevőktől, kórokozóktól megvédett napraforgó betakarítása is rejt magában hibalehetőségeket. Minél előbb betakarítjuk, annál kevesebb lesz az állati kártevők, viharok által okozott termésveszteség.

Mivel előzhetik meg a károkat a gazdák a vetés és a növényvédelem során?

Érdemes betartani a vetésforgót, hiszen, ha nincs meg a 4-5 év kihagyás a területen a 2 napraforgó vetés között, az jelentősen növeli a betegségek kialakulásának veszélyét. Sok területen sajnos csak 2-3, vagy annál is kevesebb évet hagynak ki.

A vetés az egyik legfontosabb, ami különös odafigyelést igényel. Amit ott elrontunk, azt később már nem lehet rendbe hozni. Fontos a robbanásszerű, egyenletes kelés és az abból adódó egyenletes tőállomány. Mivel a neonikotinoidok felhasználási engedélyét nem hosszabbították meg, nincs igazán hatékony megoldás a csírakori kártevők ellen. A talajfertőtlenítés jelentősége ezért ismét felértékelődik, használatuk elengedhetetlen a drótférgek, pajorok és egyéb talajlakó kártevők ellen."

A vegetációs időben a napraforgóban károsító kórokozók ellen a leghatékonyabban preventív kezelésekkel lehet megelőzni a nagyobb gazdasági kárt. Akinek hidastraktora van, könnyebb a helyzete, mert virágzáskori magasságban is kezelni tudja a tábláit.

Nagyon fontos a hibridek betegség ellenállósága. Európa legtöbb országában a napraforgó peronoszpóra az egyik legfontosabb kórokozó. Általában Franciaországban jelennek meg kórokozó legújabban kiszelektálódott patotípusai, majd néhány év elteltével ezek megjelennek Közép- és Kelet-Európában is. Ha a hibrid nem rezisztens, egy esős, hűvös tavaszon a komoly megbetegedés léphet fel, ami jelentős terméscsökkentést okoz, és mivel a potenciális fertőzésforrás ott marad a talajban, később évekig számolni kell a kórokozóval. Nem szeretnénk, ha a gazdák ebben rizikót vállalnának, ezért a napraforgó portfóliónk minden hibridjét felvérteztünk a legújabb magyarországi napraforgó peronoszpóra rasszokkal szemben. Ezek a Pioneer Protector® Peronoszpóra hibridek.

A fehérpenészes szártő- és tányérrothadás (szklerotiniás betegség) is gondokat okozhat. A kórokozó megtámadja a szártövet, a szárat, majd a tányért is. Ez utóbbi fertőződése miatt nemcsak a termés mennyisége, a minősége is csökken, mert a termést nehéz kitisztítani a szkleróciumoktól. A Pioneer portfólió a szklerotiniával szemben általánosan jó védett, de kimagasló toleranciájuk miatt a P64LE25, a P64HE118 és a P64HE133 hibridjeinket a legjobbak között tartjuk számon. Ezek betegségellenállósága a Phomopsis (Diaporthe) kórokozóval szemben is kiváló.

„Feltörekvő” betegség az egyre több helyen előforduló verticilliumos hervadás. Nemcsak Franciaországban, már a Kárpát-medencében, sőt tőlünk keletre is károsít. Oda kell figyelni rá, a kutatási programunkban már erre is kiemelten figyelünk: a P64HE133 hibridünk kimagaslóan tolerálja a betegség által okozott károkat.

A növényvédelemben mekkora szerepe van a lombvédelemnek a napraforgóban?

A lombvédelem hasznos, mert a napraforgó védett lesz a kórokozókkal szemben. Főleg, ha ezt megelőzésképpen végezzük. Az állományban legalább 1 kezelésre szükség van, a profi gazdálkodók akár kétszer is permetezik a napraforgójukat levél- és tányérbetegségek ellen. Az elsőt 6-8 levélpáros stádiumban, a másodikat a virágzáskor, vagy azt követően. A több mint 20 éves adatbázisunk alapján mondhatom, akármilyen évjárat is volt, ezek a fungicides beavatkozások eddig még mindig megtérültek a gazdáknak.

A növényvédelmen túl a napraforgó tápanyagutánpótlása is nagyon fontos terület. Mire érdemes odafigyelni, mi az, amire kifejezetten érzékeny a növény?

Csak nitrogén műtrágyázással nem lehet sikeres egy gazda, mert azzal rontja az napraforgó betegségekkel szembeni ellenállóságát, ráadásul csökken az olajtartalom. A napraforgó egy káliumra nagyon igényes növény, ezért fontos a kiegyensúlyozott trágyázása. A növény nagyon érzékeny a bórhiányra. Megfigyeléseink szerint a különböző hibridek eltérő mértékben érzékenyek a bór hiányára. Súlyos esetben a virágzás előtt álló napraforgó bimbói lehullanak a talajra. Ezért a levéltrágyázással kijuttatott bórutánpótlás nélkülözhetetlen a napraforgótermesztésben.

A napraforgótermesztés fontos teendőiről is beszélt Dr. Piukovics László, a Corteva Agriscience™ vetőmag termékmenedzsere

Zárásként kérem, mondja el, hogy mi jellemző a Magyarországon termesztett napraforgók olajtartalmára? Milyen típusra van kereslet, és miért?

Az olajtartalom növekedése plusz árbevételt jelent, mert a magyar növényolaj iparág a magasabb olajtartalmat magasabb árral jutalmazza.

A legnagyobb vetésterületen az ipari, fekete kaszatú napraforgót termeljük Magyarországon. 20 éve csak úgynevezett linolsavas hibrideket termesztettek. Ezek a klasszikus, étolaj-típusú napraforgók, amelyeknek olaját a legtöbb magyar vásárló az élelmiszerboltok polcairól jól ismeri. Nagyjából 15 éve elkezdett kiépülni a magas olajsavas napraforgók piaca is. Európában ebben a Franciaország a vezető, a 6-700 ezer hektár napraforgó vetésterületének több mint fele a magas olajsavas piacra termel, de utánuk jön a listán Magyarország. A kereslet hullámzó, de növekvő tendenciájú. A gyorsétteremláncok sütőolaj igényét elégíti ki. Ez a típusú olaj tovább tárolható minőségromlás, avasodás nélkül, többször felhasználható, mert nem olyan érzékeny a hevítésre, mint a klasszikus linolsavas étolaj.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás