Agrár-környezetgazdálkodási programban érintett? Még csak most kezdene hozzá? Akkor jó helyen jár, tudjon meg mindent róla! Olvassa el az összefoglalót az AKG program részvételi feltételeiről!

Az Agrár-környezetgazdálkodás kézikönyv itt tölthető le.

Frissen bevizsgált talajminta kell

A teljes támogatási időszak alatt minden évre vizsgálhatóan 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményekkel kell rendelkezni a szántó és az ültetvény tematikus előíráscsoportok esetében. A talajvizsgálati eredmények meglétének folyamatosnak kell lennie. A folyamatosság szempontjából a talajminta leadásának időpontja számít.

AKG program - 5 évnél nem régebbi bevizsgált talajminta kell. Fotó: Pixabay - StockSnap

Legkésőbb nyár végén kell levélmintát venni: a levélminta vételének minden év augusztus 31. a határideje.

A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítése és határideje

A tápanyag-gazdálkodási tervet évente, a talajvizsgálati eredmények, valamint - amennyiben releváns - a levélanalízis eredménye alapján kell elkészíteni. A tervet minden évben legkésőbb szeptember 30-ig kell elkészíteni a következő évre vonatkozóan. Amennyiben az adott növénykultúra betakarítása szeptember 30. után van, a következő növényre vonatkozó tápanyag-gazdálkodási tervet a betakarítást követően 30 napon belül kell elkészíteni.

A zöldugar szabályai az AKG program esetén

A zöldugar egy olyan, legalább három egymást követő évig tartó zöld növényi borítottság, amelyet legalább három faj - amelyből legalább egy évelő pillangós - vetésével alakítottak.

Az ugaroltatás ideje alatt műtrágya és növényvédőszer alkalmazása tilos.

Kaszálást vagy szárzúzást legkorábban június 1-jén, legalább 10 cm magas tarló hagyása mellett lehet végezni. A kaszálék a területről lehordható, a zöldugart pedig a 3. év július 30. után lehet feltörni.

A zöldugarként hasznosított területen tilos gazdasági haszonállattal legeltetni és magot fogni rajta. A pihentetett terület nem vehető figyelembe zöldugarként.

A méhlegelő szabályai

A méhlegelő egy legalább 8 fajból álló, megfelelő fajösszetétellel kialakított, a beporzó rovaroknak a lehető leghosszabb időtartamig megfelelő táplálékot biztosító többéves növénykultúra. A méhlegelőt virágzás végéig fenn kell tartani.

Növényvédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély (a bevitt terület kerületének legalább 25 százalékán legalább 3 évig, legalább 3 méter / 6 méter szélességben):

a tábla szélessége, vagy minimum 3 méter vagy minimum 6 méter a választott előírástól függően, de maximum 10 méter lehet.

Zöldtrágyanövény termesztése és zöldtrágyázás megvalósítása másodvetésben is történhet.

A zöldtrágyanövény olyan vetett növényfaj vagy növényfajok keveréke, amely növénytakaróként borítja be a talajt és a talajtermékenység javításának céljából a vetést követő első virágzáskor teljes tömegében a talajba bedolgozásra kerül. Az árvakelés nem minősül zöldtrágyanövénynek.

A szántó tematikus előíráscsoportokban az alapcsomagban kötelezően előírt zöldtrágyázás, istállótrágya, baktériumtrágya kijuttatása alól mentesülnek azon kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek, amelyeken a teljes támogatási időszak alatt a teljes területen, csak és kizárólag évelő szálas pillangós takarmánynövény termesztése valósul meg.

AKG program bejelentési kötelezettségek:

A zöldtrágyázás esetén a zöldtrágyázásra kerülő növényfajt, a munkálat végzésének helyét és időpontját, a növényállomány beforgatását, a munkavégzést követő 15 napon belül kell bejelenteni.

Istállótrágya kijuttatás esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül kell bejelenteni.

A szántó tematikus előíráscsoportokban az „5 év alatt legalább egy alkalommal istállótrágya kijuttatása”, továbbá az „5 év alatt további egy alkalommal istállótrágya kijuttatása” előírások teljesítését akkor fogadják el, ha a támogatást igénylő az adott évi tápanyag-gazdálkodási terv alapján adott növényre meghatározott nitrogén hatóanyag legalább 75 százalékát a szervestrágya hasznosuló nitrogéntartalmából biztosítja. Amennyiben az adott növényre meghatározott N hatóanyag szükséglet 75 százalék szervestrágyával történő kijuttatása meghaladja a 170 kg/ha/év szerves eredetű N hatóanyag mennyiséget, abban az esetben sem lehet 170 kg/ha/év szerves eredetű N hatóanyagtól többet kijuttatni és így akár a 75 százalékos értéktől is el lehet térni.

Baktériumtrágya kijuttatás esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül kell bejelenteni.

A középmély lazítás megvalósítása esetén be kell jelenteni a megvalósítás helyét és időpontját a munkálat elvégzését követő 15 napon belül.

Vetésszerkezet előírások

A vetésszerkezeti előírások teljesítésénél kizárólag a főnövényt kell figyelembe venni.

Növényvédelem:

Kizárólag a környezetkímélő növényvédőszer-hatóanyagok alkalmazhatóak. A nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagokat, valamint az azokat tartalmazó növényvédőszerek körét az IH évente január 31-ig közleményben teszi közzé.

Ellenőrzött (fémzárolt) szaporítóanyag felhasználása:

  • az egy évnél nem régebbi szaporítóanyag vásárlásáról szóló számla, bizonylat bemutatásával lehetséges.
  • az előírással érintett területek összességén minden növénykultúrára (másodvetésre és zöldtrágyára is) vonatkozóan szükséges betartani.
Növényvédelmi és talajvédelmi szakirányító bevonása a gazdálkodásba:

Ha a támogatást igénylő (beleértve a gazdasági társaságok, a gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselőjét, alkalmazottját vagy tagját, az egyéni vállalkozót vagy alkalmazottját) nem szerepel a szaktanácsadási névjegyzékben, de rendelkezik I. forgalmi kategóriájú növényvédőszer forgalmazási, vásárlási és felhasználási engedéllyel, a növényvédelmi szakirányító tevékenységet a saját gazdaságára vonatkozóan önállóan elláthatja.

Jogszerű földhasználat:

A kifizető ügynökség a helyszíni ellenőrzés során a vizsgált évre/évekre és az adott év/évek minden napjára vonatkozóan a jogszerű földhasználatot ellenőrzi.

Az AKG program összefoglalóját Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó készítette az az agrotrend.hu oldalon jelent meg.

Megosztás

További híreink

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Tripsz, a növények láthatatlan gyilkosa

2024.10.16.

A tripsz egy apró, ám annál kártékonyabb rovar, amely sok kertész életét megkeseríti. A növények nedveit szívogatja, amelynek következtében sárgulás, barnulás, sőt akár növényi pusztulás is bekövetkezhet.

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás