Az európai mezőgazdasági területek közel felén lényeges mértékben szárazabb lett a talaj az utóbbi évtizedekben, állapították meg magyar kutatók. Részben ennek az eredménye, hogy északabbra tolódott a gabonatermesztés súlypontja, a háttérben pedig a klímaváltozás is szerepel. Mindez a hazai gabonatermesztés szempontjából is kockázatot jelent, de a kutatóknak van ötlete, amivel a rendkívüli aszály hatásai is mérsékelhetők: az árterek visszaadása a folyóknak.

Szinte az egész kontinensen csökken a növények számára elérhető talajnedvesség, de a legnagyobb mértékben Kelet-Európában figyelhető meg ez a jelenség – derült ki magyar kutatók friss tanulmányából, amelyet az európai agrártudomány vezető lapja, a European Journal of Agronomy közölt. A témában a HVG.hu írt cikket, ezt az anyagot szemléztük.

A klímaváltozás a hazai gabonatermesztés szempontjából is kockázatot jelent, de a kutatóknak van ötlete, amivel a rendkívüli aszály hatásai is mérsékelhetők: az árterek visszaadása a folyóknak
A klímaváltozás a hazai gabonatermesztés szempontjából is kockázatot jelent, de a kutatóknak van ötlete, amivel a rendkívüli aszály hatásai is mérsékelhetők: az árterek visszaadása a folyóknak

Az 1981 és 2017 közötti adatokat feldolgozó tanulmány megállapítja, hogy a talajnedvesség az európai mezőgazdasági területek közel felén csökkent lényeges mértékben, a legkomolyabban Ukrajnában, Moldovában és Romániában, a legkevésbé pedig Észak-Európában.

A kutatók szerint a legnedvesebb talajokon az alpesi, a balti és a nyugat-balkáni országokban gazdálkodhatnak a termelők, a legszárazabb talajok pedig a mediterrán és a kelet-európai országokban találhatók, ide tartozik Magyarország is.

A talajnedvesség mértéke összefügg az emelkedő hőmérséklettel és az édesvízkészletek csökkenésével, vagyis a klímaváltozás hatásaival, ingadozása pedig befolyásolja nem csak a természetes növényzet fejlődését, de jelentős hatással van a gabonanövények terméshozamára. Ez pedig komoly kihívás elé állítja az európai mezőgazdasági termelést - írta a cikk.

Európa nagy részén 2015 óta szinte megszakítatlan, 2000 év óta nem tapasztalt aszályos periódus tapasztalható, ami halaszthatatlan beavatkozást követel – figyelmeztetett Pinke Zsolt, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék tudományos főmunkatársa.

A csökkenő talajnedvességnek, illetve az ezt okozó klímaváltozásnak van egy másfajta hatása is: megindult a termelés súlypontjának áthelyeződése. Ez már alkalmazkodás a megváltozó klimatikus viszonyokhoz: a kedvezőbb adottságú területekre helyeződik át a gabonatermelés. A kutatók egy korábbi, a Nature Scientific Reports-ban megjelent tanulmányukban már bemutatták, hogy amellett, hogy a technológiai felzárkózás egyrészt kelet felé húzta az európai gabonatermesztés súlypontját, de a klímaváltozás nyomán ez a súlypont tovább mozdult az aszályos régiók felől a kevésbé aszályos régiók irányába.

Miközben Dél-Európában és a Balkánon tömeges mértékben hagynak fel a gabonatermesztéssel, 1961 és 1987 között 12 millió hektárral csökkent a Földközi-tenger medencéjének európai felén a búza és a kukorica vetésterülete, eközben a Német-lengyel alföldön, valamint a Kelet-európai-síkság északi részén fokozatosan javul a gabonafélék termésátlaga és ezzel párhuzamosan a gabonával bevetett területek nagysága.

A kutatók jelenlegi és korábbi tanulmányának megállapításai alapján arra lehet számítani, hogy a közép- és kelet-európai gabonatermesztés, amiben pedig komoly növekedési potenciált azonosítottak, a klímaváltozás nyomán hasonló sorsra juthat, mint a földközi-tengeri termőterületek.

Közép-Európa déli régiója vörösen világít a gabonatermesztés klímaváltozásnak való érzékenységét mutató európai térképeken – állapították meg korábban a kutatók. Ugyanakkor azt is jelezték, vannak lehetőségek az alkalmazkodásra olyan technikákkal, amelyek hozzájárulhatnak a talajnedvesség megtartásához, mint például 

  • a nagyobb tőtávolság – vagyis a növényeket egymástól távolabb ültetik, így nagyobb talajmennyiség jut egy tőre;
  • a szántás nélküli, vagy minimális bolygatással járó talajművelés;
  • a talajtakarás mulcsozással, valamint
  • a felszíni vízvisszatartás különböző formái, például
  • visszaadni az ártereket a folyóknak.

Segíthetnek az elárasztások

Vagyis a vizes élőhelyek helyreállítása, akár úgynevezett felügyelt talajvíz-utánpótlásos eljárás (angolul: managed aquifer recharge – MAR) keretein belül. Ez szisztematikus és kontrollált elárasztásokat jelent, ami a kutatók szerint a klímaváltozás negatív hatásai csillapításának leghatékonyabb és gyakran alkalmazott formája. A nagy területen talajba szivárogtatott nagy tömegű víz révén hatékonyan javítható a tájak ellenállóképessége az aszályos időszakokban.

A kutatócsoport korábban már elemezte, hogy milyen hatásai lennének annak, ha felhagynánk az egykori árterek szántóföldi művelésével, és visszaalakítanánk azokat vizes élőhellyé. Az Ecosystem Services által közölt elemzésben megállapították, hogy az egykori ártereken kialakított szántóföldi állomány túlnyomó része az ország legaszályosabb zónájában található, és ezek az egykori alföldi árterek vannak leginkább kitéve egyaránt a belvíznek és aszálynak. Továbbá itt vannak a legalacsonyabb hazai termésátlagok is, amin öntözéssel sem lehetne érdemben javítani, és nem is lennének kifizetődők az ehhez szükséges drága fejlesztések.

Ezeknek a területeknek vizes élőhellyé visszaalakításával ellenben lehetőség nyílna érdemi erdőtelepítésre a rendkívül alacsony erdősültségű tájban, és ami révén számos különböző ökoszisztéma-szolgáltatást biztosíthatnának.

Ezek az előnyök:

  • az erdőkkel jelentős szénmegkötési kapacitás jönne létre,
  • javulna a térség talajának vízellátottsága,
  • mérséklődnének az aszályos időszakok kedvezőtlen hatásai,
  • csökkenne a válságos helyzetű növénytermesztők száma,
  • javulna az élelmiszer-termelés biztonsága.

Emellett jelentős összegű megtakarítást is el lehetne érni azzal, hogy kiválthatóvá válnának azok az ár- és belvízvédelmi fejlesztések, amelyeket a klímaváltozás nyomán egyre szélsőségesebbé váló csapadékviszonyok kényszerítenének ki. Megállapították, hogy mindezeket számba véve az egykori árterek és belvizes területek természetes állapotának visszaállítása sokkal nagyobb haszonnal kecsegtet, mint a jelenlegi szántóföldi termelés fenntartása.

A kutatók javaslatot is tettek egy vízvisszatartási zónarendszer kialakítására a Tiszántúlon elterülő közel tízezer négyzetkilométernyi területen, aminek részét képezné az érintett földtulajdonosok anyagi érdekeltté tétele is az átalakításában - írta a cikk.

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás