A Fejér vármegyei Etyeken rendezték meg szeptember 29-én a 11. Magyar Sajtmustrát, a magyar kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb szakmai programját. Az “Év sajtja” díjat a Hegedűs Sajtműhely érdemelte ki a hagyományos rézüstben készülő Hegedűs sajtjával. A sajtbírálattal egy időben több, mint száz résztvevő hallgatta meg a szakmai konferencia előadásait az Etyeki Látogatóközpontban. Idén 161 mintát bírált el a szakmai zsűri, melyben három külföldi szakértő is helyet kapott.

Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője arról beszélt, hogy számára az "igazi sajt" egy szélesebb körű biológiai sokféleség megnyilvánulása:  “Én egy sajtban az egyediséget keresem, számomra az "igazi sajt" azt jelenti, hogy érzem a sajtban az adott gazdaság ízét, amely a rá jellemző gazdálkodási rendszer különböző szintjeinek kifejeződése. Nem csak az állatok, hanem a növények és a mikrobák szintje is befolyásolja az ízeket." A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat anyagát szemléztük.

Sajtasztal a Fejér vármegyei Etyeken, a 11. Magyar Sajtmustra helyszínén

Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa arra hívta fel a sajtkészítők figyelmét, hogy kitűzött céljaikhoz ki kell választaniuk a számukra megfelelő kultúrázási gyakorlatot. Ebben szempont a gyakorlatiasság, az állandó minőség, a megfelelő élelmiszerbiztonság és a terroir kifejezése. Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője a sajthibákról tartott előadást. Malen Sarasula, a baszkföldi Leartiker Tejipari Kutató vezetője a sajtérlelés gyakorlati tudnivalóit foglalta össze.

Malen Sarasula, a baszkföldi Leartiker Tejipari Kutató vezetője beszélt a sajtérlelés gyakorlati tudnivalóiról

Nagy sikert aratott a 11. Magyar Sajtmustra új programeleme, a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitott meg. A köztestület vezetője kiemelte, hogy egy évtizede hazánkban csak kevesen foglalkoztak különleges, prémium sajtok előállításával, mára viszont sokat fejlődött a terület.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is részt vett a rendezvényen

Rebranding pályázat is volt

A díjátatót megelőzően volt a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Magyar Sajtkészítők Egyesülete együttműködéseként megvalósult “rebranding” pályázat eredményhirdetése. Gál Krisztián, a tervezőgrafika szakos hallgatók oktatója kiemelte, hogy a hallgatók számára mindig öröm és kihívás egyetemi munkájuk során olyan grafikai feladatokon dolgozni, amelyek később megvalósulnak. Az arculat megújítási pályázaton Fekete Emese arculati terve nyerte el az első helyet.

Sajtasztal Etyeken

 A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. Idén 161 mintát bírált el a szakmai zsűri, melyben három külföldi szakértő is helyet kapott. A sajtbírálat fővédnökségét Lionel Guérin a Enilbio Poligny Tejipari Szakiskola nyugdíjas tanára, a Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás sajtversenyének egyik szervezője vállalta. Lionel Guérint a sokévi oktatómunkájáért a Magyar Sajtkészítők Egyesülete “Magyar Sajtkészítők Mestere” címmel tüntette ki.

A bírálat eredményeként 4 arany, 19 ezüst és 20 bronz minősítés született.

A 11. Magyar Sajtmustra eredményei:

???? Tolbán Sajtmanufaktúra - Tolbán Kék 97 pont ARANY
???? Kriskó Sajtműhely - Hagyományos házi tejföl 97 pont ARANY
???? Sajtár Manufaktúra /Pálfai Gábor - Prémium Joghurt 96 pont ARANY
???? Hegedűs Sajtműhely - Hegedűs Sajt 96 pont ARANY
???? Maszlik Családi Gazdaság - 2 éves tehénsajt 96 pont ARANY

Ezüstök:

???? Kriskó Sajtműhely - Móvári sajt 95 pont EZÜST
???? Domonkosné Sebestyén Krisztina - Orda golyó 94 pont EZÜST
???? Csíz Sajtműhely - Baracskai Félkemény Öreg 93 pont EZÜST
???? Hanufer Balázs - Tirosina 93 pont EZÜST
???? Domonkosné Sebestyén Krisztina - Joghurt 93 pont EZÜST
???? Kriskó Sajtműhely - Szélmalom félkemény sajt 92 pont EZÜST
???? Csíz Sajtműhely Kft - Baracskai félkemény sajt 92 pont EZÜST
???? Breier Farm - Tanya Vaj 92 pont EZÜST
???? Hanufer Balázs - Kemény sajt 92 pont EZÜST
???? Mocskonyi Rea Ezüst kecske - KéKecske sajt 92 pont EZÜST
???? Fríz Cheese - Natúr joghurt 91 pont EZÜST
???? Molnárné dr Nagy Viola - Natúr joghurt 91 pont EZÜST
???? Bikácsi Sajtműhely - Fehér szarvas 91 pont EZÜST
???? Csengő Manufaktúra Kft. - Zsíros, rögös túró 90 pont EZÜST
???? Tejmalom - Tejföl (20%) 90 pont EZÜST
???? Lovassy-Seres Judit - Camembert 90 pont EZÜST
???? Hertlikné Kiss Zita / Apis Farm - NATÚR KECSKE CAMEMBERT 90 pont EZÜST
???? Hanufer Balázs - Pásztor Sajt 90 pont EZÜST
???? Tolbán Sajtmanufaktúra - Fehérpenészes lágysajt 90 pont EZÜST

Bronzok:

???? Csengő Manufaktúra Kft. Poharas joghurt 89 pont BRONZ
???? Breier Farm Pilisi sajt 89 pont BRONZ
???? Hertlikné Kiss Zita/ Apis-Farm - Kecskevaj 89 BRONZ
???? Halda Sajt - Aktív szenes camembert 89 BRONZ
???? Sárig Attila - Gyimesi Gyógysajt 5 hónap 89 BRONZ
???? Alpokalja Sajt Jóska bátyám kedvence 89 BRONZ
???? Kriskó Sajtműhely Miklós deák csemegéje 88 BRONZ
???? Kincses Sajtműhely Parenyica 88 pont BRONZ
???? Breier Farm Tanya sajt 88 pont BRONZ
???? Cseppnyi Birtok Natúr krémsajt 88 pont BRONZ
???? Sárig Attila Gyimesi Gyógysajt 7 hónap 88 BRONZ
???? Németh Anita Eszter Parenyica sajt 87 BRONZ
???? Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúra - Baráthegyi krémfehérsajt 87 BRONZ
???? LepkeSajt Lepés Bea Parenyica 87 BRONZ
???? Ficsor Árpád, Paraszt Sajt - Öreg Svájcer 87 BRONZ
???? Domonkosné Sebestyén Krisztina - Parenyica 87 BRONZ
???? Hegyi György - Nitus 86 BRONZ
???? Vászolyi Sajtmanufaktúra Félkemény Sajt 86 BRONZ
???? Magyardombegyházi Sajtműhely Natúr Lágy Kecskesajt 86 BRONZ
???? Domonkosné Sebestyén Krisztina Burrata 86 BRONZ

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás