Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozás építette fel Európa legnagyobb kapacitású kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisát Mezőtúron. A svájci székhelyű Syngenta vállalat terveit a sárospataki Weinberg ’93 Építő Kft. valósította meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron. A beruházás mintegy 1,5 milliárd forintból készült el. A modern technológiával felszerelt kutatóállomás fő profilja a napraforgó- és kukoricanemesítés, valamint ahhoz kapcsolódóan vetőmag előállítása és tesztelése.

A Weinberg kivitelezési vezetője, Bánóczi Zsolt elmondta, hogy számtalan mérnökóra van a zökkenőmentes építkezés mögött. A komplex szemléletmód, a beruházóval való folyamatos kommunikáció, a tervezés és a kivitelezés szoros együttműködése volt a siker záloga - számolt be róla a Boon.hu.

Európa legnagyobb kapacitású vetőmag-kutatóbázisát építette fel egy sárospataki cég Mezőtúron

Elmondása szerint a kivitelezés problémamentes volt, kihívást csak a talajviszonyok és az időjárás jelentettek. A laza, teherbírás nélküli talaj tökéletes a növényeknek, azonban az épületekről nem mondható el ugyanez. Az időjárás és főleg a sok csapadék is okozott nehéz napokat az építkezésnél. A Weinberg cégnév magyarul borhegyet jelent. Mint Derczó István ügyvezető igazgató elmondta, egyrészt hagyományőrzési szándékkal választották ezt a nevet az alapítók, hiszen Sárospatak határában a hercegkúti Gombos-hegyet hívják így németül, másrészt pedig a vállalkozás a hegy melletti ingatlan megvásárlásával jött létre. Szívügyük a jó bor is; saját pincéjük van, Derczó István pedig – más társadalmi elfoglaltságai mellett – a Tokaji Borlovagrend felügyelőbizottságának elnöki tisztjét is betölti.

Kutatás és fejlesztés

Európa legnagyobb kapacitású kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisát építette fel a Syngenta Mezőtúron. Mint a mai ünnepélyes átadáson elhangzott: a vállalat mintegy 1,5 milliárd forintot fordított a beruházásra, amelynek révén a modern technológiával felszerelt állomás különféle kukorica- és napraforgófajtákat nemesít az egész európai piacra. A beruházást átadó Nagy István agrárminiszter ünnepi köszöntőjében közölte: ma Magyarország vetőmagágazata csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő évente, amelynek a fele közvetlen exportra megy. Az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy van jövője a vetőmagfeldolgozó- és a tárolókapacitás bővítésének.

Gaël Hili, a Syngenta európai vetőmag üzletágának igazgatója és Nagy István agrárminiszter vágja át a szalagot a beruházás átadóján

Gaël Hili, a vállalat európai vetőmag üzletágának igazgatója elmondta:

A magyar klíma kiváló lehetőséget biztosít a szárazsággal szemben toleráns, széles alkalmazkodóképességű és jó agronómiai tulajdonságú hibridek fejlesztésére. Magyarországon már több általunk nemesített hibridet vetnek a köztermesztésben és számos fajtánk regisztrációja várható Franciaországban, Olaszországban, Szerbiában, Ukrajnában és Oroszországban - mondta Varga Róbert, a központ vezetője.

Magyar központ Mezőtúron

2017-től már az ukrán nemesítési program szaporítási munkáit is magyar szakemberek végzik. A mezőtúri állomásról koordinálják a román, szerb, horvát és bolgár szántóföldi teljesítménykísérleteket, és a bázis fontos központja a napraforgó termékfejlesztésnek is. Számos technológiai újítás a magyar fejlesztő csapat eredményeinek köszönhetően vált elérhetővé a napraforgótermesztés számára. A több mint 130 ezer parcellás magyar kísérleti hálózat az egyik legnagyobb Európában. Magyarország mindig is kiemelt helyszíne volt a Syngenta beruházásainak. Nem csak az ország adottságainak és a mezőgazdaság nemzetgazdaságban betöltött szerepe miatt, hanem a magas színvonalú agrárképzés és a rendelkezésre álló kiváló szakemberek miatt is. A világ 90 országában működő vállalatunk az elmúlt években több stratégiai beruházást hajtott végre Magyarországon, melyek közül az egyik legjelentősebb a 3 fázisban – mintegy 13,5 milliárd forintból - elkészült mezőtúri vetőmagüzem. Innen magyar gazdák bevonásával napraforgó és kukorica vetőmagokkal látjuk el szinte egész Európát. A mostani beruházás egy újabb fontos mérföldkő - tette hozzá Gaël Hili.

Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a beruházás még magasabb szintre emeli a Syngenta világszínvonalú kutatásfejlesztését és vetőmag-előállítását. A város vezetője közölte, hogy a vállalat és az önkormányzat között 20 éve jött létre stratégiai partnerség. Büszkék vagyunk arra, hogy a Syngenta, mint a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb befektetője időről-időre fontos fejlesztéseket hajt végre a városunkban. A vállalat Mezőtúr legnagyobb adófizetőjeként és egyik legnagyobb foglalkoztatójaként sportéletünkben is kiemelkedő szerepelt vállal. Támogatásuk több mint 500 fiatal kézilabdázó, vízilabdázó és labdarúgó versenyszerű sportolását segíti - mondta.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás