Az ökológiai gazdálkodási mozgalmak meghatározó európai ernyőszervezete, a több mint 200 tagszervezettel rendelkező IFOAM Organics Europe az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjét, Dr. Drexler Dórát választotta meg egyik alelnökének a június 30-i közgyűlésén. A szervezet tagjai lefedik az ökológia gazdálkodás teljes rendszerét a mezőgazdasági termelőktől, feldolgozóktól, kereskedőktől, tanúsítóktól, szaktanácsadóktól, kutatóktól kezdve egészen a fogyasztói érdekképviseleti testületekig.

Az ÖMKi vezetőjeként évek óta irányítom a magyar agráriumban a gazdálkodókkal szoros együttműködésben végzett kutatást és ezáltal a fenntartható mezőgazdaság legjobb gyakorlatainak elterjesztését. A testületben is ezt a részvételi kutatási szemléletet képviselem, kiemelt figyelmet fordítva a kelet-közép európai régió érdekeinek érvényesítésére. Meggyőződésem, hogy az agrártámogatási rendszer átalakulásakor komoly szerephez jutnak a következő években a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételét szolgáló kutatások - mondta Dr. Drexler Dóra.

Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője az intézet kutatásairól, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban valamint ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélt - Fotó: ÖMKi

Alelnöki kinevezésem által erősíteni szeretném Magyarország és a térség pozícióját, hogy élni tudjunk ezekkel a lehetőségekkel, és a hazai agrárium minél többet nyerjen az Európai Zöld Megállapodás és a Termelőtől a Fogyasztóig Stratégia megvalósítása érdekében kiírt Európai Uniós pályázatokból – mondta a kinevezésével kapcsolatban Dr. Drexler Dóra. Saját fejlesztésű, a gazdák önkéntes részvételén alapuló on-farm kutatási projektünket felvették az Európai Élő Laboratóriumok hálózatába is. Ezzel elsőként szereztünk „Élő Laboratórium” akkreditációt a hazai agráriumban. Olyan címet, amely központi szerepet kap az unió következő kutatási keretprogramjában - folytatta.

Bővebben az IFOAM tevékenységéről

Az 1972-ben alapított, bonni székhelyű IFOAM Organics International célja a valódi fenntarthatóság kialakítása a mezőgazdaságban az egész világon. Tagjai között több mint 100 ország található meg. Európai ernyőszervezete, az IFOAM Organics Europe önmagában 200 tagot számlál, amelyek az ökológia gazdálkodás teljes rendszerét lefedik. A mezőgazdasági termelőktől, feldolgozóktól, kereskedőktől, tanúsítóktól, szaktanácsadóktól, kutatóktól kezdve egészen a fogyasztói érdekképviseleti testületekig terjed ki a tagok tevékenysége.

Ezért fontos a magyar szerep a vezetőségben

A kutatóhölgy úgy véli, hogy a magyar vezetői szerep azért jelentős ebben a – részben a COVID-19 koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt is – vitákkal kísért folyamatban, mert hidat képezhet a zöldítés útján eltérő alaphelyzetből induló kelet-közép európai országok és a nyugati országok hagyományosan erős zöld érdekképviselete között. Dr. Drexler Dóra szerint az eltérő alaphelyzetből eredő nehézségekkel az Európai Bizottság is tisztában van. Így Magyarország esetében sem az az elvárás, hogy 10 év alatt a jelenlegi körülbelül 5 százalékról 25 százalékra ugorjon az ökológiai termelésbe vont mezőgazdasági területek aránya.

Az IFOAM új alelnöke arról is beszélt, hogy az Európai Zöld Megállapodás jelenlegi célkitűzése szerint 2030-ig európai uniós átlagban kell teljesülnie ennek a célértéknek. A megállapodást elfogadó tagállamok pedig nemzeti szinten kialakított akcióterv részeként maguk határozhatnák meg, hogy milyen arányú növekedést vállalnak, és mely eszközök segítségével valósítják meg azt. Drexler Dóra kifejtette, hogy az Európai Bizottság illetékes munkatársai ebből az elköteleződést jelentő, de saját vállalásokon alapuló akciótervből becsülik majd meg, hogy elérhető-e uniós szinten a 25 százalékos cél, és eszerint koordinálják az erőfeszítéseket.

https://www.youtube.com/watch?v=SMhE9_SKmfQ

Átalakul a KAP és a támogatások rendszere

Az uniós agrártámogatási rendszer átalakítása miatt kulcsszerephez juthat a jó ökológiai gyakorlatok kidolgozását segítő, hatásait nyomon követő agroökológiai kutatás, amiben élen járunk. Míg a támogatások elvi alapja eddig az volt, hogy az ökogazdák az alacsonyabb termelékenység miatt kompenzációt igényelhetnek az EU-tól, az új KAP elfogadását követően jutalmazási rendszer léphet érvénybe. Ez támogatással ismeri el a gazdák gyakorlatát, aszerint, hogy a minőségi élelmiszertermelés mellett milyen mértékben járulnak hozzá a fontos közjavak, mint a tiszta levegő, a termékeny talaj, a vegyszermentes környezet és az élőhelyvédelem előállításához. A hozzájárulás mértékét a különböző gazdálkodási módszerek valós életben, vagyis üzemi körülmények között végzett hatásvizsgálata alapozhatja meg. Ezért felértékelődhet az, amit „Élő Laboratórium” módszertannal dolgozó on-farm hálózatunk képvisel - írta az ÖMKi.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás