A Michigani Egyetem kutatói érdekes eredményeket publikáltak: az elfogyasztott ételeink életünk hosszát is befolyásolhatják, méghozzá drámaian. A kutatás során csaknem hatezer élelmiszert elemeztek, hogy meghatározzák, melyek rövidítik vagy hosszabbítják meg az élettartamot.

Mit érdemes tudni a feldolgozott élelmiszerekről?

Az eredmények szerint a többszörösen feldolgozott ételek – mint például a hot dog – jelentős mértékben csökkenthetik a várható élettartamot. Egy hot dog elfogyasztása 36 perccel rövidíti meg az életet, főként a benne található nitritek és nitrátok miatt, amelyek összefüggésbe hozhatók a vastagbélrákkal. Hasonlóan rossz hatást gyakorolnak a pácolt húsok, amelyek 24 percet vesznek el.

hot dog
AI: Pixabay

A reggeli szendvicsek is az élettartam csökkenéséhez vezethetnek, 13,6 perccel, míg a szalonna 6 perccel, a sajtburger pedig 9 perccel csökkenti azt. Az édesítőszerek, mint az aszpartám, szintén ártalmasak lehetnek, 12 percnyi életet elrabolva, miközben növelik a rákos megbetegedések kockázatát.

Egészséges ételek, amelyek hosszabbítják az életünket

Nem minden élelmiszer veszélyes! A mogyoróvajas szendvics fogyasztása 32 perccel hosszabbíthatja meg az életet. A magvak, mint a dío, 24 perccel, míg a gyümölcsök 10 perccel javítják a várható élettartamot.

Miért van szükség az étrendváltásra?

A kutatás rámutatott arra, hogy az étrendváltás elengedhetetlen az egészségesebb élethez. A többszörösen feldolgozott élelmiszerek tele vannak adalékanyagokkal, amelyek hosszútávon ártanak az egészségnek. Növényi alapú ételek fogyasztása és a feldolgozott húsok mellőzése nemcsak meghosszabbíthatja az életet, hanem csökkentheti a rák és más betegségek kockázatát is.

Megosztás

További híreink

Kulcsszerepet játszik a versenyképes mezőgazdaság fenntartásában az agrárszakképzés

2025.01.04.

Kulcsszerepet játszik Magyarország mezőgazdasági versenyképességének fenntartásában és a vidék gazdasági fejlődésében az agrárszakképzés fejlesztése.

Egy gyakran fogyasztott adalékanyag, ami a bélrák okozója lehet

2025.01.04.

A majonéz és a kolbász gyakori összetevője, az emulgeálószer, komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában. Ez az adalékanyag, amely számos hétköznapi élelmiszerben megtalálható, nemcsak gyulladásokat, de bélrákot is okozhat, ezért a szakemberek a legkárosabbak közé sorolják.

Közösen fejleszti a sertéstenyésztés technológiáját 611 millió forintos támogatásból a Vitafort és a MATE

2025.01.04.

Fenntartható, környezettudatos sertéstenyésztés fejlesztésére 611 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a Vitafort, valamint a MATE konzorciuma.

Precíziós kultivátort mutatott be a Salford Group csapata

2025.01.04.

A Salford Group a 2024-es Farm Progress Show alkalmával mutatta be Precision Row Crop kultivátorát.

Növekvő árak vannak a szlovákiai mezőgazdaságban is

2025.01.03.

A mezőgazdasági termékek árai 2024-ben november hónapban emelkedtek a leggyorsabban Szlovákiában, a növekedés meghaladta a 6%-ot.

Összegyűjtöttük, mi lett drágább január 1-től: tanulmányozza és szörnyülködjön

2025.01.03.

2025 januárjától jelentős változások léptek életbe az adó- és támogatási rendszerekben, melyek hatással lesznek az üzemanyagárakra, a SZÉP-kártya felhasználhatóságára, a tömegközlekedésre, a gépjárművekre és a lakhatási támogatásokra is. Ezek az új szabályozások számos területen érintik a magyar lakosság mindennapi életét.

Partnerhírek
Partner

Hogyan juttassam ki a nitrogénműtrágyát és melyik műtrágyát válasszam?

2025.01.02.

Legkésőbb januárban meg kell tervezni az őszi vetések nitrogén-fejtrágyázását, hiszen közeleg az az időszak, amikor a búza és a repce ismét fejlődésnek indul, és akkor bizony nem szabad késlekedni.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 145 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás