A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének 2017. évre vonatkozó adatai alapján a legnagyobb állatsűrűség mellett is lehet rekordhozamokat produkálni, és az állatok termelésben töltött ideje sem kisebb, mint másutt. A legjobban termelő gazdaságokban az átlagosan megtermelt tejmennyiség mind meghaladja a 12 ezer kilogrammot. Ők a magyar tehenészet elsői. Az alábbi táblázat az ország 13 legnagyobb állományú tehenészetét veszi sorra. Az állatlétszámot a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének országos termelési rangsora alapján az összes laktációs számmal azonosnak tekintette az Agrárszektor portál, mivel ez jó viszonyítási alapot ad az éppen termelésben álló egyedek számára.) A tavalyihoz képest a tehénállomány szinte mindegyik élen járó gazdaságban nőtt. A laktációs átlag az egy standard termelési ciklusban egy tehén által megtermelt tej mennyiségét mutatja, ez 10 ezer kilogramm felett már jó eredménynek minősül. A felsorolt gazdaságokban az átlagosan megtermelt tejmennyiség mind meghaladja a 12 ezer kilogrammot - írta a portál.
Így teljesített a top 13 magyar tehenészet az állatlétszámot és a laktációs számot tekintve - Forrás: Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, Kép: Agrárszektor
Három cég mind állatlétszámban, mind egyedi termelésben a legkiválóbbak között szerepel a 13-as toplistán.
Ezeket a laktációs adatokat hozta a legjobb 13 magyar tehenészet
 
További érdekességek a magyar tehenészet legjobbjairól
Említésre méltó a csaholci Herceg-Farm Kft. teljesítménye is, ahol a tehenek 2,4 termelési cikluson át képesek 13 és fél ezer liter feletti mennyiséget előállítani, mielőtt selejtezik őket. Ezen a telepen kívül csak a Bojárdi Zrt. tartja ennyi ideig termelésben a jószágot, de itt már ezer literrel kevesebb az egy tehénre jutó tejmennyiség. A többi gazdaságban átlagosan 1,9-2,2 laktáció után cserélődik új genetikára a termelőállomány.
Ez nem jelent kirívóan alacsony élettartamot. Az 50 termelő tehénnél többet tartó gazdaságok rangsorában a legkisebb laktációs számot a kölcsei Tamás Zoltán 79 egyedes tehenészetében jegyzi az adatsor: mindössze 1,4 termelési ciklust  bírnak ki az állatok, laktációnként 8667 kg tej termelése mellett. Kimagaslóan sokáig élnek viszont az állatok a veszprémvarsányi Bakonyi Agrár Kft.-ben. A 153 tehénnel dolgozó cégben közel 10 ezer kilogrammos átlaggal (9982 kg) is 4,2 laktáción át dolgoznak a jószágok. Igaz, 2016-ban még 5,1 laktációval tűntek ki az élbolyból, ám az a gazdaságba egyedenként és termelési ciklusonként 700 literrel kevesebb tejet hozott.
Olvassa el az ágazat egy korábbi hírét is, miszerint több magyar tehenészetben már indiaiak dolgoznak a munkaerőhiány miatt.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás