Ez a világ legdrágább bora, ami ráadásul magyar
40 ezer dollárt, azaz több mint 11 millió forint az ára egy üveg 2008-as Royal Tokaji Esszencia bornak. Ez a magyar bor a legdrágább az egész világon. Utánanéztünk, hogyan készül, és miért kérnek ennyit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon bejegyzett cég italáért.
Az Index bukkant rá a Fortune cikkére, ezt az anyagot szemléztük. Az újság részletes cikkben foglalkozik azzal, hogy miért kerül ennyibe ez a tokaji bor. Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlőt használnak fel. A bogyókat ráadásul kifejezetten sokáig kell érlelni, ráadásul az összeset kézzel szedik le. Ennek következtében mindössze 18 üveggel készült belőle, ami valódi ritkasággá teszi a komoly és tőkeerős borgyűjtők számára.
A cikkben megszólaló borszakértő szerint a szüret szempontjából kimagaslóan erős év volt a 2008-as, ez a borfajta pedig olyan, ami még 100 évnél is tovább is eláll. Azonban az Esszencia annyiban különbözik a többi aszútól, hogy teljes egészében aszú szőlőből készül, nem kevernek hozzá másmilyen bort, hogy hígítsanak az édességén.
Hirdetés
Az első 11 milliós Royal Tokajit már meg is vásárolta valaki Sanghajban.
Nagyon sok szőlőből, nagyon alacsony alkoholtartalommal készül a különlegesség
Az már a Royal Tokaji oldala írja, hogy az Esszencia az aszúbogyók saját súlyától lecsöpögő leve, a legkoncentráltabb szőlőből készült nedű. Értékét jól mutatja, hogy 100 kg egészséges, tőkén fennhagyott szőlőből az ősz végére csupán mintegy 20 kg tömegű aszúszem keletkezik. Ebből pedig körülbelül 1 liter Esszencia készülhet el összesen. Az Esszencia metaforikusan a "folyékony arany", maga a szőlő esszenciája. Az élesztők ilyen magas (400-600 gramm/liter) természetes cukortartalomnál már nem tudják elérni a szokásos erjedést, így az Esszencia csupán maximum 2-4 százalék alkoholt tartalommal rendelkezik.
Az aszú osztályozása
Az aszúborokat hagyományosan aszerint osztályozzák, hány puttony összetöppedt aszúszemet adtak egy hordó száraz borhoz. Ezt ma már a cukortartalom határozza meg.
Minél édesebb, annál értékesebb, minél értékesebb, annál ritkább, és minél ritkább annál drágább.
A natúr esszencia több éven keresztül érlelődik, az összes bor közül a legritkább. A Royal Tokaji 5 és 6 puttonyos aszút, valamint Essenciát készít.
- 3 Puttonyos : 60 - 90 gramm cukor/ liter
- 4 Puttonyos : 90 - 120 gramm cukor/ liter
- 5 Puttonyos : 120 - 150 gramm cukor/ liter
- 6 Puttonyos : 150 - 180 gramm cukor/ liter
- Aszú Essencia : 180 - 450 gramm cukor/ liter
- Essencia : 450 - 850 gramm cukor/ liter
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés