Felemás évre számíthatnak a baracktermesztők. Az idei március elejei lehűlés miatt a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól délre és nyugatra található területeken a korai, júniusi érésű fajtáknál alacsony, a késői fajtáknál pedig közepes terméshozam várható. A baracktermesztés eredménye nem lesz rossz, de túl jó sem. Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcs-főbizottságának elnöke elmondta, hogy a korábbi években előfordult, hogy a 40 ezer tonnát is elérte a kajszibaracktermés. Azonban rossz évre is volt példa: 2012-ben a tavaszi fagykárok miatt csak 10 ezer tonna termett - írta az Agrotrend.
A tavaszi fagy a kajszibarackot károsította a legnagyobb mértékben. A becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani.
Apáti Ferenc
A Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól északra és keletre - a jelenlegi állapot szerint - érdemi kárt nem szenvedtek a gyümölcsfák, ezért azokon a területeken jó lehet a termés - mondta. Ennél pontosabb becslésre viszont csak a virágzás, illetve a fagyveszélyes időszak lezárulta után, május közepén lesz lehetőség, mivel kiszámíthatatlan a kinyíló virágok életképessége és a későbbi tisztuló gyümölcshullás mértéke - folytatta.
A baracktermesztés eredménye a fagy miatt idén nem dönt rekordokat
Jó és rossz között, átlagosnak várható az idei baracktermesztés
A szakember arról is beszélt, hogy az őszibaracknál szintén hasonló a helyzet, de valamivel jobbak a kilátások. Egy kedvező időjárású évben az országban 60 ezer tonna őszibarack terem. A legrosszabb évben, 2012-ben 10-12 ezer tonna volt a termés. Az idén pedig 15-30 ezer tonna között mozoghat az érték. A márciusi fagyok nem okoztak érdemi rügykárt az almánál és körténél, amelyek így akár nagyon jó termést is hozhatnak - mondta.
A szakember szerint a meggy, a cseresznye és a szilva korai fajtáinál 10-40 százalék közötti rügykárt mértek, azonban a virágrügyek maradék 60-90 százaléka még elegendő lehet egy teljes terméshez is, ha a következő hetekben a virágzás és terméskötődés alatt az időjárás kedvezően alakul.
Apáti megjegyezte, hogy a téli és kora tavaszi bőséges csapadék-ellátottság nem okozott érdemi kárt a gyümölcsültetvényekben, a szakértő mindezt a talaj vízkészletének feltöltődése miatt előnynek tartja. Magyarországon az átlagos gyümölcstermés évente 850-900 ezer tonna, amelyből 80-85 milliárd forint árbevétele származik a termelőknek. Ha érdekli, mi volt tavaly a helyzet, a 2017-es kajsziszezonról itt írtunk korábban.
A szövetség előzetes adatai szerint a tavalyi gyümölcstermés 750 ezer tonna, 2016-ban pedig 830 ezer tonna volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a termelési érték 2016-ban 79 milliárd forint volt, ez a múlt évben nagyjából 10 százalékkal lehetett magasabb a megemelkedett értékesítési árak miatt - közölte Apáti Ferenc.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás