Újabb sikert értünk el a tejpiacon, már Chilébe is indíthat több magyar cég tejtermék-szállítmányokat. Közben kiderült, mennyi előleget fizetnek ki október 17-től több, közvetlen támogatásból, valamint új, mobil mérőállomásokat mutattak be, amelyekkel a permetezőgépek ellenőrzését tudják elvégezni a gazdák telephelyén. Nem volt ideje informálódni a mezőgazdaság történéseivel kapcsolatban? Akkor Önnek szól Agrárhír-összefoglalónk, amelyben összeszedtük a hét legfontosabb híreit!

Jó hírek érkeztek a héten a gazdákhoz: egy új rendelet értelmében október 17-től kezdik kifizetni az egységes területalapú támogatás és egyéb, közvetlen támogatások előlegét. A 224 milliárd forint keretösszegű területalapú támogatásból hektáronként legfeljebb 31 476 forint előleget fizetnek ki. A fiatal mezőgazdasági termelőknek szánt támogatás keretösszege 3,6 milliárd forint, ebből hektáronként 14 722 forintot fizetnek ki előleg címen a jogosultaknak

Pénzhez jutnak a gazdák a következő hetekben, megkezdődik ugyanis több támogatás előlegének kifizetése!
 

Közben a hét közepén megérkezett a KSH szokásos jelentése a mezőgazdasági termelői árakkal kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy augusztusban átlagosan 2,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest a termelői árak annak ellenére, hogy az élő állatok és állati termékek ára emelkedésnek indult. A gabonafélék ára 5,0 százalékkal csökkent, ezen belül a búza ára 17 százalékkal esett, a kukorica 4,8 százalékkal drágult. Az élő állatok termelőiár-szintje 4,5 százalékkal emelkedett, az állati termékeké 2,4 százalékkal csökkent.

Új irányok nyílnak meg a magyar tejnek! Hosszas egyeztetéseket követően újabb sikert könyvelhetnek el hazánk egyes tejipari vállalatai. Chile ugyanis magyar tejet fog vásárolni a jövőben. A piacnyitás nagy nyertesei a Friss Élelmiszer Kft., a Sole-Mizo Zrt., a Szarvasi Mozzarella Kft., a Tolle (Tolnatej Zrt.) és a Pannontej Zrt. üzemei, ugyanis ők exportálhatják termékeiket a Dél-amerikai országba. A lehetőséggel azonban körültekintően kell bánni. Az unión kívül ugyanis más követelményeket támasztanak az élelmiszerek, így a tej iránt is. Így nagyon oda kell figyelni az exportálás során, hogy minden jogszabálynak maximálisan megfeleljenek a kiszállított termékek.

Már Chile is részesülhet a minőségi, magyar tejből
 

Miközben sokan a tejpiaci sikernek örültek, szakértők bemutatták az új, mobil mérőállomásokat, amelyekkel a permetezőgépek felülvizsgálatát lehet elvégezni. A vizsgálaton minden, 3 évesnél öregebb gépnek részt kell vennie. A gazdák 2016. december 14-ig jelezhetik igényüket gépeik átvizsgálására. A mobil mérőállomásoknak köszönhetően az ellenőrök házhoz mennek, így a gazdáknak nem kell plusz terheket a nyakukba venniük. Az ellenőrzés díja ültetvénypermetezők esetében 26-36 ezer forint, szántóföldi permetezőgépeknél 30-70 ezer forint. Aki nem jelzi időben, hogy átvizsgálandó géppel rendelkezik, büntetésre számíthat!

Végezetül egy fontos hír: kifizetés kérelmezési időszakba léptünk. Ezúttal a tenyészkoca állatjóléti támogatás második negyedéves kifizetésit kérvényezhetik az arra jogosult gazdák. A kifizetés annak jár, aki rendelkezik a 2016/2017. támogatási évre vonatkozó támogatási kérelmet jóváhagyó okirattal. A vissza nem térítendő támogatás iránti kérelmet október 1. és 31. között nyújthatják be a tenyésztők az MVH felé, kizárólag postai úton!

Agrárhír-összefoglalónk az MTI és a Magro.hu hírei alapján készült el!

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás