2030-ra 3,8 millió szakemberre (specialistára) lesz szükség Romániában. A legtöbb területen azonban a képzés deficites - derül ki az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (CEDEFOP) szakemberhiányra vonatkozó kimutatásából, amelyet az Edupedu.ro szemlézett. Az anyagból nem csak az derül ki, hogy várhatóan milyen területen lesz a legtöbb elérhető munkahely, hanem az is, milyen készségekre lesz szüksége egy alkalmazottnak. Kapós marad az agrármunka: a jövő a piacorientált, szakképesített mezőgazdasági alkalmazottaké. A Transindex.ro anyagát szemléztük. A szakértők szerint az egyik szakterület, amelyben Romániának gondja lesz a szakemberhiánnyal, az az oktatás, egyre kevesebben választják ugyanis ezt a pályát. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) erre vonatkozó felmérése alapján a pedagógusi és az ilyen jellegű tréneri tevékenységhez kapcsolódó szakmákban egyre kevesebb fiatal tervezi a jövőjét, annak ellenére, hogy 2030-ban 151 875 szakképesített tanárra lesz szükség Romániában.
A szakképzett, piacorientált agrármunka a jövőben is kelleni fog - képünk egy konferencián készült a SZIE élelmiszertudományi karán
Ezt támasztják alá az egyetemisták számáról szóló statisztikai adatok is. A nevelés és oktatástudományi jellegű szakokon a 2016-2017-es tanévben 12 450 egyetemi hallgató tanult. A legtöbben közgazdasági, menedzsment és jogi tanulmányokat hallgattak a felsőoktatásban, ők összesen 96.199-en.
A piacorientált, szakképesített mezőgazdasági alkalmazottaké a jövő
A CEDEFOP szerint a 2030-ra jósolható 3,813 millió szakember számára elérhető munkahely közül 949 ezer a piacorientált mezőgazdasági szektorban lesz. A számadatok alapján a tanári pálya a 7. helyet foglalja el a rangsorban a 151 ezer munkahellyel.
A technológiai fejlődés sokkal gyorsabban beszivárog a munkahelyekre is, mint azt sokan gondolnák. Az automatizáció és az algoritmusok előretörése jelentősen átalakítja az alkalmazottak feladatköreit.
Azokban az országokban, ahol oktatási reformok révén erre a kihívásra nem tudnak választ adni, ott a munkaerőhiány tovább fog mélyülni és a társadalmi polarizáció is tovább nő. Ott viszont, ahol a munkaerőpiacon történő változásokhoz helyes módon alkalmazkodnak, minőségi munkahelyek jönnek majd létre és általános életszínvonalbeli növekedés veszi kezdetét - írják a jelentésben.
Milyen területeken lesz szükség a legtöbb új alkalmazottra?
A munkaerőigény tekintetében a legtöbb újonnan elérhető állás az otthoni gondozás és egészségügyi szakterületen lesz a következő 12 évben, köszönhetően annak is, hogy jelentősen nőni fog a időskorúak száma 2030-ra. Ezeket a területeket követi a könyvelői és jogász szakma, az erdészeti, a kereskedelmi, az oktatási, a közalkalmazotti, az autóipari, az elektrotechnikai és a vendéglátói szakma.
A cikk szerint nem önmagában a diploma, vagy a tananyag megfelelő elsajátítása az, ami biztosítani fogja a könnyű elhelyezkedést. A Világgazdasági Fórum által nemrég közzétett, a munkaerőpiac jövőjét vizsgáló jelentés szerint már 2022-ig jelentős változások következnek be a munkahelyeken szükséges készségeket illetően.
A kompetenciák terén leginkább az analitikus gondolkodás és az innovatív hajlam, az aktív tanulási készség, a kreativitás, programozás és technológiai tervezés, kritikus gondolkodás, a komplexebb problémamegoldó képesség, a vezetői készségek, az érzelmi intelligencia, az elemzési rendszerek ismerete és értékelése az, amelyekre a legnagyobb szüksége lesz egy munkavállalónak.
Ezzel szemben csökkenni fog a kézügyesség, állóképesség és precizitás, a memória, a szóbeli, hallásbeli és térbeli képességek, a pénzügyi menedzsmenttel és anyaggazdálkodással kapcsolatos készségek jelentősége. Ugyancsak kevésbé fognak számítani a különböző technológiák telepítéséhez és karbantartásához szükséges készségek, az olvasással, az írással, a matematikával, és az aktív hallgatással, az alkalmazottak irányításával, a minőség és biztonsági ellenőrzésekkel, valamint a koordinációval és időmenedzsmenttel kapcsolatos készségek.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás