Hirdetés
Ezt hozhatja magával az új burgonyás szabály
Szigorúbbá válhat az étkezési burgonya forgalomba hozatala. A tervezetről és egy újabb Prémium Hungaricum minősített burgonyafajtáról beszélgettünk Dr. Polgár Zsolt szakértővel, a Pannon Egyetem igazgatójával, aki egyben a Burgonyakutatási Központ tudományos főmunkatársa is.
A tervezetről
Mint ismeretes, pár napja látott napvilágot a Földművelésügyi Minisztérium tervezete, ami az étkezési burgonya kereskedelmi forgalomba hozatalát érinti. Ez alapján csak az ép, eltávolított rész nélküli és nem hiányos, tiszta és kemény burgonyát lehet eladni, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél. Ezen kívül az előrecsomagolt és ömlesztett áru csak azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héj- és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat. A csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és forgalmazó nevét és címét, a csomagolás időpontját, a származási országot, valamint a burgonya főzési típusát.
Mit hozhat ez a gyakorlatban?
A Burgonyakutatási Központ Nagy előrelépésnek tartja az új szabályozás bevezetését a minőségi étkezési burgonyaforgalmazás megteremtése érdekében. Mindenképpen támogatják az elfogadását. Legfőbb erénye a fajtanév és felhasználási típus feltüntetésének előírása, illetve a különböző, de kinézetre hasonló fajták összekeverésének tiltása. Így várható, ha a vásárlók kétszer ugyanabból a fajtából vásárolnak, akkor ugyanazt a minőséget kapják. Ez hosszabb távon ki fogja szorítani a rossz minőségű fajtákat a piacról, hiszen nem lesz rájuk kereslet, illetve nőni fog az igazán jó minőségű fajták iránti igény.
Hirdetés
Fontos, a forgalomba hozható alsó gumóméret meghatározása is, minimum 3,5 cm átmérővel. A Központ javasolja, hogy a tervezetben lévő +/-10%-nyi megengedett helyett 5% lehessen az eltérés. A többi minőségi paraméter, mint a sérülés, zöldülés mentesség, egészségesség eddig is elvárás volt az üzletek részéről, de így legalább még jobban oda kell rá figyeljenek.
Botondot is elismerték
2015 februárban lett államilag elismert fajta a Botond nevű burgonya. Most szeptemberben pedig megkapta a Prémium Hungaricum minősítést is. Főbb jellemzői: rózsa héjú, világos sárga húsú, nagy gumójú, kerekded alakú, kimondottan piacos megjelenésű, nem lisztes, nem szétfövő típus. Jó ízű. Szuper korai éréscsoportú, kimondottan alkalmas korai újburgonya és másodvetésű, ún. tarlóburgonya termesztésére. A keszthelyi fajtákra jellemző összetett rezisztenciákkal rendelkezik. Több éven át termeszthető.
Az információkat köszönjük Dr. Polgár Zsoltnak!
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!
Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.
Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone
A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés