Ezt hozhatja magával az új burgonyás szabály
Szigorúbbá válhat az étkezési burgonya forgalomba hozatala. A tervezetről és egy újabb Prémium Hungaricum minősített burgonyafajtáról beszélgettünk Dr. Polgár Zsolt szakértővel, a Pannon Egyetem igazgatójával, aki egyben a Burgonyakutatási Központ tudományos főmunkatársa is.
A tervezetről
Mint ismeretes, pár napja látott napvilágot a Földművelésügyi Minisztérium tervezete, ami az étkezési burgonya kereskedelmi forgalomba hozatalát érinti. Ez alapján csak az ép, eltávolított rész nélküli és nem hiányos, tiszta és kemény burgonyát lehet eladni, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél. Ezen kívül az előrecsomagolt és ömlesztett áru csak azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héj- és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat. A csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és forgalmazó nevét és címét, a csomagolás időpontját, a származási országot, valamint a burgonya főzési típusát.
Mit hozhat ez a gyakorlatban?
A Burgonyakutatási Központ Nagy előrelépésnek tartja az új szabályozás bevezetését a minőségi étkezési burgonyaforgalmazás megteremtése érdekében. Mindenképpen támogatják az elfogadását. Legfőbb erénye a fajtanév és felhasználási típus feltüntetésének előírása, illetve a különböző, de kinézetre hasonló fajták összekeverésének tiltása. Így várható, ha a vásárlók kétszer ugyanabból a fajtából vásárolnak, akkor ugyanazt a minőséget kapják. Ez hosszabb távon ki fogja szorítani a rossz minőségű fajtákat a piacról, hiszen nem lesz rájuk kereslet, illetve nőni fog az igazán jó minőségű fajták iránti igény.
Hirdetés
Fontos, a forgalomba hozható alsó gumóméret meghatározása is, minimum 3,5 cm átmérővel. A Központ javasolja, hogy a tervezetben lévő +/-10%-nyi megengedett helyett 5% lehessen az eltérés. A többi minőségi paraméter, mint a sérülés, zöldülés mentesség, egészségesség eddig is elvárás volt az üzletek részéről, de így legalább még jobban oda kell rá figyeljenek.
Botondot is elismerték
2015 februárban lett államilag elismert fajta a Botond nevű burgonya. Most szeptemberben pedig megkapta a Prémium Hungaricum minősítést is. Főbb jellemzői: rózsa héjú, világos sárga húsú, nagy gumójú, kerekded alakú, kimondottan piacos megjelenésű, nem lisztes, nem szétfövő típus. Jó ízű. Szuper korai éréscsoportú, kimondottan alkalmas korai újburgonya és másodvetésű, ún. tarlóburgonya termesztésére. A keszthelyi fajtákra jellemző összetett rezisztenciákkal rendelkezik. Több éven át termeszthető.
Az információkat köszönjük Dr. Polgár Zsoltnak!
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés