Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Az erre vonatkozó jogszabály a tavalyi évben változott, tehát a földtulajdonosoknak a kötelezettsége nem csak július 1-től áll fenn, hanem az egész vegetációs időszakban. Ennek oka az, hogy a parlagfű nagyón jól tud alkalmazkodni a magyarországi időjárási viszonyokhoz, ezért a megfelelő időjárási viszonyok következtében a törvényben megjelölt határidő előtt is virágzásnak indulhatott - írja a Nébih a weboldalán.

Büntetés vár azokra az ingatlantulajdonosokra, akik nem végzik el a kötelező parlagfű elleni védekezést. (Fotó: Pixabay, PublicDomainPictures)

Helyszíni ellenőrzés

Külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság végzi, amely a megyei kormányhivatal földhivatali osztálya. A helyszíni ellenőrzésről a földhasználó előzetes értesítése mellőzhető. Ha az ingatlanügyi hatóság az ellenőrzés alkalmával parlagfűvel fertőzött területet talál, rögzíti a fertőzött terület főbb töréspontjának koordinátáit, és a további jellemzőket, majd a koordináták térképre vetítésével azonosítják be az ingatlant.

Az ingatlanügyi hatóság jegyzőkönyvben rögzíti a helyszíni ellenőrzésen tett megállapításokat, amelyet a földhasználó adataival együtt elektronikusan továbbít a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya részére, amely jogosult a hatósági eljárás lefolytatására. Az ingatlanügyi hatóság akár helikopterről is végezhet helyszíni ellenőrzéseket, a légi felvételezés pedig lehetőségként szolgál az elzárt területek ellenőrzésére is, továbbá nagy kiterjedésű parlagfű foltok felderítésére, és azok pontos meghatározására.

Közérdekű védekezés külterületen

Ha a földhasználó nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségeinek, és így az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, úgy az Éltv. 50. § (4) bekezdés alapján közérdekű védekezést kell elrendelni. Ezt külterületen a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya rendeli el. A közérdekű védekezést elrendelő határozat hirdetmény útján, és a helyben szokásos módon is közölhető. Nem kerülhet sor közérdekű védekezés elrendelésére abban az esetben, ha az ingatlan területén a kulturnövény tőszáma meghaladja az agronómiailag indokolt tőszám 50 százalékát.

Ügyfél értesítése

A közérdekű védekezés elrendelésével egyidejűleg a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya értesíti az ügyfelet, hogy eljárás indult ellene a parlagfű elleni védekezés elmulasztása miatt, egyben tájékoztatást adnak arról, hogy az eljárás során észrevételt tehet.

Végrehajtás

A közérdekű védekezést a kormányhivatal által megbízott gazdálkodó szervezetek és vállalkozók végzik. A védekezés végrehajtásakor a vállalkozó beléphet az érintett területre, és ott a szükséges cselekményeket elvégezheti.

Ha az érintett időközben eleget tesz a parlagfű-mentesítési kötelezettségeinek, ezt köteles bejelenteni a kormányhivatal számára, amennyiben ez elmulasztásra kerül, úgy vele szemben az okafogyottá vált kiszállás költségei érvényesíthetők.

A növényvédelmi bírság kiszabása

A növényvédelmi bírság kiszabására a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya jogosult. Az Éltv. 60. § (1) bekezdés c) pontja alapján növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki elmulasztja a parlagfű elleni védekezési kötelezettségeit. A növényvédelmi bírság mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság mértéke határozza meg.

Ha az adott föld használója 3 éven belül ismételten elmulasztja kötelezettségeit, úgy a vele szemben kiszabásra kerülő növényvédelmi bírságot az irányadó bírságtétel másfélszeresére kell emelni.

A földhasználó viseli a vele szemben folytatott hatósági eljárás során felmerült költségeket, így különösen az ingatlanügyi hatóság helyszíni ellenőrzés lefolytatásával összefüggő valamennyi költséget, illetve a kormányhivatalnál a hatósági eljárás lefolytatásával kapcsolatban felmerült költségeket.

A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költség

Ezeket a költségeket a földhasználónak kell megfizetnie, a kormányhivatal végzésben a közérdekű védekezés költségeként a felmerült vállalkozói díj, valamint a vállalkozó okafogyottá vált kiszállásának költségének (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre) megfizetésére kötelezi a földhasználót.

Jogorvoslat

Az elmúlt években megszokott fellebbezési eljárás megszűnt. A megküldött határozat/végzés ellen keresetlevéllel közigazgatási per indítható. A keresetlevelet az illetékes megyei kormányhivatalhoz a határozat közlésétől számított harminc napon belül lehet benyújtani.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás