A héten arról olvashat összefoglalónkban, hogy hogyan törnek előre a fiatal gazdák a kertészetekben, erősödik a mangalicatartás súlya hazánkban, módosították egy élelmiszeripari pályázat beadási határidejét, illetve hogyan védekezhetnek az állattenyésztők a Zika-vírus terjedésével szemben.

800 milliárd forintos kifizetéssel zárta 2015-öt az MVH. A támogatási rendszerben immár 35 jogcím van, korábban soha nem volt ennyi. Az alaptámogatást kiegészíti például a zöldítésre szóló jogcím is. Az előleg megindítása után 25 ezer gazdának fizettek, február második felétől pedig több milliárd forint utalását indítják el. Június 30-i határidőre mindenki meg fogja kapni a támogatását, de azt szeretnék, ha dömpingszerűen március-áprilisban eljutna ez az összeg is jogosultakhoz.

A fent említett sokmilliárd forintnyi támogatásból a fiatal gazdák is bőségesen kaptak. Egy friss adat szerint, egyre növekvő számban a kertészeti ágazatban jeleskednek. A fiatal gazdák aránya ugyanis meghaladja a 10 százalékot a kertészek körében. Ez a réteg az átlagnál kockázatvállalóbb, egyben nyitottabb az új technológiák, a környezettel kapcsolatos kérdések iránt. Magyarországon a mezőgazdasági terület 4 százalékán folyik kertészeti termelés. Az ágazat kibocsátása a mezőgazdasági éves kibocsátás több mint 8 százaléka. 2013-ban 86 ezer kertészeti gazdaság működött. Ennek 12 százalékát, 10 500-at fiatal - 40 év alatti - gazda működtette. Az adatok szerint a 86 ezer kertészeti gazdaság több mint kétharmada ültevényekkel foglalkozott. A szántóföldi növénytermesztésben a fiatalok aránya 19 százalék, a kertészeti kultúrák esetében 16 százalék volt.

Rendkívül sok fiatal gazda tevékenykedik a kertészeti ágazatban
 

Kertészet után állattenyésztés. A mangalicatenyésztés a hazai állattenyésztés egyik, leginkább a fókuszban lévő termékcsoportja. Belföldön és külföldön is egyaránt keresett termék. 2013 óta egyre nagyobb érdeklődés övezi. Néhány évvel ezelőtt a tenyészetek száma 182, a mangalicakocáké 7500 volt, ma már 246 tenyészet működik az országban, és a kocaállomány 9700 körül mozog. A termelők számára pedig biztos megélhetést jelent a mangalicatartás. Az anyakocák közül mintegy 5500 szőkemangalica, a többi - fele-fele arányban - vörös és fecskehasú mangalica. Az ellenőrzött kocaállománnyal évente mintegy 60 ezer hízót állítanak elő az országban. Ez a teljes sertéslétszám mintegy 2 százaléka, értékben azonban magasabb arányt képvisel.

Figyelem! Alig hogy megérkezett, már módosították is az élelmiszeripari ágazat támogatására kiírt pályázat határidejét. A módosítást követően első körben a kérelmeket ez év február 25. és április 25. között küldhetik be az érintettek elektronikus úton. Az információk szerint azért került sor a módosításra, hogy az érintett gazdáknak legyen elég idejük előkészíteni a pályázati dokumentumokat. Egyébként a pályázatra 151 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

A legjobb megoldás a Zika-vírus megfékezésére a szúnyogok szaporítóhelyeinek felszámolása lenne
 

Végül következzen néhány gondola a Zika-vírusról. A közeljövőben – világszinten - célzott intézkedéseket kívánnak tenni a vírus megállítása érdekében. Így ugrásszerűen megnőhet a rovarirtók használata a vizes élőhelyek közelében. Az élővilággal szemben azonban jóval kíméletesebb megoldás lehet, ha a szúnyogok szaporodási helyeit számolnák fel az érintett területeken élők. Ebben többek között az állattenyésztéssel foglalkozó gazdák is tudnak segíteni, amennyiben folyamatosan tisztán tartják állataik itatóit és mindig friss vizet tesznek azokba. Ha mégis elkerülhetetlen a növényvédő szerek használata, a FAO fontosnak tartja, hogy az emberi egészséget és az élelmiszereket ne veszélyeztessék ezzel. A szervezet ezért az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködésben ajánlásokat dolgozott ki a növényvédő szerek megfelelő alkalmazásáról

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült el!

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás