Precíziós szakmai napot rendezett a Somogy vármegyei Zimányban a Farkas Kft., a Digitális Agrárakadémia, a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület, a NAK Somogy Vármegyei Igazgatósága és a Toponár Környéki Gazdakör. A hazai helyspecifikus mezőgazdaság gyakorlatának egyik legismertebb és elismert gazdálkodója, a házigazda Farkas László két évtizede kezdte el alkalmazni az adatalapú technológiai megoldásokat, példát és utat mutatva a magyarországi fejlődésnek. A Magro.hu a Kukorica Kör Egyesület tagjaival közösen vett részt a programon.

Elsőként a biostimulátorok előnyeit bemutató előadásról számoltunk be, ebben a riportunkban pedig a Laci bácsi által elmondottakat szerkesztettük írásos szakmai tartalommá. Jó olvasást hozzá!

A Farkas Kft. szakmai vezetője, Farkas László két évtizede kezdte el alkalmazni az adat alapú technológiai megoldásokat, példát és utat mutatva a magyarországi precíziós gazdálkodás fejlődésének – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány

Az agrárdigitalizáció gyakorlati megoldásai

A nap folyamán a meghívott előadók a digitális megoldások gyakorlati megvalósításáról tartottak tájékoztatást. Ma már elképzelhetetlen a termelés, az adatkezelés digitális megoldások nélkül – hangzott el. Több előadás szólt a permetezési megoldásokról, a permetezőgépekről, egy pedig a jelenleg ismert legkorszerűbb differenciált gyomirtásról.

A Farkas Kft. szakmai vezetője, Farkas László nyitotta meg a rendezvényt, valamint előadást is tartott „Mit gondoltam és jelenleg mit gondolok a precíziós növénytermesztésről?” címmel. Ebben kiemelte Prof. Dr. Reisinger Péter professzor emeritus szerepét, akivel a 2000-es évek elejétől kezdve dolgoznak és fejlesztenek közösen, mindig a gyakorlati szempontok szerinti megközelítéssel végezve a kísérleteket és a technológiai megvalósítást.

A fejlesztések egyik legfontosabb eleme, hogy eleget tegyenek a környezetvédelmi, zöld kezdeményezések célkitűzéseinek. Ez környezettudatos és fenntartható gazdálkodási formával oldható meg – fogalmazott Farkas László. Amennyiben tudományos megalapozottsággal végezzük a tápanyagok visszapótlását, már nagyon sokat tettünk ezért. Ha pedig a modern eszközök tudását ki is használjuk, egyenesen halad a gép, kalibráljuk a műveleteket, pontosan gyűjtünk adatokat, majd azokból szakmai döntéseket tudunk támogatni, nyert ügyünk van.

Több száz résztvevő volt a precíziós szakmai napon – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány

A technológia előnyei és a fejlesztések története

A precíziós gazdálkodás nem egyenlő az egyenes vonalú közlekedéssel, ettől lényegesen több. Az, hogy általa minden egyes létrejövő adat helyét tudjuk a tábláinkon, óriási dolog. A hozammérés és a hozamtérképek ehhez feltétlenül kellenek, hiszen a tápanyagmérleg felállításához mindenképp szükséges megtudni azt, hogy mennyit használt fel a termés a talaj természetes termőképességéből, illetve a hozzáadott műtrágyából. Ha ezt nem tudjuk kiszámolni, semmit nem ér az egész modern technika. Szükség van a pontosságra, a mérésekre, az adatokra és a következtetések levonására – mondta.

A fenntarthatóság a gazdálkodásban nálunk azt jelenti, hogy meg kell őrizni a talaj termőképességét. Ma már nem éri meg megszokásból inputanyagokat kijuttatni, sokszor egészen újszerű, néha furcsának tűnő megoldásokat kell alkalmazni. A korábban végzett műtrágyázás ugyanis savanyú kémhatásúvá tette a talajokat, ami azért gond, mert ezekben a tápanyagszolgáltató képesség hiába van meg, a növény sokkal rosszabbul veszik fel a kijuttatott tápanyagokat. Ezért a talajerő támogatását is be kell tervezni a termelésbe.

A modern gyomirtás technológiáit több előadásban, a kiállításon és a gyakorlatban is bemutatták – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány

Csúcsra járatás a precíziós gazdálkodásban

Fontos, hogy a precíziós gazdálkodás csak akkor tud eredményes lenni, ha a technológia minden elemét csúcsra járatják. Ez pazarló talajnedvesség-kezeléssel nem fog menni. Akkor sem, ha folyamatos a gyomirtószer általi sanyargatás, mert ennek hatására nem fejlődik jól a növény. Tavaly például a búzatáblák esetében volt gyomirtóval kezelt és kezeletlen területünk is, a különbség 0,6 tonna volt a nem gyomirtott tábla javára, 8,9 tonnát hozott a 8,3-mal szemben, ami igen szép eredmény. Mindezt úgy tette, hogy csökkentett nitrogéndózist kaptak a területek, mert a Danuba Kft. szakmai csapatának javaslatára a szilárd műtrágyát kiváltottuk nitrogénes lombtrágyára. A döntés helyesnek bizonyult, nagyon jó eredményt értünk el a technológiaváltással.

A Farkas Kft. új szárító és tároló beruházása is adat alapon működtetett technológiát használ – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány

Elkészült az új szárító és tároló beruházás Zimányban

A zimányi precíziós szakmai napon ünnepélyes szalagátvágással adták át a Farkas Kft. új szárító és tároló beruházását. Ezzel kapcsolatban is meghallgattunk egy előadást, amiben Balogh László, a Tornum Kft. ügyvezetője beszélt a fejlesztés és a közös munka részleteiről.

Balogh László, a Tornum Kft. ügyvezetője beszélt a beruházás és a közös munka részleteiről – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány

Közös szakmai munka

Amikor 2008-ban elkezdődött a kapcsolat a két cég között, már a legelső alkalommal egy megindító beszélgetést folytattunk Lászlóval – mondta. Olyan szempontokat és elképzeléseket láttam a gondolkodásában, ami az akkori gazdálkodói társadalomból nagyon hiányzott. Már akkor is a helyspecifikus növénytermesztési megoldások előnyeiről beszélt, folyamatosan a fejlesztés lehetőségeit kereste. Ez azóta sem változott, ezért a mostani beruházásnál is a legjobb szakmai érvek alapján igyekezett kiválasztani a saját gazdaságuk működését segítő technológiát.

Balról jobbra a Kukorica Kör Egyesület néhány résztvevő tagja: Daoda Zoltán, szakmai vezető, Agro.bio Hungary Kft.; Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ; Sándor Ildikó, főszerkesztő, Agrárágazat Magazin; Németh István, ügyvezető, portálvezető, Magro.hu mezőgazdasági piactér; Bóné Tímea, marketing vezető, Magro.hu mezőgazdasági piactér
Precíziós szakmai nap volt Somogy vármegyében – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány

Természetesen a precíziós, adat alapú szempontok is bekerültek. A termény az előtisztítást követően szárítási szakaszon megy keresztül, utána a tranzittárolóba, vagy a betároló vonalon keresztül a magtárba érkezik. A beérkező termény nedvességtartalmának folyamatos monitorozásával meghatározható, milyen sebességgel haladjon keresztül az anyag a szárítóberendezésen. A végén, az ürítésnél egy szenzor pedig azt érzékeli, hogy az általa beállított ürítési gyorsaság azt az eredményt hozta-e a nedvességtartalomban, amit kitűztünk.

A Farkas Kft. új szárító és tároló beruházásában is precíziós technológiát használnak – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány

A számtalan beállítási lehetőség nagyban segíti a hatékony szárítást. Az energiaárak növekedése miatt nagyon fontos, hogy a mérések alapján tervezett és végzett szárítással el lehet kerülni a túlszárítást, továbbá a rendszerrel egységes tulajdonságú és minőségű termény kerülhet ki a telepről. A programot távoli eléréssel, internetkapcsolattal bárhonnan irányítani lehet, ami extra kényelmet biztosít a Farkas Kft. szakembereinek – mondta Balogh László.

Szerkesztette:

Csurja Zsolt

gödöllői gazdász 2009

óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök, 2021, 3-as csoport

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás