Többek között a WWF kifogásolta, hogy a sajtó túlantropomorfizálta a farkast mint olyat, ezzel rontva az amúgy sem közkedveltségnek örvendő állat megítélését. Érdemes egy kicsit kitárgyalni a farkasok megítélését, lehetőségeit és valóságát. a mai napig egészen sok negatív farkasábrázolással találkozni. Miért is olyan méltatlan a szerepük? Ezek az állatok sokáig nagy veszélyt jelentettek a megélhetésére: elragadhatják az ember haszonállatait, és a vadon élő állatok vadászatában is vetélytársak.

A Telex írta meg, hogy sokan elsőre talán nem gondolnák, milyen mennyiségben van jelen a farkasellenes tartalom, miközben az emberek többsége csak az állatkertben találkozik ezekkel az állatokkal. A gyerekek már egészen kis korukban szembesülnek a rossz megítélést támogató kampánnyal, ott van például a Piroska és a farkas, A három kismalac, A farkas és a hét kecskegida. Az angol egyszerűen Big Bad Wolfként, azaz nagy gonosz farkasként azonosítja a visszatérő főgonosz farkast. Ám hogy ne csak Grimm-mesés példákat említsen a szerző, a Bibliában is visszatérő szereplők a farkasok, amiket Jézus lényegében a bűn allegóriájaként használ azokban a példabeszédeiben, amikor a híveket a nyájának nevezi.

Farkasok pihennek fogságban

Sőt, meglepő módon a mai napig egészen sok negatív farkasábrázolással találkozhatunk. A Csizmás, a kandúr második részében Csizmás Kandúr rájön, hogy a kilenc életéből már elhasznált nyolcat, és meg is jelenik érte a kaszás, akit először fejvadásznak néz. És hát milyen állat alakítja a mesében a vérszomjas kaszást? Hát persze, hogy egy farkas.

Kedvező szerepű farkasok is vannak

Persze találni pozitív farkasábrázolást is az irodalomban vagy a filmekben. Ott van például Romulus és Remus, akiket egy anyafarkas táplált, miután a születésük után a rokonuk úgy döntött, hogy inkább meg kellene őket ölni. De hasonlóan családként megjelenő farkasok vannak a Dzsungel könyvében is. Ezekben a történetekben a farkas tulajdonképpen gondoskodóbb lénynek tűnik, mint az ember. A modern mesékben is vannak olyan farkasábrázolások, amelyek sokkal pozitívabban festik le az ordasokat, pont a Csizmás, a kandúrhoz is kapcsolódó Shrek-filmekben szerepel például egy farkas, ami jóban van a három kismalaccal.

Miért utáljuk őket, miért félünk a farkastól?

Bizonyos szempontból jogosnak tűnik, hogy az ember az évszázadok folyamán nem volt túl jóban a farkassal. Ezek az állatok sokáig nagy veszélyt jelentettek a megélhetésére: elragadhatják az ember haszonállatait, és a vadon élő állatok vadászatában is vetélytársak. Ezt nézve logikus, hogy a farkas nem a legkedvezőbb színben tűnt fel az elmúlt évezredek irodalmában. Ugyanakkor mégsem egyértelmű, hogy miért pont a farkas az a faj, ami ennyire démonizálódott - írta a cikk. Ott van ugyanis a medve vagy a különböző nagymacskafajták, amik szintén veszélyt jelentenek az emberre és az állataira.

Mégis, ezeknek az állatoknak közel sem olyan rossz a megítélésük, mint a farkasnak. Sőt, a medve kifejezetten pozitív képzettársításokat kapott.

„Feltételezésem szerint a mélyebb magyarázatnak köze van ahhoz a tényhez, hogy a farkasok sok tekintetben jobban hasonlítanak az emberre, mint bármely más állatfaj, amellyel megosztoztunk a természeten – legalábbis mióta a modern ember elhagyta Afrikát” – mondta például magyarázatában Kirk Robinson filozófus és állatvédő. 

Szerinte a farkasok nagyon szociálisak, és ugyanúgy kiterjedt családszerű csoportokban, vagyis falkákban élnek, mint a mi őseink. Robinson szerint az is feltételezhető, hogy a farkasok és az emberek egy időben egymás segítségére is voltak az élelemszerzésben. A farkasok elvezethették az embereket a vadászható vadakhoz, az emberek pedig valószínűleg bőségesen hagytak maradékot a farkasoknak.

Ha viszont ennyire hasonlítunk, és lehetett pozitív oldala is a farkasok és az emberek kapcsolatának, akkor miért is nem vagyunk jóban velük?

Robinson szerint a válasz az emberi civilizációban rejlik: 

„Ahogy az emberek egyre »civilizáltabbá« váltak, és egyre kevésbé függtek a vad természettől, kialakult bennük az az elképzelés, hogy különlegesek. […] És ezzel együtt egyfajta öngyűlölet és félelem alakult ki a civilizálatlan, de természetes késztetéseinkkel szemben, amelyeket el kellett fojtani ahhoz, hogy a civilizáció létezzen” – írta.

A félelem és a farkasok létezése hosszú ideje egybefonódik az emberiséghez fűződő kapcsolatban

Agresszió, vadság, ösztönösség és a farkasok

Robinson Freudra is hivatkozva úgy értelmezi ezt, hogy mindazt, amit civilizált lényként utálunk magunkban, ideértve az agresszióra való hajlamunkat, az alapvető állati természetünket és ösztöneinket, a farkasokra vetítjük, mivel a farkasoknak nincsen lelkiismeret-furdalásuk ebben a tekintetben. Velük ellentétben a kutyák a civilizált emberek analógiájának is megfeleltethetők – persze Robinson szerint nem csak ezért szeretjük őket, de ez is benne van. 

A farkas iránti ellenszenv tehát e magyarázat szerint nem a rettentő méretének, agyarainak vagy vérszomjának tulajdonítható, hanem inkább annak, hogy saját magunkra emlékeztet bennünket.

A Robinson-féle értelmezést alátámasztja, hogy a farkasemberekről szóló mesékben a farkasok az emberekben elfojtott erőszakot jelképezték. A farkasokat gyakran a szexuális vágyakkal is összefüggésbe hozták. A szüzességüket elvesztő fiatal nőkről például egy időben azt mondták az amerikai telepesek, hogy „látták a farkast” – írta Jon T. Coleman történész 2004-ben megjelenő Vicious: Wolves and Men in America című könyvében, amelyben az emberek és farkasok kapcsolatát vizsgálta.

Ne is féljünk a farkastól!

Magyarországon, „csupán” 60-70 farkas él, leginkább a Bükkben és a Zempléni-hegység környékén. A helyi farkasfalkák az emberre nem jelentenek veszélyt, kutyatámadásból tulajdonképpen több esetet lehet évente összeszámolni – írta róluk a WWF. A cikk szerint ezek az állatok egyébként hasznos helyet foglalnak el az ökoszisztémában, kordában tartják például az invazív fajokat. Az ember is hasznot szerezhet a jelenlétükből. A falkák élőhelyén visszaszorul vagy gyorsabb lefolyásúvá válhat a sertéspestis. Annak, aki esetleg közvetlen kapcsolatba kerülne velük, vagy farkasok által lakott környéken haszonállatot tartana, a káresetek és konfliktusok elkerülésének érdekében a többsoros villanypásztoros kerítést, illetve nagy testű házőrző kutya tartását javasolják.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás