A Zsendülés IX. Kertészeti Konferencia gondolatébresztő előadásaiban választ kerestek arra, hogy vajon belevágjanak-e a vállalkozók az idén újabb fejlesztésekbe, hogy hogyan alakul a világ éghajlata és hogy milyen hatással lesz a kereskedelemre és az élelmiszerellátásra a geopolitikai átrendeződés. Idén is egy már sikeres vállalkozó jó tanácsaival, ötleteivel zárták a konferenciát. A támogatások a geotermikus hőenergiában és a digitalizációban rejlő potenciál kiaknázására is megnyílnak.

Fenntartja az Agrárminisztérium a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek meg - mondta az agrártárca parlamenti államtitkára a IX. Zsendülés Kertészeti Konferencián, Szegeden a minisztérium közleménye szerint. Farkas Sándor kiemelte, hogy a vidékfejlesztési programban elnyerhető forrásokkal 2021-ben és 2022-ben 10 ezernél több mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásnak 1200 milliárd forintot meghaladó összegben hagytak jóvá fejlesztési támogatásokat. 

Rengeteg résztvevő volt Szegeden, a Zsendülés konferencián - Fotó: Zsendülés weboldal

A vidékfejlesztési program kertészeti ágazatot érintő beruházási felhívásaiban több mint 6900 nyertes pályázatot bíráltak el sikeresen, ezzel 184 milliárd forintot meghaladó támogatási összegről döntöttek.

A célzott forrásoknak köszönhetően tavaly a zöldség-gyümölcs ágazat teljesítménye a mezőgazdasági kibocsátás 13 százaléka volt. Az aszállyal és más időjárási szélsőségekkel sújtott 2022-es évben ez az érték csak 11 százalék volt - jegyezte meg az államtitkár.  

Ezekre igényelhetnek támogatást az idén a kertészeti ágazat szereplői

A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar az Európai Unió Közös Agrárpolitikáján belül a magyar Stratégiai Terv elfogadásával több mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig - jelezte Farkas Sándor. A politikus hozzátette: a kertészetek a továbbiakban is számíthatnak beruházásaik támogatására, így lehetőségük lesz gépek, eszközök beszerzésére, valamint ültetvényeik, növény-, gomba- vagy hűtőházaik fejlesztésére. Külön beavatkozás fogja segíteni a mezőgazdasági - benne a kertészeti - üzemek energia-önellátásának növelését és az energiafüggőség csökkentését.

Az államtitkár a tavasszal megjelenő pályázatokról elmondta, hogy a kertészeti üvegházakhoz és hűtőházakhoz kapcsolódó és poszt-harveszt (betakarítás utáni műveletek) fejlesztések támogatására 50 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, egy projektre legfeljebb 5 milliárd forint igényelhető. Kertészeti ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására 25 milliárd forint jut, amelyből egy projektre maximum 250 millió forint lehívására van lehetőség - írta a közlemény.

Ez volt a program Szegeden:

Rácz József, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnöke mondott köszöntőt, majd az első blokk következett. A kertészeti ágazat nemzetgazdasági jelentősége, makrogazdasági környezet című rész moderátora Becsey Zoltán, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület tagja volt. Az előadások:

  • Az ágazat aktuális kérdései, kihívásai, pályázati lehetőségek – Dr. Nagy István agrárminiszter
  • Az élelmiszer inflációval tépázott zöldség-gyümölcs ágazat kilátásai 2024-ben – Dr. Apáti Ferenc elnök, FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet
  • A beruházások vagy a megtakarítások éve lesz 2024? – Soltész Gergő közgazdász, elnök-tulajdonos, Ostorosbor Pincészet Zrt.; igazgatósági tag, Takarék Jelzálogbank Nyrt.
  • Valóban csak a külföldi munkaerővel lehetséges? – Baja Sándor ügyvezető igazgató, Randstad Hungary Kft.
A kerekasztal-beszélgetés további résztvevői voltak:
  • Papp Gergely szakmai főigazgató-helyettes, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • Gubacsi Zoltán ügyvezető, Délplant Kft.; klubtag, Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület

A második blokk címe: Stresszfaktorok kora: geopolitikai átrendeződés, klíma, fenntarthatóság. Ennek moderátora Kelemen Péter a, FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója volt. Az előadások:

  • Szép Új Világ – Globális polikrízis, vagy rendszerszintű kockázat? – Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutató, Cassandra Program, Pannon Egyetem
  • A világ geopolitikai konfliktusainak hatása Európa és hazánk gazdaságára – Dr. Kaiser Ferenc egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  • Ukrajna mezőgazdasága új vetületben, különös tekintettel a szőlészetre - Rebrik Borisz alapító - igazgató, Rebrik Szőlészet
  • ESG – elvárások fenntarthatósági területen a zöldség-gyümölcstermelők felé – Dr. Nyárs Levente MBA, senior vállalati üzleti elemző agrárüzletág vezető, K&H Csoport Agrárüzletág Fejlesztési Főosztály
A kerekasztal-beszélgetés további résztvevői:

Nemes-Nagyné Vas Andrea ügyvezető, Trivega Kft.

A harmadik blokk címe: A zöldség-gyümölcs kereskedelem válaszai a változó piaci környezetre. Moderátora Rácz József, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnöke volt.

A blokknyitó előadások voltak:

  • A zöldség-gyümölcs helye a kiskereskedelemben, hazai fogyasztási trendek –Turcsán Tünde ügyvezető igazgató, Consumer Panel Hungary GfK
  • Kereskedelmi láncok szerepe a magyar zöldség-gyümölcs értékesítésben – Dr. Nobilis Márton Pál élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
  • A zöldség-gyümölcs beszerzés integrációja a COOP hálózatban – Ujszászi Zoltán zöldség-gyümölcs vezető beszerző, Tisza - COOP Zrt.
  • Védjeggyel könnyebb? A Magyar Termék védjegy értékesítési előnyei – Benedek Eszter ügyvezető, Magyar Termék Nonprofit Kft.
A kerekasztal-beszélgetés további résztvevői:
  • Kóra Gergely zöldség-gyümölcs szortimentmenedzser, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
  • Patus Gábor stratégiai beszerző, zöldség-gyümölcs, Auchan Magyarország Kft.
  • Bittsánszky Márton főosztályvezető, Agrárminisztérium Agrárpiaci Főosztály
  • Majtényi Bernát társtulajdonos, Garten Kft.
  • Farkas Szabolcs külkereskedő, Landgard Süd Obst & Gemüse
  • Dr. Kovács László helyiséggazdálkodási igazgató, Budapesti Nagybani Piac

A negyedik blokk címe "Vállalkozói gondolatébresztő" volt, moderátora Péter Mihály,  Vitamin Kertész Kft. ügyvezetője volt.

  • Előadó: Légy a legjobb önmagad! - Moldován András – sertésmogul, startupper, befektető

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás