Hirdetés
Fejünkre nőnek a baromfik?
Hirdetés
1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, mint 55 éve, a csirkehús világhatalomra tör. Mi ennek a túlzott növekedésnek az oka?
Elsőként nézzük a csirkéket
A kutatók 3 tenyészcsirkét neveltek megegyező körülmények között (ételadagjukban sem volt különbség). Az első oszlopban egy ’57-es, a másodikban egy ’78-as, a harmadikban pedig egy 2005-ös kitenyésztett fajta növekedését követhetjük nyomon. A naposcsibék esetében még minimális az eltérés, de a 28 napos állatoknál már látható a különbség. 56 nap elteltével, pedig úgy néz ki, mintha nem is egy korban lévő csirkéket néznénk. Míg az 57 évvel ezelőtti fajtából kikelt csirke még 1 kg-t sem nyom (905 g), addig a 2005-ös fajta megegyező korú állata már több mint 4 kg (4,2 kg)!
A csirkék növekedésének oka, hogy az újabb fajták hatékonyabban alakítják az ételt hússá. Azonban több egészségügyi gondjuk is van (rossz immunrendszer/keringés/szív, gyenge csontok), ami talán nem meglepő a fotó alapján.
Mi a helyzet pulykafronton?
Arról már mi is írtunk, hogy EU-s viszonylatban jól állunk a pulykafogyasztást illetően, és a hazai pulykaágazat helyzete is kedvező. De mi a helyzet magukkal, a pulykákkal? A helyzet nem annyira megdöbbentő, mint a csirkék esetében, de így is hatalmas változást mutat. Jól mutatja ezt a tényt, hogy a pulykafogyasztás mértéke évek óta változatlan, miközben egyedszámot tekintve kevesebb pulykát vágnak le. 1960-ban még csak 7,8 kg-t nyomott egy-egy pulyka, míg manapság 13,9 kg számít etalonnak.
Ráadásul, nem csak nagyobbak a mai pulykák, de kétszer olyan gyorsan is nőnek, mint 1966-os elődeik. Egészségügyi gondok itt is jellemzőek, lassúak, szaporodni sem képesek. A legtöbb mai pulykát már mesterséges megtermékenyítés útján kezdik életüket.Hozzá kell tenni azonban, hogy vannak még normál méretű csirkék és pulykák is. A költséghatékonyság miatt azonban étkezési célra az óriás, de egészségügyi gondokkal küzdő fajtákat részesítik előnyben a cégek.
Készült a 444.hu cikkei alapján.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés