Felborult a húspiaci egyensúly, így alakulnak a húsárak a továbbiakban
A COVID-19 járvány kirobbanása során sok más ágazathoz hasonlóan a hús- és állattenyésztési piac is érintetté vált. Kína jelenleg úgy tűnik, hogy legyőzte a járványt, és nem terjed ott már a vírus, a világ többi részéről azonban ez nem mondható el, és a járványhelyzet továbbra is hatással van a húspiacra.
A vírus terjedése a fogyasztók pénzügyi helyzetét is befolyásolta, így a vásárlók pénzügyi biztonságukkal kapcsolatos aggodalmai teljes mértékben érthetőek voltak. Ennek következtében azonban anyagi biztonság aggodalmán túl a háztartások költségvetésére gyakorolt növekvő nyomás is fontos tényezővé vált a fogyasztói magatartás változásait tekintve - írja az Agroxxi.ru.
Statisztikák szerint a világon 5 emberből több mint 2 töltött több időt el otthoni főzéssel a járvány alatt, mint korábban. A fogyasztók a válság idején is inkább a megbízható márkákat részesítik előnyben. Az ausztrál marha- és bárányhús pedig az elmúlt évtizedek alatt elnyerte a fogyasztók bizalmát.
Hirdetés
A legtöbb országban jelentősen visszaesett a vendéglátó-ipari létesítmények forgalma, amelynek következtében felborult a húspiaci egyensúly. Az értékesített bélszín miután a vendéglátó-ipar felvásárolja, egyensúlyba hozza a feldolgozás költségeit az előállítók számára. Az ipar számára viszont annál, hogy a drágább részek eladási ára csökkent az volt nagyobb probléma, hogy a hasított hús ára is csökkenésnek indult, mivel az alapvetően drága húst is jelenleg alacsony árakon dolgozták fel. Azok a vendéglátóegységek azonban, akik képesek voltak elvitelre dolgozni, vagy akár házhoz is szállítani az ételt, jobban ellenálltak a koronavírus következményeinek, ugyanis a fogyasztók továbbra is a kényelmüket tartották szem előtt.
A kiskereskedelmi forgalom azonban növekedésnek indult, ugyanis a vendéglátóhelyek bezárását követően a kiskereskedelemben nőtt a hús iránti kereslet, főképp az interneten keresztül, ugyanis a fogyasztóknak ebben a helyzetben otthon kellett maradniuk. A legnagyobb kereslet az alapvető élelmiszerek íránt volt. A húsok tekintetében a darált hús és a kolbász fogyott leginkább. Továbbá a fogyasztók egyre inkább átálltak a helyi termelők támogatására, azaz helyben vásárolták meg az ételeket és italokat.
A vezető gyártók azonban nem voltak olyan szerencsések ebben a helyzetben, ugyanis a marhahús-ellátás lelassult a járvány következtében elrendelt korlátozások miatt. A húsfeldolgozó üzemekben a kötelező távolság betartása miatt lassult a feldolgozás sebessége, amely néhány esetben a gyárak ideiglenes bezárását eredményezte.
A következő hónapokban ezért várhatóan kiszámíthatatlan versenykörnyezetre lehet számítani, amely az instabil kínálat, és a kereslet változásának következménye a nemzetközi piacokon. Az Egyesült Államokban a szarvasmarha-vágás már helyreállt, viszont a szintje a tavalyi termelés alatt van. Még nem egyértelmű, hogy a feldolgozók mikor tudnak visszatérni a teljes kapacitásukhoz figyelembe véve a tényt, hogy fennáll a koronavírus járvány második hullámának veszélye. Ennek következménye az Egyesült Államokban az állatállományok számának csökkenése, illetve az ellátás pótlása érdekében az export csökkentése.
Új-Zélandon a levágott állatok száma növekszik, az északi sziget feldolgozó létesítményei normalizálódtak, a déli sziget feldolgozási szintje azonban még mindig a normál alatt működik. Új-Zélandon a 2019-20-as szezon hátralévő része pozitív kilátásokkal rendelkezik, ugyanis Kína részéről magas a vörös hús iránti igény.
Brazíliában azonban ez nem mondható el, ott ugyanis a húsfeldolgozás nehéz időszakon megy keresztül május óta, amikor is megemelkedett a COVID-19 fertőzöttjeinek száma. Ennek következménye azonban az Egyesült Államokban még nem érzékelhető, ahol a hús-, illetve a baromfiipar zavartalanul működik. Ez viszont bármikor megváltozhat, hiszen a vírus esetleges terjedése befolyásoló tényező lehet a későbbiekben. Brazília jelenleg az exporttól függ, csak így tarthatja fenn húsiparát, a hazai piac ugyanis rendkívül gyenge, és alacsonyak a költségek is.
Argentínában a szarvasmarhák levágása 6 százalékkal növekedett a korábbi év ugyanezen időszakához képest, a marhahús-export pedig 20 százalékkal emelkedett. Az ország a gyenge valutája miatt nagyon versenyképes a globális piacon.
Indiában a vírus következtében súlyos zavarok léptek fel a vágóhidak tekintetében, az állatállományok mozgása ugyanis a korlátozások miatt megszűnt. Jelenleg az ország a fagyasztott bivalyhús exportra támaszkodik, amíg el nem törlik a korlátozásokat, de nem lehet biztosan megmondani, hogy mikor nyithatnak újra a vágóhidak.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 90 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés