A német gazdasági minisztert egy kisebb támadás érte január első hetében, amely megrengette a német politikát. Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter kompjának blokádját követően Christian Lindner, a német pénzügyminiszter felszólította a gazdákat, hogy a tiltakozások során maradjanak békések. A Német Gazdaszövetség a dízel-támogatás hosszú távú fenntartását és általában a szakma nagyobb elismerését követeli.

A Német oldal című portál foglalta össze, hogy január 4-én, csütörtökön késő délután Robert Habeck német gazdasági miniszter Hallig Hooge-ból, a szabadságából visszatérve (Hooge az Északi-tenger leglátogatottabb szigete) a schleswig-holsteini Schlüttsiel kompkikötőbe akart átmenni. Ott aztán egy 250-300 fős dühös csoport fogadta. Habeck a hajón maradt, a rendőrség biztonsági okokból néhány embert ki akart jelölni, akik felmehettek volna tárgyalni vele. Ezt azonban a tömeg elutasította. Azt akarták, hogy vagy álljon eléjük a miniszter, vagy forduljon vissza.

Így tolongott a gazdatömeg Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter kompjának megérkezésekor - Fotó: Mitteldeutsche Rundfunk

A támadás előszele és eredménye

Az emberek az interneten szerveződtek, amikor megtudták, hogy Habeck a kompon lesz. A médiumok jelentései alapján dulakodás alakult ki a tömeg és a rendőrség között, amikor többen megpróbáltak feljutni a kompra. A rendőrség paprikasprayt is bevetett. Végül a komp visszafordult, a miniszter csak este térhetett vissza biztonságban a helyszínre. Az ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Az is kiderült, hogy a kompon egy gyermekes család és több idős ember is volt, akiket megrémített az akció és akik veszélyben érezték magukat. A közösségi médiában közzétett videókon traktorok és teherautók hosszú sora látható az L191-es úton. A rendőrség szerint több mint 30 rendőrt vetettek be a helyzet csillapítására. Ez az eset hatalmas felháborodást és döbbenetet okozott a politikai körökben és a médiában. Az akciót a németországi gazdák szövetsége is elítélte.

https://www.youtube.com/watch?v=-NUdtWptozA

Az internetezők egy része szerint azonban nem történt erőszak, sokan állnak a demonstrálók oldalán. A Deutscher Bauernverband, vagyis a Német Gazdaszövetség a dízel-támogatás megtartását kéri. A mezőgazdaság nem olyan iparág, mint bármely másik, mert az alapvető élelmiszerellátásunk függ tőle. Társadalmunk felelősséggel tartozik a mezőgazdaságért, de a mezőgazdaság is felelős a társadalomért – mondta Lindner.

A gazdatüntetések háttere

A német kormánykoalíció milliárdos megszorításokról döntött, és többek között a mezőgazdasági termelőknek a gépjárműadó és a mezőgazdasági dízel tekintetében nyújtott kedvezmények megszüntetéséről is. A heves gazdatüntetések után a kormány már tett engedményt: a gépjárműadó-támogatás megmarad, a dízel-támogatást pedig nem azonnal, hanem fokozatosan, 2026-ig törlik el.

A gazdák tiltakozása azonban folytatódik. A Német Gazdaszövetség a dízel-támogatás hosszú távú fenntartását és általában a szakma nagyobb elismerését követeli. Ezért országos tüntetéseket szerveznek.

Megosztás

További híreink

Hogy kikerülhessen a tábla a kertre: PATKÁNYMENTES ÖVEZET!

2024.09.20.

Elege van abból, hogy a rágcsálók tönkreteszik értékes termékeit és virágait? Most nyolc olyan eljárást ismertetünk, amelyek révén különösebb erőfeszítés nélkül patkánymentes övezetté tehető a kert!

Újabb árucikkekkel bővítette lejárati útmutatóját a Nébih

2024.09.20.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója

A hirtelen jött esők mindent megváltoztattak, de hogyan alakul a termés minősége?

2024.09.20.

Az elmúlt tíz napban jelentős mennyiségű csapadék hullott országszerte, ami alaposan átnedvesítette a talaj felső rétegeit. Bár az időjárás a múlt héten hűvösebb volt, most visszatért a meleg, ami kedvező feltételeket teremt a mezőgazdasági munkákhoz. Az őszi káposztarepce vetése és kelése, valamint a nyári kapásnövények betakarítása is optimális körülmények között zajlik. A napos, száraz időjárás elősegíti a munkálatokat, így a gazdák hatékonyabban tudják folytatni a betakarítást.

Kedden újra fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.20.

A következő hét nap időjárása változatos arcát mutatja, a napos, száraz időtől kezdve az esős, felhős napokig minden megtalálható lesz. A hét elején még zavartalan napsütés várható, azonban a hét közepétől változékonyabbra fordul az idő, helyenként záporokkal és élénk széllel. Nézzük, mire számíthatunk naponta!

A talajvédelem új korszaka: 3 millió hektáron indul talajkímélő gazdálkodás

2024.09.20.

Hazánk vállalta, hogy 2023-ra legalább 1 millió hektáron alkalmaznak talajkímélő gazdálkodást, azonban a termelők összesen 3 millió hektáron vállalták a talajvédelmi szempontok érvényesítését.

Közös az EU-s és a magyar érdek: az európai mezőgazdaság erősítéséről tárgyaltak Budapesten

2024.09.20.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett szeptember 5-6-i budapesti KAP Konferencián a Közös Agrárpolitika volt a fő téma.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás