A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én alakult meg. A hivatal országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen.
A hivatal küldetése a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és javítása a termőföldtől az asztalig, a cél, hogy a vásárló kizárólag minőségi élelmiszerrel találkozzon.

Az érintett termékek esetében a Nébih lépése a forgalmazók bejelentésére történt.
A három francia sajt közül Magyarországon kettőt a Lactalis Hungária Kft. forgalmaz, egyet pedig az ALDI Magyarország Bt.

Ha a kockázatot jelentő termék már a vásárlónál van

A fentiek értelmében kiemelt fontosságú a Nébih ellenőrzési munkájában a fogyasztók egészségének védelme. De mit tehet a terméket előállító vagy forgalmazó akkor, ha a potenciálisan egészségre veszélyes termék már a fogyasztó számára elérhető közelségbe került? Ilyenkor – amikor a kockázatot jelentő termék már a vásárlónál van – kerül sor a termék visszahívására, a forgalomból való kivonására. A visszahívásnál nehézséget jelent a vásárlók elérése, értesítése, a figyelmeztetés a termék fogyasztásának elkerülésére. Az ilyen tájékoztatásban hangsúlyos a média szerepe.

A címben jelzett termékvisszahívások az egészségre potenciálisan ártalmas termékek további vásárlóhoz kerülését akadályozzák meg.
Az érintett termékek esetében a Nébih lépése a forgalmazók bejelentésére történt.
A három francia sajt közül Magyarországon kettőt a Lactalis Hungária Kft. forgalmaz (Rondin Président Paillon 1 Kg, minőségmegőrzési idő és tételszám: 24.11.2022. – 238ACN80, illetve Buche Fondante Président 180 g, minőségmegőrzési idő és tételszám: 17.10.2022. - 230AA01128, 25.10.2022. -  238AB0116).

Ha a gyártó nem tudja teljesen kizárni fémdarabkák előfordulását

A harmadik francia sajt forgalmazója az ALDI Magyarország Bt. A ROI DE TREFLE Francia sajtválogatás - Kecskesajt, 200 g termék 2022.09.27-i és az azt megelőző fogyaszthatósági idejű tételeire az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. és beszállítója,  a Pierre Meyer GmbH elővigyázatosságból, a felelős forgalmazói magatartás szabályait betartva, idegen anyag jelenlétének kockázata miatt termékvisszahívást indít, mivel a gyártó nem tudja teljesen kizárni fémdarabkák előfordulását a termékben – fogalmaz közleményében a forgalmazó.

A termék minden magyarországi ALDI-üzletben elérhető volt. Értékesítését azonnal felfüggesztették.

A megvásárolt terméket vissza kell vinni az Aldi bármelyik magyarországi üzletébe. A vételárat a vásárlást igazoló blokk hiányában is visszatérítik.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a három termék egyikét se fogyasszák el!

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás