Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldségkészítmények!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botulizmusban négyen, földrajzilag különböző helyszíneken, ezért a hivatal azt kéri, hogy a vizsgálat lezárásáig ne fogyasszon senki a termelő termékeiből. Keksz Zsolt cége szerint nem az ő termékeikkel van gond, de amíg a vizsgálat tart, ők is azt kérik, senki ne egyen a termékeikből.
Bioboltban vásárlók, figyelem!
A kistermelő szarvasgombás pestót, humuszt, különböző szarvasgombás zöldségkészítményeket és zöldséglekvárokat készített, amiket Gourmand Company márkajelzéssel elsősorban bio piacokon és boltokban, delikátesz boltokban, illetve az interneten értékesített.
A Heves megyei élelmiszerlánc felügyeleti hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte termékeinek visszagyűjtésére.
Hirdetés
A NÉBIH szerint, ha valaki fogyasztott Keksz Zsolt termékeiből, és azután nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz, a terméket - vagy az üres üveget - pedig vigye magával.
Ilyenek a tünetek
A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésként ismert, a legsúlyosabb ételmérgezés, ami halállal is végződhet. Tüneteit a Clostridium botulinum nevű, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsere terméke, toxinja okozza. A baktérium ezt, a legerősebb szerves mérget rosszul hőkezelt, hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli, amiből már 1 mg halálos.
Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfortérzés, majd kancsalság, kettős-látás, szédülés, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, gégebénulás, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátása nélkül a végső szakaszában leáll a légzés és a szívműködés.
A Gourmand Company szerint nem az ő termékeikkel van baj
Délután közleményt adtak ki a Facebookon, amit azzal kezdenek, hogy még egyáltalán nem biztos, hogy az ő termékeik okoztak megbetegedést, és az érintettségükről szóló hírek csak a hatóság gyanúját fejezik ki. Hivatkoznak az élelmiszerbiztonsági hivatalra, amely maga is azt mondja, hogy a betegséget okozó baktérium jellemzően húskészítményekben fordul elő. Ráadásul a Gourmand Company termékeit több mint két órán keresztül hőkezelik, 100 fokos hőmérséklet felett. A botulinum baktérium elvileg már 80 fok fölött denaturálódik, tízperces forralás után pedig elpusztul.
Ennek ellenére a Gourmand Company is azt kéri, hogy a vizsgálat lezárultáig senki ne egyen a termékeikből.
Forrás: index.huTémák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés