A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botulizmusban négyen, földrajzilag különböző helyszíneken, ezért a hivatal azt kéri, hogy a vizsgálat lezárásáig ne fogyasszon senki a termelő termékeiből. Keksz Zsolt cége szerint nem az ő termékeikkel van gond, de amíg a vizsgálat tart, ők is azt kérik, senki ne egyen a termékeikből.

Bioboltban vásárlók, figyelem!

A kistermelő szarvasgombás pestót, humuszt, különböző szarvasgombás zöldségkészítményeket és zöldséglekvárokat készített, amiket Gourmand Company márkajelzéssel elsősorban bio piacokon és boltokban, delikátesz boltokban, illetve az interneten értékesített.

A Heves megyei élelmiszerlánc felügyeleti hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte termékeinek visszagyűjtésére.

A NÉBIH szerint, ha valaki fogyasztott Keksz Zsolt termékeiből, és azután nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz, a terméket - vagy az üres üveget - pedig vigye magával.

Ilyenek a tünetek

A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésként ismert, a legsúlyosabb ételmérgezés, ami halállal is végződhet. Tüneteit a Clostridium botulinum nevű, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsere terméke, toxinja okozza. A baktérium ezt, a legerősebb szerves mérget rosszul hőkezelt, hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli, amiből már 1 mg halálos.

Fotó: nebih.gov.hu

Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfortérzés, majd kancsalság, kettős-látás, szédülés, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, gégebénulás, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátása nélkül a végső szakaszában leáll a légzés és a szívműködés.

A Gourmand Company szerint nem az ő termékeikkel van baj

Délután közleményt adtak ki a Facebookon, amit azzal kezdenek, hogy még egyáltalán nem biztos, hogy az ő termékeik okoztak megbetegedést, és az érintettségükről szóló hírek csak a hatóság gyanúját fejezik ki. Hivatkoznak az élelmiszerbiztonsági hivatalra, amely maga is azt mondja, hogy a betegséget okozó baktérium jellemzően húskészítményekben fordul elő. Ráadásul a Gourmand Company termékeit több mint két órán keresztül hőkezelik, 100 fokos hőmérséklet felett. A botulinum baktérium elvileg már 80 fok fölött denaturálódik, tízperces forralás után pedig elpusztul.

Ennek ellenére a Gourmand Company is azt kéri, hogy a vizsgálat lezárultáig senki ne egyen a termékeikből.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A bálványfa: barát vagy ellenség? Egy kertészeti probléma, ami mindenkit érdekelhet!

2024.10.06.

A bálványfa, más néven Ailanthus altissima, sokak számára egy ismeretlen, mégis elterjedt növényfaj, amely gyakran okoz problémákat a kertekben és a természetes élőhelyeken. Ez a gyorsan növekvő fafaj számos kérdést vet fel, különösen invazív jellegének és ökológiai hatásainak köszönhetően.

Csak semmi egzotikum! Ízletes, egészséges és magyar élelmiszerek!

2024.10.06.

A szezonális élelmiszerek nemcsak egészségesek, ezeket választva a helyi termelőket támogathatjuk és még a bolygót is kíméljük azzal, hogy nem távoli tájakról származó alapanyagokat vásárolunk. Az ősz kifejezetten kedvez a szezonális bevásárlásnak, egy sor zöldség és gyümölcs ilyenkor jelenik meg a piacokon.

Magasan stabilizálódnak az árak, csend honol a vitaminok piacán

2024.10.06.

A vevők a közeli igényekre szerződtek, az eladók pedig incsenek igazán kínálati pozícióban, eltekintve attól a néhány kereskedőtől, akik megpróbálják megmozgatni a készleteiket. Az árak továbbra is nagyon magasak.

Eurotier 2024: odaítélték a takarmányozás szakterületének innovációs díjait

2024.10.06.

Bő egy hónappal az idei Eurotier előtt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) Innovációs Bizottsága bejelentette a 2024-es év innovációs díjazottjait. Összesen 4 arany- és 21 ezüstérmet ítéltek oda. Ezek közül most a takarmányozási innovációkat emeltük ki.

Óvakodjunk a mérgező hasonmásoktól! 10 „gonosz” gyümölcs

2024.10.06.

Az ősz varázslatos időszak a szabadban való felfedezésre, a változó levelek élénk színeivel és a csípős levegővel minden túrán felpezsdít. De a réteken és erdőkön való vándorlás során csábító bogyós gyümölcsökre bukkanhatunk, amelyek az ismerős kerti gyümölcsök vadon élő változatának tűnnek. Azonban itt is igaz a mondás – nem mind arany, ami fénylik –, sok ilyen bogyó ártalmas, sőt akár halálos is lehet, ha elfogyasztjuk.

Őszi ültetés: tippek, eszközök és gyakori – elkerülendő – hibák

2024.10.06.

Ahogy a nyár élénk árnyalatai átadják helyét az ősz arany tónusainak, sok kertész azt gondolhatja, hogy ideje szögre akasztani a szerszámokat. Az ősz azonban a legjobb idő az ültetésre, olyan egyedülálló előnyöket kínálva, amelyek tavasszal sikeressé tehetik a kertet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az őszi ültetés alapvető dolgait, a szükséges eszközöktől a gyakori, elkerülendő hibákig, így biztosítva, hogy a kertészeti erőfeszítések eredményesek legyenek.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás