Meghosszabbították a gazdálkodóknak az egységes kérelem benyújtási határidejét, akik így egy héttel tovább, május 22-ig nyújthatják be szankciómentesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatalhoz (MVH) az idei kérelmeiket.

Az egységes kérelmeket eredetileg május 15-ig lehetett volna szankciómentesen beadni az MVH-nak, de azért, hogy a gazdálkodók számára az új rendszer alkalmazása ne okozzon gondot, meghosszabbították a határidőt. Erre az uniós szabályozás is lehetőséget ad, mivel az EU legfeljebb egyhónapos időtartamra lehetővé teszi az eredeti határidő meghosszabbítását.

Május 12-ig a múlt évihez hasonló területre, és a tavalyihoz hasonló számban igényeltek a gazdák támogatást. A múlt évben az említett időpontig mintegy 4,3 millió hektárra, míg az idén mintegy 4,5 millió hektárra igényelt támogatást 149 ezer, illetve 154 ezer gazdálkodó, azaz ennyi kérelmet nyújtottak be, illetve volt kitöltés alatt.

Jó hír a gazdáknak, hogy meghosszabbították az egységes kérelmek beadásának határidejét!
 

Mivel a beadási határidő módosul, a kérelmek szankciómentes módosításának a határideje is megváltozik június 15-re. Ha valaki nem tartja be a határidőket, elvonásra számíthat: a támogatás naponta 1 százalékkal csökken.

Az új struktúra 35 jogcímen teszi lehetővé a támogatás igénylését. A hivatal ezért azt tervezi, hogy visszajelez a gazdáknak május 15-től, s összefoglalja számukra, hogy milyen feltételeket kell teljesíteniük a támogatáshoz az általuk már igényelt jogcímek esetében azért, hogy az esetleges hiányosságokat még szankciómentesen pótolhassák.

A múlt évben összesen mintegy 180 ezer kérelem érkezett az MVH-hoz, az idén mintegy 170 ezer kérelem beérkezésére számítanak. A támogatási összeg 2015-ben mintegy 420 milliárd forintot tesz ki összességében. Ennek mintegy a felét, 210 milliárd forintot még várhatóan az idén megkapják a gazdálkodók.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Megosztás

További híreink

Hogy kikerülhessen a tábla a kertre: PATKÁNYMENTES ÖVEZET!

2024.09.20.

Elege van abból, hogy a rágcsálók tönkreteszik értékes termékeit és virágait? Most nyolc olyan eljárást ismertetünk, amelyek révén különösebb erőfeszítés nélkül patkánymentes övezetté tehető a kert!

Újabb árucikkekkel bővítette lejárati útmutatóját a Nébih

2024.09.20.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója

A hirtelen jött esők mindent megváltoztattak, de hogyan alakul a termés minősége?

2024.09.20.

Az elmúlt tíz napban jelentős mennyiségű csapadék hullott országszerte, ami alaposan átnedvesítette a talaj felső rétegeit. Bár az időjárás a múlt héten hűvösebb volt, most visszatért a meleg, ami kedvező feltételeket teremt a mezőgazdasági munkákhoz. Az őszi káposztarepce vetése és kelése, valamint a nyári kapásnövények betakarítása is optimális körülmények között zajlik. A napos, száraz időjárás elősegíti a munkálatokat, így a gazdák hatékonyabban tudják folytatni a betakarítást.

Kedden újra fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.20.

A következő hét nap időjárása változatos arcát mutatja, a napos, száraz időtől kezdve az esős, felhős napokig minden megtalálható lesz. A hét elején még zavartalan napsütés várható, azonban a hét közepétől változékonyabbra fordul az idő, helyenként záporokkal és élénk széllel. Nézzük, mire számíthatunk naponta!

A talajvédelem új korszaka: 3 millió hektáron indul talajkímélő gazdálkodás

2024.09.20.

Hazánk vállalta, hogy 2023-ra legalább 1 millió hektáron alkalmaznak talajkímélő gazdálkodást, azonban a termelők összesen 3 millió hektáron vállalták a talajvédelmi szempontok érvényesítését.

Közös az EU-s és a magyar érdek: az európai mezőgazdaság erősítéséről tárgyaltak Budapesten

2024.09.20.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett szeptember 5-6-i budapesti KAP Konferencián a Közös Agrárpolitika volt a fő téma.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás