Egyre népszerűbb a földlabdás fenyőfa, aminek nagy előnye, hogy a karácsony végén sem kell kidobni, hanem évtizedeken át kertünk dísze maradhat. Sokan hiszik tévesen, hogy a következő évben újra ki lehet majd ásni, karácsony táján pedig megint be lehet vinni a szobába, de ez nincs így. A fenyőfa, bár sokat kibír, ha egyszer kiültettük, nem ajánlatos megint megbolygatni a gyökérzetét, nem tolerálja az újbóli átültetést.

Az első és legfontosabb szabály, ha vágott fenyő helyett idén földlabdás fenyőt választunk, hogy lehetőleg akkor vásároljunk ilyet, ha az ünnep után elfér a teraszon vagy ki tudjuk ültetni a kertbe. Olyan helyre, ahol aztán jól is érzi magát. 

Fajta szempontból nincs nagy különbség a fák között: bármelyik cserepes vagy földlabdás fenyőt meg lehet karácsonyfának vásárolni, később, ha megfelelően bánunk vele, mindegyik kiültethető. Azt azonban érdemes tudni, hogy konténerben nem szeretnek a fák nevelkedni. A természetes körülmények között óriássá fejlődő luc-, ezüst- és Nordmann-fenyők pár év alatt kinövik az edényüket, de nagyobb dézsába átültetve is csak sínylődnek, mert nincs elég hely a gyökereiknek - írta meg az Agrárszektor.

Egyre népszerűbb a földlabdás fenyőfa, de tudni kell bánni vele (Fotó: Pixabay, RondellMelling)

Egy méter körüli fenyőfa esetén a földlabda legalább 30 cm körüli átmérőjű legyen, ekkora gyökérzet már elégséges a túléléséhez. Lehetne sokkal nagyobb földlabdával is kitermelni, csak azt meg már nehéz mozgatni. Ha viszont kicsi a földlabda, túl rövidre van vágva a gyökérzet, vagy vastagabb gyökereket látunk túlságosan megcsonkítva, az könnyen a fenyőfa pusztulásához vezethet. Ha túl kicsi a gyökérzet a fa alján, akkor is meg lehet próbálni kiültetni, de nagy valószínűséggel nem éli túl a telet. Ezek az nagyon apró földlabdás fenyők – amiket karácsony táján gyakran hipermarketekben is kapni - arra jók leginkább, hogyha cserépbe állítjuk, akkor van egy kis gyökere, így több vizet tud felszívni, mintha csak egy csonk állna magában. Így voltaképpen úgy viselkedik, mint egy vágott fenyő, de mivel van egy kis gyökérzete, mégis képes vizet felszívni, ami azt eredményezni, hogy a lakásban tovább szép maradhat, tartósabb lesz, kevésbé hullatja a tűlevelét. Kertészetekben akár 1,5 - 2 méter magas gyökeres fenyőfát is beszerezhetünk, de érdemes arra is odafigyelni, hogy amennyivel nagyobb a fa, annyival súlyosabb lesz a földlabdája és a konténer alatta.

A kinti hidegből érdemes nem egyből betenni a meleg szobába, hanem csak fokozatosan, először még egy kevésbé meleg helyre kerüljön. Így van ideje a kinti nulla fok körüli hőmérsékletből hozzászoknia a benti, jóval melegebb klímához. Ha bekerül a szobába, kerülni kell, amennyire csak lehet a hőforrásokat, hogy ne érje a fát direkt a nagy meleg. Érdemes minden nap meglocsolni a földjét, ezt is meghálálja. Gyakorlatilag nem szabadna, hogy kiszáradjon a földje. Másrést lehetőség szerint igyekezzünk párásítani a fenyő környezetét is.

A cserepes vagy konténeres fenyőnek a lehető legkevesebb időt szabad a lakásban töltenie, és a fokozatosság elvét betartva először kivinni az előszobába, utána a garázsba, végül pedig az udvarra. Az ültetésével nem kell megvárni a tavaszt, amikor nem fagyos a talaj, érdemes azonnal a szabad földbe kitenni. Ha viszont nagy a hideg, olyankor még konténerbe sem szabad kivinni, mert a fák általában gyökerükön keresztül fagynak el. Tanácsos még karácsony előtt kiásni az ültetőgödröt, ne a hidegben kelljen, így sokkal gyorsabban megy majd az ültetés is. A gödör aljába érdemes trágyát vagy örökzöldeknek való földet tenni, és már mehet is rá a föld. Minél előbb kerül ki a végső helyére, annál jobb! Fontos még, hogy kellően összetömörüljön a föld az ültetésnél a gödörben, és a levegő kiszoruljon a gyökerek körül. Ha a tél második fele már melegebb és csapadékmentes, akkor el lehet kezdeni a fa öntözését, akár már február közepétől is.

A fenyők többsége jobban szereti a félárnyékos és párásabb klímájú kerteket. Érdemes azt is bekalkulálni, hogy a fenyőfák 20-25 méter magasra is megnőhetnek. Fontos a hely kiválasztása is ültetéshez: nem minden talajtípus kedvez a fenyőknek. Ültetés után a fa körül a talajt – kb. 5-10 cm vastagon – fakéreggel, lombbal, szalmával vagy ágnyesedékkel takarjuk le, hogy a földje tovább nedves maradjon, és ne fagyjon meg. Tápoldatozni télen, ültetés után sem kell, hiszen ilyenkor nyugalmi állapotban van, párologtat, de tápanyagot nem vesz fel.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A hőség és a vízhiány határozza meg, merre tart a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés

2024.09.19.

Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? - a kérdés sok területet érint.

Minden eddiginél nagyobb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodást folytatók

2024.09.19.

Az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP ST) keretében induló európai uniós társfinanszírozású agrártámogatások eddig soha nem látott előnyöket kínálnak azoknak a gazdálkodóknak, akik az ökológiai gazdálkodás mellett döntenek.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Debrecenből Vermillion városába: négy precíziós mezőgazdasági mérnökjelölt tanulhat Amerikában

2024.09.19.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar négy hallgatója a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés keretében fél évet tanulhat a Dél-Dakotai Állami Egyetemen.

Ne lepődjön meg, tájékozódjon előre: összegyűjtöttük az árvíz miatti útlezárásokat és korlátozásokat

2024.09.19.

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

Öt év alatt több mint duplájára nőtt a szója vetésterülete Vas vármegyében

2024.09.19.

Mi kell ahhoz, hogy hatékonyan termeszthessen szóját a gazda? Többek között erről is szó esett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Szervezete által megrendezett fajtabemutatón.

Partnerhírek
Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás