Az április eleji fagyok országszerte komoly károkat okoztak a gyümölcstermesztőknek, olvastuk a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács beszámolójából. Még számos gyümölcsfaj virágzik, ezért a termelők még reménykednek. 

Az idei tavaszi időjárás sem normális, de ehhez lassan már hozzá kell szoknunk – mondta Apáti Ferenc, a terméktanács elnöke. Úgy látja, hogy egyre gyakoribb az enyhe januári, februári évkezdet, ami miatt rendkívül korán megindul a fák rügypattanása, virágzása. A március-április folyamán visszatérő többnapos lehűlés elháríthatatlan, az únevezett kevert fagyok nagy károkat okoztak az elmúlt három évben, nemcsak hazai, hanem európai szinten is.

Kajszibarackból és őszibarackból is nagyon nagy lesz a terméskiesés (Fotó: Pixabay)

Az abnormális tavaszi időjárás következményeként kialakuló jelentős terméskiesés az oka a tapasztalható magas gyümölcsáraknak. A szakember szerint már most prognosztizálható, hogy kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért kell magasabb összeget fizetnünk - olvastuk az Index összeállításában.

A többi gyümölcs esetében még van remény egy közepes, normális termésre, kiegyensúlyozott piaci viszonyokkal és árakkal, de ezt csak május közepe után, a fagyvédelmes időszak elmúltával lehet kijelenteni, mert addig még bármikor jöhetnek újabb éjszakai fagyok, melyek néhány óra leforgása alatt teljesen átírhatják az idei gyümölcspiacot.

Az idei tavaszi fagyok szinte minden gyümölcsfajt károsítottak, termőhelytől függően, és ez alól a szamóca sem volt kivétel.

Apáti Ferenc elmondta, hogy az időjárás miatt két-három hetes csúszásban van a termés a  megszokotthoz képest, de most még egy normális szezonra számítanak a termelők, közepes árszínvonallal. A szakember hozzátette, még a szamócaszezont is átírhatja bármikor egy éjszakai fagy, vagy a júniusi extrém esős periódus, amikor könnyen elrohadhat a szamócatermés akár tíz százaléka, jelentős terméskiesést, és magas árakat eredményezve. Az eperszezon lassan elindul, amelynek a kilónkénti induló ára 3500 forint körül lehet, de szezon végére sem várható, hogy olcsón juthatunk hozzá.

Hasonló a helyzet a másik közkedvelt gyümölccsel, a cseresznyével is. Most zajlik a virágzása, így abszolút megjósolhatatlan a termés, különös tekintettel az eddigi és akár még a következő két hétben várható fagykárokra. 

A zöldségpiacon is újabb áremelkedésre lehet számítani, mivel a kora tavaszi zord időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba, ami egyúttal áremelkedést is jelent.

Szinte egész áprilisban több alkalommal is elfagyott a termés Magyarországon, de a szomszédos országokbant is. A korai burgonya is megsínylette a fagyokat, a megszokottnál minimum két-három héttel később lesz szabadföldi újburgonya, ami azt fogja eredményezni, hogy a fóliás burgonyák után május végén hiányra lehet számítani, ez pedig ismét az árak emelkedését hozza majd.

A korai burgonya is megsínylette a fagyokat (Fotó: Pixabay)

A vásárolók terméktől függően átlagosan 10-30 százalékos áremelkedéssel találkozhatnak a boltokban vagy a piacokon. Ez a Covid–19 miatt kialakult nehézségekkel is magyarázható, mivel drágult a munkaerő és nehezebbé vált a munkaszervezés. Az áremelkedés elsősorban a kereskedelmi oldalról jelentkezik. A nagy multinacionális áruházak legalább 5-15 százalékkal növelték a frisspiaci termékek fogyasztói árát, azonban ez az emelés nem jelent meg a termelői oldalon. 

Az eleve drágább bio- vagy organikus zöldségek sem ússzák meg az árak emelkedését, ezeknél is okozott problémákat a hideg tavasz. A drágább árfekvés egyik okaként a magasabb a munkabérköltségeket emeli ki a szakember, hiszen speciális tudást és sokszor több munkaórát jelent a fenntarthatóság.

A másik fontos szempont a kisebb termékvolumen, azaz kevesebb a termés, mint a hagyományos gazdálkodás esetében. Így a speciális szakértelmet kívánó terület kevesebb termelőt és nagyobb keresletet eredményez, ami természetesen magasabb egységárat okoz a gyümölcs vagy a zöldség esetében.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás