A magyar konyha egyik legfontosabb zöldség- és fűszernövénye a fokhagyma. Termesztése nem nehéz, legyen szó őszi, vagy éppen tavaszi fajtákról. Az alaposan előkészített magágyat meghálálja, egyes fajták akár 20 t/ha terméshozamot is képesek produkálni. Lássuk hát, melyek a legkedveltebb fokhagymafajták.

GK Lelexír

A GK Lelexír egy állami elismeréssel bíró, makói fokhagymafajta, amely klón szelekció által került termesztésbe. Lombozata középzöld színű, ritkás, alacsony növésű. A hagymafejben a gerezdeket többrétegű, fehér színű buroklevelek ölelik körül. Tavaszi ültetésű fajta, a legnagyobb hozamot márciusi ültetés esetén produkálja. Betakarítása júliusra tehető. Rendkívül jól tárolható fajta, amely átlagon felüli fűszerező értékkel rendelkezik.

A fokhagymát fajtától függően boríthatja hófehér buroklevél... (Fotó: nepszava.com)
 

Toscanor

A Toscanor fajta elsősorban tavaszi ültetésű fokhagymafajta. Fontos, hogy legkésőbb április végéig a földbe kerüljenek a gerezdek. A növény magszárat nem fejleszt, lombozata üdezöld színű. A kerek és zömök fokhagymafejek hosszúkás gerezdekből tevődnek össze, melyeket fehéres-rózsaszín buroklevelek takarnak. A GK Lelexír fajtához hasonlóan kiválóan tárolható. Július közepétől augusztus közepéig takarítható be.

Makói őszi

Híres, magyar fokhagymafajta, amely a legnevesebb hagymatermesztő tájunkról származik. Rendkívüli fűszerező képességével méltán válhatott híressé. Sűrű, középzöld színű lombozatot fejleszt, magszárat nem nevel. A hagymafejek általában 8 gerezdből állnak össze. Középhosszú tenyészidejének köszönhetően október közepéig a talajba kell juttatni, hogy kellőképpen megerősödve várhassák növényeink a telet. Betakarítása június végén ideális, akár 20 t/ha termésátlagra is számíthatunk megfelelő termesztési körülmények között.

Germidour

A Germidour fajta esetében szintén egy őszi fokhagymafajtáról van szó, amely nem nevel magszárat. Talajba juttatása már szeptember elején elkezdődhet, de november végéig meg kell történnie. Betakarításra (amely június elejétől július elejéig tart) szabályos formájú, nagyméretű fejeket nevel. A nagyméretű fejekben telt, formás gerezdek helyezkednek el. Érdekessége, hogy lilás színűek a takarólevelek, így a fokhagymafej lilás csíkozottságot mutat.

...vagy éppen lilás-rózsaszínes buroklevél is. (Fotó: noinetcafe.hu)
 

Sprint

Az eddig kivesézett fajtákkal ellentétben a Sprint – amely egy francia fajta – növekedése során magszárat is fejleszt. A magszár mellet, melyen a magokat tartalmazó, úgynevezett bulba ül, dús lombozatot nevel. A levelek hossza elérheti akár a 90 cm-t is. Erőteljes növekedésű, ezért hazai körülmények között hajlamos a kifagyásra. Ezt úgy kerülhetjük el, ha november legvégén ültetjük és szalmával takarjuk a kelést. optimális körülmények között akár június elején is megkezdődhet a betakarítás. Hatalmas fejeket hoz, gerezdjei formásak, ízletesek. A hagymafejet lilásan csíkozott héj fedi. Egyetlen negatívuma, hogy rövidebb ideig tárolható a többi őszi fajtánál.

Arno

Ez a francia fokhagymafajta nem fejleszt túlzottan sűrű lombozatot, valamint magszárat sem nevel. Leveleinek színe sötétzöld. Kelése rendkívül vontatott, akár 10 hetet is igénybe vehet. Ennek köszönhetően a hazai viszonyok között csekély a kifagyás veszélye. Őszi fajta révén ősszel kell elduggatni a gerezdeket, míg betakarítása legkorábban július elején kezdődhet el. A fokhagymafejekre jellemző, hogy több gerezdkörön neveli a gerezdeket, ezért nagyszámú, akár 20 gerezd is alkothatja a fejet. Magas terméshozama mellett népszerűségét a hosszú tárolhatósága is megalapozta.

Megosztás

További híreink

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Hódít a mesterséges intelligencia – az intelligens kerteké a jövő

2024.10.05.

Mivel a technológia továbbra is áthatja életünk minden területét, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) utat tör magának kertjeinkbe is. Az AI forradalmasítja a kertészkedéshez való hozzáállásunkat, a növényápolási alkalmazásoktól kezdve, amelyek a bevált gyakorlatokhoz vezetnek bennünket, egészen a teljesen automatizált kerti rendszerekig, amelyek kiküszöbölik a növények termesztése során felmerülő találgatásokat.

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás