Javában zajlik a kukorica betakarítása, de azért előre is kell nézni! Az október egyrészt az őszi búza vetéséről, másrészt a tavaszi kultúrák őszi alaptrágyázásról is szól! Az idő szorít, mivel alaptrágyát csak a tarlóra (kukorica, napraforgó) vagy a magágykészítés előtt lesz lehetőség kiszórni, nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyenge minőségű, vízben nehezen oldódó bizonytalan eredetű NPK készítményeket válasszunk! Óva intenénk mindenkit a könnyen frakcionálódó egyenetlen hatóanyageloszlást és heterogén állományt eredményező fizikai kevert műtrágyáktól.

Mire van szükségünk?

Jól szórható, kiváló vízoldékonyságú és garantáltan azonos összetételű szemcséket tartalmazó Genezis NPK műtrágyára!

A műtrágyaszóró beállítása után garantáltan egyenletes lesz a keresztirányú szóráskép, nem lesz csíkos a búza! A mennyiség is fontos, a stabil 7-9 t/ha termésmennyiséghez a tápanyag-utánpótlásban is szintet kell lépnünk! Talajvizsgálatra alapozott Genezis ProPlanta szaktanács alapján trágyázzunk! De az is fontos, hogy ne lepődjünk meg azon, ha 8 t/ha feletti termésszintnél a technológia már 140-170 kg/ha nitrogént 80-100 kg/ha foszfort vagy kötöttebb talajokon, homokos területeken akár hasonló mennyiségű káliumot ír elő. Az idei év bizonyította, hogy aki komolyan vette az őszi búza trágyázását ott nem volt ritka a hektáronkénti 8-10 tonna! Ehhez jöjjön akkor a Genezis NPK 10-20-10 + 13,8% CaO + 2,1% MgO melynek magas, 20% kéntartalma (SO3) a jó szárszilárdság, télállóság, és stressztűrő képesség záloga is egyben. A gyengébb káliumellátottságú talajokra használjuk a Genezis NPK 4-24-24 + 13% CaO vagy a Genezis NPK 8-15-15 + Bór + 12% CaO, 3% MgO, 17% SO3 műtrágyákat.

Lássuk a tavaszi vetésű kultúrák nagy terméseinek megalapozását! De miért ősszel?

Nitrátérzékeny területeken november 30-ig szórhatunk földjeinkre trágyát, ezért az őszi alapművelés után a tavaszi vetésű kultúrák alá ki tudjuk juttatni a foszfor és kálium hatóanyag teljes mennyiségét, elkerülve ezzel a tavaszi munkacsúcsot. A foszfor őszi kijuttatása azért is jó megoldás mert a foszfor gyakorlatilag egyáltalán nem vándorol a talajban, jelentősebb káliumvándorlás pedig csak homoktalajok esetében, csapadékos őszi-téli félév során fordulhat elő. Bár a talajban jelentős mennyiségű foszfor található, ebből mindössze 1-2 kg/ha van jelen felvehető formában. A talaj felvehető káliumtartalma is jelentős, de legnagyobb hányada agyagásványokhoz kötve található. Hogy mikor válhat ez a készlet felvehetővé azt az időjárási körülmények nagyban meghatározzák. Ezért sokszor jó káliumellátottságú de vályogtól kötöttebb talajokon indokolt kapás kultúrák alá a legalább közepes adagú káliumtrágyázás. Lekötődése aszályos időjárás esetén, illetve a káliumtrágyázás több évig történő elhagyása következében komoly gondot jelent, mely csak a teljes mértékben vízoldható káliumtartalommal rendelkező Prémium Genezis NPK műtrágyákkal orvosolható. A tavaszi kultúrák alá a foszfort és a káliumot érdemes tehát az ősz folyamán kijuttatni, azonban még ez után is lehetőség lesz tavaszi starter foszfortrágyázásra.

Jöjjenek a műtrágyák!

A Genezis PK 10-20 14,2% CaO, 9,9% MgO és a Genezis PK 10-28 14,3% CaO, 6,2% MgO, melyek magas kalcium és magnéziumtartalmukkal hozzájárulnak a tavaszi vetésű növények jelentős kalcium- és magnéziumigényének biztosításához, valamint a talajszerkezet javításához, illetve a pH stabilizálásához, a savanyú talajok kémhatásának javításához. Ráadásul savanyú talajokra mindkét műtrágya kiszórása kifejezetten ajánlott, mert ilyen körülmények közt a növények foszforfelvétele jelentős mértékben gátolt.

(x)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás