Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Kérem, először is mutassa be a NEOCONS eddigi útját! Mik voltak azok a legfontosabb történések, amelyek miatt a cég ma a jelenlegi pozícióban van?

A feleségemmel közösen vagyunk a cég tulajdonosai. Ő közgazdász, jelentős banki tapasztalattal, míg én agrármérnök vagyok. Vállalkozásunkat 2011-ben alapítottuk, ezt megelőzően pedig a takarmányiparban dolgoztam több cégnél, ahol értékes szakmai tapasztalatokat szereztem.

Bódi Zsolt és Buri Evelin, a NEOCONS Zrt. tulajdonosai
Bódi Zsolt és Buri Evelin, a NEOCONS Zrt. tulajdonosai

Hogyan lett vállalkozás az alkalmazotti létből?

Takarmányozási tanácsadóként az üzleti partnereim gyakran kérték ki a tanácsaimat a takarmánykiegészítőkkel kapcsolatban, hogy hogyan optimalizálják a takarmányozási tevékenységüket. Abban az időben indult el az antibiotikumok használatának csökkentésére való törekvés az Európai Unióban, mivel korábban bevett gyakorlat volt az antibiotikumok hozamfokozó hatásának alkalmazása. Ennek a szabályozásnak a bevezetése után takarmánykiegészítőkkel, természetes, növényi hatóanyagokkal próbálták meg elérni a takarmányok jobb hasznosulását. Erre reagálva kerestem olyan termékeket és gyártókat a piacon, akik jó minőségű takarmánykiegészítőket képesek előállítani a hazai állattenyésztés számára. Kezdetben csak kereskedtünk ezekkel a termékekkel. Klasszikus garázscégként indultunk.

Később saját receptúrákat fejlesztettünk ki és bérgyártásban gyártottuk, illetve értékesítettük ezeket a termékeket. 2018-ban vásároltuk meg az első telephelyünket, majd 2020-ban megépítettük a saját üzemünket is. 2023-ban indultunk el a takarmányipar felé, amikortól már nemcsak takarmánykiegészítőket, hanem premixeket, koncentrátumokat is gyártottunk.

Jelenleg 27-en dolgozunk a cégben összesen: 5 fő az értékesítésben, 8 fő a gyártásban, a többiek pedig az irodában a pénzügy, áruforgalom, marketing és koordináció területén.

2023 októberében jelentős mérföldkőhöz érkeztünk a cégünk történetében: átalakultunk zártkörűen működő részvénytársasággá (Zrt.). Ez az előrelépés nemcsak az üzleti stratégiánk szilárdságát és elkötelezettségünket tükrözi, hanem lehetőséget biztosít számunkra a további növekedésre és fejlődésre is. 

Nagyon divatos kifejezés mostanában a fenntarthatóság, hogyan épül ez be az üzleti folyamataikba?

A GMO- és antibiotikum-mentesség az a két meghatározó terület, ami a takarmány-iparban releváns, és egybeesik az Európai Unió törekvéseivel is. Ezeket mi is a magunkénak valljuk és gyakoroljuk. Ezeken túl a környezetvédelemre és a karbonlábnyomunkra is próbálunk hatással lenni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Energia felhasználásunkat próbáljuk megújuló energiaforrásokból biztosítani, tervezzük napelemes rendszer beépítését és geotermikus hőenergia felhasználását. Emellett egyéb környezetterhelést csökkentő folyamatokat is bevezettünk. Közvetlenül a gyártóktól, nagyobb tételben vásárolunk, ami lehetővé teszi, hogy big bag zsákos kiszerelésben vagy ömlesztve szerezzük be az alapanyagokat, gyakran csomagolóanyag nélkül. Így kevesebb hulladék keletkezik. Illetve a raklapokat is újrahasznosítjuk. Fontos számunkra a fenntarthatóság és a jövőben szeretnénk többet áldozni és még tudatosabban, hatékonyabban tervezni a folyamatainkat.

A hírek szerint Kelet- és Közép-Európában koncentrálódik a gyártás a takarmányiparon belül. Meg tudja ezt erősíteni?

Ezt alá tudom támasztani, ez volt az egyik oka, amiért nyitottunk a takarmányipar felé. Különböző fenntarthatósági okokból nyugaton csökken az állatlétszám, míg Európa ezen a felén jóval olcsóbbak az alapanyagárak és a takarmányárak, ezért itt próbálják meg az üzemméreteket koncentrálni. Egységnyi területről nagyobb lesz az állati termék-kibocsátás. A termelők, akik eddig is nagy állatlétszámmal dolgoztak, egyre nagyobbak lesznek, a kisebb telepek száma viszont csökkenni fog, mivel nem lesznek gazdaságosak. A nyugat-európai vágóhidak, húsfeldolgozók pedig itt fognak majd új üzemeket építeni, és a kész árut fogják innen visszaszállítani Nyugat-Európába.

Milyen egyéb változások figyelhetők még meg a takarmánypiacon?

Egyre markánsabb a tudomány szerepe, akár az emészthető aminosavak szintjére is lemegy az optimalizálás. Az állatfajon belül már nem csak termelési ciklusra vagy korra optimalizálják a takarmányokat, hanem az adott modern hibridek genetikai igényeire specializáltan optimalizálnak receptúrákat, hogy tovább tudják csökkenteni a takarmány felhasználását, ezáltal még jobban optimalizálva az állati termék kibocsátását.

Hogyan lehet úgy gyártani, ha - kis túlzással - minden jószágnak külön takarmányra van szüksége?

Míg 20 évvel ezelőtt a 200-400 kocás telepek számítottak gazdaságosan működtethetőnek, ma már 500-1000 vagy többezres létszámúak, egy nagyobb telepnek pedig sokkal egyszerűbb a receptúrát optimalizálni. Ugyanez a helyzet a többi iparszerűen tartott állatfajjal is, akár a szarvasmarháról, akár a baromfiról beszélünk. Nagyobb méretben jobban eloszlanak a költségek, viszont elengedhetetlen a szélsőséges hatások elkerülése, mert ezek érzékeny rendszerek, amiket nehéz fenntartani.

Bódi Zsolt

Sok szó esett a közelmúltban az alapanyaghiányról és az árak erőteljes volatilitásáról is. Hogyan sikerült ezeket kezelni?

Mi már a Covid idején nagy raktárkészlettel dolgoztunk, amivel meg tudtam győzni a partnereimet, hogy nem érdemes többhavi készletet felvásárolni, mert rendelkezünk a folyamatos kiszolgálásukhoz szükséges átmenő készlettel. Ezt a gyakorlatot megtartottuk a mai napig. Az árak ingadozását pedig a piaci trendek folyamatos monitorozásával kezeljük, és előre lekötjük a tételeket. Ezzel biztosítunk piaci előnyt nemcsak magunknak, hanem a partnereinknek is.

Kik számítanak a NEOCONS tipikus partnereinek, hogy lehet jellemezni őket?

Jellemzően az iparszerű keretek között működő sertés-, szarvasmarha- és baromfitenyésztőknek értékesítünk. Jelenleg magyarországi integrációk, nagyüzemi telepek a vásárló partnereink, de kiszolgáljuk a környező országok cégeit is.

Mely országokról van szó?

Szerbiába, Szlovákiába, Szlovéniába és Romániába is értékesítünk, mert a jelenleg stagnáló magyar takarmánypiac miatt, külföldön próbáljuk a pozícióinkat erősíteni. Később Csehország, Lengyelország, illetve Olaszország irányába lépünk tovább.

Melyik termékeiket emelné ki a portfólióból?

Elsőként a bébi és prestarter malactakarmányainkat emelném ki, azok közül is a leginnovatívabbat, a NeoPiggy termékcsaládunkat, amely a cink-mentes takarmányozást támogatja és segíti a telepeket a malacnevelés ezen fázisában.

Ha szarvasmarháról van szó, a takarmányozás sikere alapvetően a tömegtakarmányok minőségétől függ. Szarvasmarha üzletágunk felépítésekor prioritás volt, hogy partnereinket a magas minőségű termékekkel való kiszolgálás mellett hatékony segítséget tudjunk nyújtani a kiváló minőségű szilázsok és szenázsok előállításában. Ebben jelenleg Xtrasil tartósítószer termékcsaládunk egyedülálló a piacon.

A baromfitartásban az egyik nagy szívügyemet említeném, ami egy folyékony metioninra alapuló koncepció. A szükségletnek megfelelő metioninkiegészítés ugyanis növeli a baromfi teljesítményét, csökkenti a takarmányozási költségeket és ezáltal javítja a termelés gazdaságosságát.

 

Milyen további terveik vannak a következő 2-3 évben?

Ez nagyban függ a beruházásaink alakulásától. Továbbra is az üzem modernizálása, a gyártókapacitás és a raktár bővítése az elsődleges célunk. Azért szeretnénk a jelenlegi telephelyet továbbfejleszteni, hogy az exportkövetelményeknek is megfeleljünk, mind minőségben, mind mennyiségben. Ehhez a létszámot is bővíteni kell majd.

Illetve laborszolgáltatást is szeretnénk bevezetni a cégben, hogy az alapvető takarmányvizsgálatokat mi magunk is el tudjunk végezni.

Én abban hiszek, hogy folyamatosan fejlesztve kell menni előre, megragadva minden adódó lehetőséget akár az országhatáron belül, akár kívül. Ez viszont csak úgy kivitelezhető, ha mind technológiailag, mind humán erőforrásban megújulunk, és a legjobb szakemberekkel dolgozunk együtt. Ezáltal egyre több és egyre nagyobb partnereket is el tudunk majd érni.

A NEOCONS a jövőben is elkötelezetten folytatja innovatív megoldásainak fejlesztését és bővítését, hogy továbbra is a magyar takarmánypiac meghatározó szereplője maradjon. Célunk, hogy ügyfeleink számára a legmagasabb minőségű, fenntartható és hatékony termékeket kínáljunk, ezáltal támogatva az állattenyésztés sikerét. Hiszünk abban, hogy közös munkával és együttműködéssel a legjobb eredményeket érhetjük el, melyet szlogenünk is hűen tükröz: kiegészítjük egymást. További részletekért és naprakész információkért pedig látogassanak el a NEOCONS weboldalára vagy közösségi média felületeire!

(x)

Megosztás

További híreink

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 3. rész: A vízkereslet fejlesztése

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 2. rész: A vízkínálat fejlesztése

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 1. rész: A talaj

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Végre egy gyümölcs, amivel a klímaváltozás miatt, idén nyertesek lehetnek a magyar gazdák

2024.06.30.

Kiváló termésre, a tavalyi duplájára és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack termesztők - közölte közösségi oldalán az agrárminiszter. Nagy István kiemelte, a kajszibarack, mint kultúrnövény, nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem táplálkozástani értékei és gazdasági potenciálja miatt is kiemelt figyelmet érdemel.

Kisokos a drónvásárláshoz, hogy ne járjon pórul

2024.06.30.

Az autonóm robotoké mellett a permetező drónoké ma a precíziós mezőgazdaság legfelkapottabb témája. És bár ez egy viszonylag új terület, a gazdálkodók már most is számos modell és gyártó közül választhatnak. De mit kell figyelembe venni, ha permetező drónt vásárolnak?

Kúszónövények a klímavédelem szolgálatában

2024.06.30.

Növények, mint a klíma megmentői? Igen! Tetőink és homlokzataink zöldítése aktívan védi a környezetet, kis és nagy léptékben. A kúszónövények megkötik a CO2-t és a részecskéket, növelik a levegő nedvességtartalmát, és hozzájárulnak a hőmérséklet csökkenéséhez a forró nyarak során.

Partnerhírek
Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partner

Új év, új kihívások a termelésben - az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek

2024.06.26.

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF-H Talajmaró hidraulikusan eltolható
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF-H Talajmaró hidraulikusan eltolható

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BGS Vonólap
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BGS Vonólap

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás