Szeptemberi próbaszüretet tartott a Tokaji Kutatóintézet. Az erről készült beszámoló szerint a hónap első hete alatt nem történt jelentősebb változás a klimatikus tényezőkben a Tokaji Borvidéken. Kis mennyiségben és kevés helyen jelentkezett csapadék. Szeptember 2-án viszont lehűlést tapasztalhattak 20 Celsius fok körüli maximummal, amelyet a hét második felében a hőmérséklet emelkedése kísért. Ahol a szőlőfürtökben már kialakult a bogyók felrepedésével az ecetes rothadás, ott továbbra is jelen van. Emellett az aszúsodás kezdeti folyamatai is nyomon követhetőek voltak.

A Kutatóintézet próbaszüreteiben a Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály fajták mintáit dolgozzák fel. A begyűjtött fürtökből préselt mustok laboreredményeit az 1. táblázatban foglalták össze.

A Tokaji bor fajtáinak teljesítménye szeptember első hetében - Forrás: Tokaji Kutatóintézet

A mintaterületek szolgáltatta mustok analitikai értékeit az intézet a szakmai partnereitől származó adatsorokkal is kiegészítette az alábbi táblázatban. A méréseik segítségével jobban nyomon követhető az érésmenet alakulása a Tokaji Borvidéken.

Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei - Forrás: Tokaji Kutatóintézet

A partnerek esetében kedvezőbb értékeket tapasztaltak a Kutatóintézet által elvégzett próbaszüretekhez képest. A magasabb cukortartalmak viszont sokszor ezekben a mintákban is magas savmennyiséggel társulnak. Ugyanakkor a különböző időpontokban elvégzett mintavételek némileg megnehezítik az értékek összehasonlítását,

A kapott eredmények átlagértékeit is érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért eredményeivel (3. ábra). Az oszlopdiagramokon a hasonló időszakban mért must beltartalmi értékeket lehet a korábbi évekre visszamenőlegesen egybevetni.

A cukortartalom alakulása az elmúlt 5 év hasonló időszakában - Forrás: Tokaji Kutatóintézet

A Furmint és a Hárslevelű cukortartalma 10-20 grammal marad el a korábbi években mért átlagos értéktől. A Sárgamuskotály minták esetében pedig hasonló a 2017-es évjárathoz a jelenlegi cukor beltartalom, valamint több mint 10 gramm/literrel magasabb a 2016. évtől. A 2019-es és 2018-as évekhez képest minden fajta jelentősen elmarad az idei év mustjainak cukormennyiségében. Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban is meg lehet tekinteni.

A cukortartalom értékeinek alakulása - Forrás: Tokaji Kutatóintézet

A titrálható savtartalom mennyiségében a cukortartalommal ellentétes értékeket lehet kimutatni. Az átlagos savtartalom értéke minden fajtánál meghaladja a korábbi években analitikailag kimutatott mennyiséget. A Furmint és a Hárslevelű esetében 3, a Sárgamuskotálynál 2 gramm/liter a differencia az előző évekhez képest. Kisebb nagyobb mértékben tompultak a savak a vizsgált területek mintáiban, ugyanakkor még mindig magasabb tartományt képviselnek.

A több adat jól szemlélteti a szeptemberi állapotot

Ezeket a méréseket jól kiegészítik a partnereik adatai, amelyekből látszik, hogy vannak érésmenetben előrébb tartó dűlők is. A méréseikben a Furmint és a Hárslevelű fajták esetében megegyező 149-178 gramm/liter, a Sárgamuskotálynál 199-205 g/l közötti az aktuális cukortartalom. A mustbeltartalomban az előző héthez képest ez némi „megtorpanást” jelent, mivel gyors cukortartalom-növekedés kevés helyen mutatkozott. A titrálható savtartalmat vizsgálva viszont észlelhető a savak kisebb-nagyobb mértékű tompulása a bogyókban. Emellett még mindig az átlagosnál magasabb értékeket mutatnak (7,44-14,16 gramm/liter). A Sárgamuskotály esetében kerülhet sor a szüretre valószínűleg a hónap utolsó harmadában. A Furmint és Hárslevelű fajták kellő érettségére még várni kell, amelyet az aszúsodás folyamata is befolyásolhat majd.

A Kutatóintézet mintavételi módszere:
  • mennyisége: 10 fürt
  • vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
  • fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
  • módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végeznek.

A partnerek mintavételi módszerei eltérőek lehetnek a Kutatóintézet alkalmazott módszereitől.

Megosztás

További híreink

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás