A biotermékek értékesítése értékben és mennyiségben egyaránt nőtt az USA-ban, miközben a déli továbbra is a legerősebb régió. A biotermékek dollárban számolva 4,8%-kal, mennyiségben pedig 5,8%-kal nőttek a 2024. második negyedévi biotermékek teljesítményéről szóló jelentés szerint. A biotermékek ára átlagosan 0,03 dollárral csökkent fontonként, csökkentve az árkülönbséget a hagyományos termékekhez képest.

A bogyók a második negyedévben túlszárnyalták a többi árut, 502 millió dollár bevételt hoztak, míg a második helyen álló előrecsomagolt saláták 364 millió dollárt. (Fotó: Pixabay)

A friss biotermékek fogyasztása a második negyedévben ismét növekedett, még az előző negyedévnél is erősebb ütemben. Ahogy a hagyományos termékek forgalma kevésbé növekszik, és áruk nő, a két szegmens közeledni kezd egymáshoz.

A biotermékek dollárban kifejezve 4,8%-kal, mennyiségükben pedig 5,8%-kal nőttek a 2024. második negyedévi biotermék-teljesítmény-jelentés szerint. Ezt a Category Partners stratégiai betekintést nyújtó vállalat készítette, ez a cég kizárólag a kiskereskedelmi élelmiszerboltokban található friss iparágakra összpontosít. A második negyedév az április 6-tól június 29-ig tartó heteket öleli fel.

A második negyedéves eladások emelkedése folytatja az előző negyedévi 4,1%-os dolláros éves és 3,4%-os volumennövekedést, ami ígéretes tendencia a biotermékek ágazatában. A hagyományos termékek is növekedésről számoltak be a második negyedévben, a teljes dollárban 2,4%-kal, a mennyiségben pedig 2%-kal.

A jelentés azt is mutatja, hogy az ökológiai és a hagyományos termékek közötti árkülönbség enyhén csökken. A hagyományos termékek ára átlagosan fontonként 0,10 dollárral nőtt 2023 azonos időszakához képest. A biotermékek ára azonban átlagosan 0,03 dollárral csökkent fontonként. A hagyományos és a biotermékek közötti fontonkénti 1,33 dolláros árkülönbség a 2022 és 2023 második negyedévében jelentett 1,46 dolláros fontonkénti értékhez képest.  

Áruértékesítés dollár és mennyiség szerint

A 20 legjelentősebb biotermék közül nyolcban dollárban és mennyiségben is nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest, beleértve a bogyókat, a banánt, a brokkolit és a burgonyát. Az előre csomagolt saláták dollárban és mennyiségben mért forgalma egyaránt csökkent 2024 két, egymást követő negyedévében. Csak a zeller esetében tapasztaltak visszaesést mind dollárban, mind mennyiségben ebben az időszakban.

A bogyók érték el a legmagasabb dollárnövekedést a második negyedévben, 13%-kal, de a banán és az avokádó is  egyaránt kétszámjegyű dollárnövekedést könyvelhetett el. A bogyók a második negyedévben túlszárnyalták a többi árut, 502 millió dollár bevételt hoztak, míg a második helyen álló előrecsomagolt saláták 364 millió dollárt.

A bioalma ebben a negyedévben is megőrizte helyét a legnagyobb bevételt termelők között, 23%-os növekedéssel. A második negyedévben kétszámjegyű volumennövekedést produkáló egyéb nyersanyagok a bogyós gyümölcsök 17,8%-kal; a brokkoli 15,5%-kal; a gyógynövények és fűszerek  15,4%-kal; a gomba 13,5%-kal; a káposzta 13,4%-kal; a banán 10,5%-kal és a görögdinnye 10,4%-kal.

Az értékesítés növekedése a déli régiókban minden régióban vezet

Az USA déli része ismét az összes régiót vezette 7,3%-os dollár- és 10,4%-os volumennövekedéssel az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedévben a déli régió dollárban számolva 5,7%-os, volumenében pedig 7,3%-os növekedést ért el. A közép-nyugati és észak-keleti régiókban közel azonos ütemben, 5%-os dollár- és 6%-os volumennövekedésben, valamint 1,5%-os átlagos fontonkénti árcsökkenésben volt tapasztalható az országos trendet követve.

A nyugati parton 2%-os dollárnövekedés és csaknem egyenletes, 0,4%-os volumennövekedés volt tapasztalható a régióban, miközben az ország egyetlen átlagos, 2%-os fontonkénti árnövekedését tapasztalta.

(Forrás: organicproducenetwork.com)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Indokolatlan volt az optimizmus: az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb kukoricatermése várható itthon

2024.09.09.

Szeptember elejére mind a műholdas, mind a termelők által szolgáltatott adatok alapján elkészült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara termésbecslése a hazai kukorica és napraforgó helyzetéről. Az előrejelzések szerint a 2024-es évben az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb kukoricatermése várható, amely körülbelül 5,1 millió tonna lesz. Ez a mennyiség ugyanakkor elegendő a hazai felhasználási igények kielégítésére.

Több feltétel teljesítése és esetenként engedély is kell az erdei termés hazaviteléhez

2024.09.09.

Rengeteg termés és mag ősszel gyűjthető, azonban ez a tevékenység törvényileg szigorúan szabályozva van.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás