Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényben található Campusán megrendezett IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián a fő kérdés az volt, hogy a válságok mekkora kihívást jelentenek a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. A témák között az öntözésfejlesztés, a biogáz üzemek kialakítása, az aszályhelyzet hatásainak csökkentése és az energiahatékonyság is hangsúlyt kapott. A térség fontos fejlesztési feladatairól is szó volt.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát, amely a jászsági cégek, illetve települések vezetői számára biztosít fórumot a kistérség gazdaságának fejlődési irányainak kijelölésére. Az első ízben 2017-ben megtartott fórum témájául ezúttal az élelmiszerellátás biztonságát övező aktuális kérdések szolgáltak – írta az OTP Agrár.

A helyi és környékbeli szakemberek fórumbeszélgetést is tartottak a Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencia alkalmával - Fotó: Jászsági Menedzser Klub Egyesület

A konferenciát szervező, alapításának 25. évfordulóját tavaly ünneplő Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke, dr. Rédei István köszöntőjében elmondta, hogy az egyre súlyosabb következményekkel járó klímaváltozás, a koronavírus-járvány, valamint az orosz-ukrán háború által felgyorsított energiaár-emelkedés jelentősen befolyásolják az élelmiszerellátás biztonságát.

„A közeli jövő egyik legmeghatározóbb kérdése az lesz, hogy miként biztosítható a világ, s azon belül Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel való ellátása”– mondta Rédei István.

dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke - Fotó: Jászsági Menedzser Klub Egyesület

Nehéz helyzetben a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország önellátó az élelmiszer-termelés terén, azonban ez nem magától értetődő dolog. „Ebben a hazai agrárium, élelmiszeripar szereplőinek komoly munkája van” – jegyezte meg. A klímaváltozás mezőgazdaságot érintő következményeivel kapcsolatban – amely téma a dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett zajló konferencia első blokkját tette ki – az államtitkár kihangsúlyozta: az idei évben történelmi aszály sújtotta Magyarországot, amit a Jászság is megszenvedett, hiszen gazdaságának egyik alappillérét az agrárium és az élelmiszeripar jelenti. „Eddig a klímaváltozást középtávú kihívásnak gondoltuk, azonban mára kiderült: azonnali lépésekre van szükség annak kezeléséhez” – mondta. Az idei nyáron tapasztalt rendkívüli szárazság mértékével kapcsolatban kiemelte: a szélsőséges időjárás augusztus elején a hazai mezőgazdasági területek mintegy 80 százalékát érintette súlyos mértékben, ami miatt például kukoricából nettó importőr lesz az ország.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, dr. Feldman Zsolt ismertette az ágazat helyzetét és lehetőségeit - Fotó: Jászsági Menedzser Klub Egyesület

Aszály, öntözésfejlesztés, biogáz

Az aszályos időszakok kezelését célzó öntözésfejlesztésekről, vízvisszatartási megoldásokról szólva Lóczi Miklós, a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkozó Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: cége zárt rendszerű öntözés kialakítását tervezi, ami sokmilliárdos beruházás lesz, azonban szerinte „nincsen más megoldás, ebbe bele kell vágni”. Emellett úgy véli, hogy jelentős potenciál rejlik a biogáz-üzemek létesítésében is. Lenne hova fejlődni e téren, ugyanis a biogáz jelenleg még csak a töredékét teszi ki a megújuló energia-termelésnek – mondta ezzel kapcsolatban Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet vezető klíma- és környezetpolitikai szakértője, aki kiemelte: az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 15 százalékát kitevő mezőgazdaságban külön kihívást jelent, hogy a szektorban nő az emisszió mértéke főként a műtrágyahasználat és a szarvasmarha-tenyésztés miatt. A szakértő kitért arra is, hogy Magyarország a 2050-re történő nettó nulla kibocsátási cél mellett azt vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti az emisszió mértékét 1990-hez képest. Ezt azonban az Egyensúly Intézet nem tartja elég ambiciózus célnak.

Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet vezető klíma- és környezetpolitikai szakértője - Fotó: Jászsági Menedzser Klub Egyesület

Élelmiszeripari kihívások

A konferencia második blokkjában az élelmiszertermelő és -feldolgozó cégeket érintő kihívásokat, főként az elszálló energiaárak kérdést járták körül az előadók. Sütő Gábor, a Szatmári Malom Kft. kereskedelmi igazgatója kiemelte: a malomipart az energiaár-növekedés kiemelten sújtja, amit szerinte a termelés optimalizálásával lehet kezelni. Ilonka Boldizsár, a Sütőház Kft. stratégiai igazgatója kihangsúlyozta: a hazai sütőipari vállalkozások az energia- és bérköltségek növekedése miatt a túlélésükért küzdenek, a pékségek jelentős része zárhat be. „Eddig havi 1,8 millió forintot fizettünk a gázért, ez most felment 22 millióra” – érzékeltette saját cége esetében, mekkora terhet jelent az energiaárak elszállása.

A Sütőház vezetőjének szavait erősítette meg Mezei János, a CO-OP Star Zrt. kereskedelmi igazgatójának előadása, amely a konferencia harmadik – a fogyasztói trendek változását áttekintő – blokkjában hangzott el. Idézte azokat a kutatási eredményeket, miszerint az energiaárak emelkedésénél is jobban aggódnak az élelmiszerárak növekedése miatt a magyarok. Felmérések szerint az amúgy is árérzékeny hazai fogyasztók számára a termékek ára a mostani helyzetben még fontosabb tényezővé vált. Ez annyiban nem meglepő, hogy a szeptemberi éves 22,1 százalékos inflációval szemben a boltok polcain tapasztalható áremelkedés mértéke 34,3 százalékot tesz ki a Mezei János által ismertetett adatok szerint. A COOP üzleteinek forgalmi összetétele is azt mutatja, hogy a vásárlók inkább az akciós és a kedvező ár/érték arányú saját márkás termékeket választják.

Versenyképes tudás kell

Ahhoz, hogy sikeresen helytálljunk a gyorsan változó világban, versenyképes tudásra van szükség, éppen ezért az oktatás szerepe az élelmiszeripar munkaerő-utánpótlásában is meghatározó szereppel bír – mondta Nyitrainé dr. Sárdy Diána. A Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem (MATE) Budai Campusának főigazgatója hozzátette: a piaci igényeknek megfelelően 2019-től átalakították az élelmiszermérnök-képzést: a modern táplálkozástudomány elveinek megfelelően például az egészséges táplálkozásra vonatkozó ismeretanyag is helyet kapott a tantervben, ahogyan a digitalizáció és a precíziós eszközök alkalmazásának kiaknázási lehetőségei is.

Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem (MATE) Budai Campusának főigazgatója beszél - Fotó: Jászsági Menedzser Klub Egyesület

Az egyetem képzéseiről is szó volt

A konferenciának otthont adó Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora, dr. Pajtókné dr. Tari Ilona is kihangsúlyozta, hogy a pedagógusképzés során kiemelt hangsúlyt kap, hogy a jövő oktatói hatékonyan tudják átadni a tudatos szemléletmódot többek között a táplálkozás és az energiafelhasználás terén. Dr. Palkovics András, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának dékánja pedig a modern kertészeti termékfeldolgozás és energiafelhasználás összefüggéseiről tartott előadást.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás