Az osztatlan közös földtulajdon felszámolását segítő jogszabály újabb jelentős lépés az optimális birtokszerkezet és az átlátható tulajdonosi rendszer kialakítása felé - mondta Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára. Az országgyűlés július 3-án fogadta el az osztatlanok rendezéséről szóló törvénycsomagot. Az osztatlan közös tulajdoni forma problémája nemcsak a mintegy 170 ezer regisztrált magyar földművest érintheti. Érdekeltté szeretnék tenni azokat is, akik például városokban élnek, de vidéken örököltek földet.

A Napi.hu írta meg, hogy amennyiben valaki szeretné megvásárolni a nem elérhető vagy vélhetően már elhunyt tulajdonostárs tulajdoni hányadát, a törvény hatályba lépése után egy értékbecslést követően az adott tulajdoni hányadra eső pénzösszeget bírósági letétbe kell helyeznie, hogy magához válthassa az adott földrészletet. Magyarországon az ingatlan-elbirtoklás ideje 15 év. Ezzel szemben áll azonban, hogy a tulajdonjogi igények nem évülhetnek el. Ezért a jogszabály szerint 15 évig kell letétbe helyezni az adott összeget, s ha nem jelentkeznek a tulajdonosok, 15 év után az összeget az állam kapja meg.

Az osztatlan közös földtulajdon rendezése után lényegesen átalakul a birtokrendszer - Fotó: Magro.hu - CSZS

Ideális helyzet is létezik, ha például valaki a testvérével van osztatlan közösben egy örökölt földön, amit haszonbérbe adnak. Azoknak azonban, akik 1/1-es tulajdont szeretnének kialakítani, most lehetőséget kínálnak, ahogy annak a tulajdonostársnak is, aki ki akar maradni ebből. Az állam csak a legvégső esetben lép be közbe, ha már más módszer nem működik. Ebben az esetben a Nemzeti Földügyi Központ kisajátítja az adott területet - mondta Nagy János.

50 százalék plusz egy fő elég

A törvény szerint azonban, ha lehet, meg kell kísérelni az összes tulajdonostárs felkutatását, amit a földhivatalnál igazolni is kell. Korábban mindenki beleegyezésére szükség volt a megosztáshoz. A módosításnak köszönhetően elég lesz az 50 százalék + 1 tulajdoni arány. Olyan személy azonban nem vehet részt az egyezségben, aki legalább 3 éve nem tulajdonostárs. Az új szabály szerint ugyanakkor nem kell földművesnek lenni ahhoz, hogy 1 hektárnál nagyobb földterületet szerezzen valaki, és egy tulajdonostárs földtulajdon-szerzése 300 hektár fölé is mehet.

A megosztási egyezség deklarálásában egy új fejlesztésű, ingyenes állami informatikai program is segít, amit minden érdekelt tulajdonostárs, illetve minden magyarországi ügyvéd használhat majd. Amennyiben nincs egyezség, a szoftver aranykorona-arányosan és tulajdoni hányad szerint területarányosan kidolgoz akár többféle megoldást, ami(ke)t fel lehet ajánlani a tulajdonostársaknak. Amelyiket elfogadják, azt be lehet nyújtani a földhivatalnál és ezzel meg is vannak az új helyrajzi számok.

Amennyiben nincs meg a tulajdonostárs, akkor letétbe kell helyezni ezt az összeget. Ezt a megoldást nevezik "bekebelezésnek". Ilyen esetben valaki magához váltja az adott tulajdoni hányadot, de ez nem egyenlő az elbirtoklással, itt ugyanis pénzben megváltják az adott területet.

Az osztatlan közös földtulajdon esetében a földhasználat és a tulajdon elválik egymástól

A most érvényes haszonbérleti szerződéseket és egyéb bérleti szerződéseket a megosztás nem szünteti meg, viszont hozzá kell igazítani azokat az új helyrajzi számokhoz. A minimálisan kialakítható területnagyság azonban művelési áganként eltérő. A törvény szerint a tulajdonostársak felelőssége a művelési ág rendezése. Először érdemes a művelési ágat a valós természetbeni állapotoknak megfelelően átíratni. Az új szabályok szerint mindehhez nem kell földmérő, helyszíni mérés, keretmérés, esetleges térképezési hibák feltárása. Az átvezetést elvégzi az ingatlan-nyilvántartást vezető kormányhivatal. Az eredeti ingatlan mérete viszont nem változhat, az új helyrajzi számok azon belül jönnek létre.

A helyettes államtitkár szerint, mivel mindenkinek kínálnak megoldást, nem lesz olyan érintett, aki ne találna számára kedvező alternatívát a törvénycsomagban. Az összes mezőgazdasági művelési terület közel fele, 2,4 millió hektár, 1 millió 60 ezer ingatlan érintett osztatlan közös földtulajdonnal. Ezek rendezésével teljesen átalakulhat a birtokstruktúra, ami a földárakat ismét megemelheti, hiszen az 1/1 sokkal többet ér. Ezzel és az egyes földügyi tárgyú törvények módosításával az mezőgazdaság összes szereplőjének pozitív változások jönnek. Nagyon nagy, történelmi változások várhatók - mondta Nagy János.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás