Napjainkban még mindig kevesen ismerik el, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az erdők a mezőgazdaság megfelelő és hosszútávon fenntartható működésében. A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez. A fasorok, erdők telepítésével megelőzhető a talajerózió és a defláció. Megköthető a talaj, szabályozható a vízgazdálkodás, befolyásolható a helyi klíma és elősegíthető a légköri szén-dioxid megkötése.

Az OTP Agrár írta meg, hogy azon felül, hogy ezeknek az összetett ökológiai rendszereknek olyan diverz az élővilága, amely egy sivárabb mezei élőhelyen aligha jöhetne létre. Ezen felül józan paraszti ésszel végig gondolva is egyértelművé válik, hogy a mezőgazdasági kultúrák mellett telepített erdők, erdősávok kedvező irányba befolyásolják a kultúrnövényeket körülvevő mikroklímát. A fák által mérsékelt szélmozgás miatt a terület vízgazdálkodása javul, amivel egyaránt kisebb lesz a föld és a növények párologtatása is. Illetve megelőzhető, vagy legalábbis mérsékelhető a „széldöntés” következtében bekövetkező terméskiesés is. Épp úgy, ahogyan vetés után közvetlen a magok elhordása, kitakarása.

A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez.
A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez

Amellett, hogy a mezővédő erdők és erdősávok pozitivitásának elismerése lassan, de biztosan javuló tendenciát mutat, még mindig szükséges kiemelni ezeknek a fontosságát. Nem csak a mezőgazdaságra gyakorolt jótékony szempontok érvényesülnek általa, hanem számos pozitív hozadéka van még ezeken felül az erdőnek. Erdeink évente mintegy 40-50 millió erdőlátogató számára nyújtanak rekreációs, kikapcsolódási és rendkívül egészséges sportolási lehetőséget. 

Az embereknek nem csak joguk elvenni ezeket a hasznokat, de kötelességük is fenntartani az erdő egészséges állapotát, melyhez az állami erdészeti cégcsoport maximálisan hozzájárul és segítséget nyújt. Ezen felül mindenki jól felfogott érdeke, hogy aktívan tegyünk a klímavédelemért, amelynek az egyik legfontosabb alappillére az erdők létesítése, megfelelő kezelése és tudatos hasznosítása olyan formában, hogy az erőforrások ne legyenek kizsigerelve.

Ökológiai szemléletű védekezés

A mezőgazdaságban szignifikánsan növekszik annak a nézetnek a fontossága, hogy igenis szükség van az ökológiai szellemű védekezésre, a vegyszerhasználat mértékének lecsökkentésére és a természetes megoldások előnyben részesítésére. Az utóbbi években a mezei pocok gradációs időszakaiban több helyen is beigazolódott, hogy amennyiben a ragadozómadaraknak fészkelő és kiülő helyet biztosítanak, azok nagyban hozzájárulnak a rágcsálóállomány kritikus szint alatt tartásához. 

Nem csak a pocok esetében tehet szert jelentős előnyre a gazdálkodó. Amennyiben segítségül hívja a természetet, a védekezésben számos, a kultúrnövényekben károsító faj kártételét is a gazdasági küszöbérték alatt tarhatja.

A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) közleménye alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem csak a védelemben, hanem a fejlődés beindulásában is fontos szerepet játszik az erdőkezelés. A növények fotoszintézise átlagon felüli magas hőmérsékleten leáll. Ezért törekedni kell arra, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődése állandó legyen. Ezen felül érdemes megemlíteni a növények páradúsító hatását, ami hozzájárul a növekedési és csírázási folyamatok sikerességéhez is.

Vannak hátrányai is a mezővédő erdősávoknak 

El kell ismerni azt is, hogy nem csak pozitív, hanem negatív hatása is van a mezőgazdasági táblák mellé telepített erdőknek, erdősávoknak. Alapvetően versenyhelyzet alakulhat ki a növények között a különféle javakért. A legszembetűnőbb a fényért folytatott küzdelem, amelyben egyértelműen alul maradhatnak a kultúrnövények. A terméshozam ennek következtében kisebb lehet. Emellett sokakban felvetődhet a különféle tápanyagokért és a vízért folytatott küzdelem kérdésköre is. Ez sem releváns, hiszen a fák általában a mélyebb rétegekben, míg a kultúrnövények gyökerei a sekélyebb zónákban terjeszkednek.

Sokszor előfordul az is, hogy nem a megfelelő módon létesítenek mezővédő erdősávokat a gazdák, több kárt okozva maguknak, mint hasznot. Az egyik fontos szempont a fasorok kialakításának folyamán az, hogy meglegyen a megfelelő szintezettség. Ellenkező esetben a pozitív hatások nem, vagy csak nagyon korlátozottan érvényesülnek. A már említett szintezettség úgy alakítható ki, hogy megfelelően válogatjuk meg a telepítendő fa- és cserjefajok összetételét. Ez azért fontos, mert amennyiben a cserjeszint hiányzik, a szél nagyobb sebességgel „közlekedik” majd a szűkebb helyeken, a csatornahatás eredményeképpen, rontva ezzel a kultúrnövények életfeltételeit. Ezen felül a mezőgazdasági munkálatok elvégzésének folyamatait is figyelembe kell venni - írták.

Tehát a telepítést úgy kell elvégezni, hogy az aktuális munkálatok megvalósításában ne akadályozza majd a szakembert. A fafajösszetétel meghatározásánál figyelembe kell venni termőhelyi és éghajlati adottságokat is.

Zöldfolyosók az élőlényeknek

A különféle fajok populációjának szegregációja is megelőzhető a zöldfolyosóként is funkcionáló erdősávok létrehozásával. Ezzel egy stabil, megfelelő természeti körforgást idézhet elő a mezőgazdálkodó, amely végeredményben visszavezethet oda, hogy az adott terület természeti adottságait kihasználva egy jobb termésátlagot érjen el úgy, hogy közben aktívan hozzájárul a természetvédelem, az erdőkezelés és a vadgazdálkodás munkájának sikeréhez is.

A folyamat jóval hosszabb időintervallumot ölel fel, mint a gazdálkodók által megszokott éves ciklikus körforgás, ugyanakkor a hosszútávú hatásokat és előnyöket nézve mindenképpen egy előremutató lehetőség ez azok számára, akik fontosnak tartják, hogy ökológiai szemlélettel kezeljék a területeiket, illetve idővel mellékes javakra is szert tegyenek a fahasználat eredményeként, legyen szó akár faanyagról, akár a későbbiekben a tápanyag visszapótlásáról - írta a cikk.

Megosztás

További híreink

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 3. rész: A vízkereslet fejlesztése

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 2. rész: A vízkínálat fejlesztése

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 1. rész: A talaj

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Végre egy gyümölcs, amivel a klímaváltozás miatt, idén nyertesek lehetnek a magyar gazdák

2024.06.30.

Kiváló termésre, a tavalyi duplájára és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack termesztők - közölte közösségi oldalán az agrárminiszter. Nagy István kiemelte, a kajszibarack, mint kultúrnövény, nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem táplálkozástani értékei és gazdasági potenciálja miatt is kiemelt figyelmet érdemel.

Kisokos a drónvásárláshoz, hogy ne járjon pórul

2024.06.30.

Az autonóm robotoké mellett a permetező drónoké ma a precíziós mezőgazdaság legfelkapottabb témája. És bár ez egy viszonylag új terület, a gazdálkodók már most is számos modell és gyártó közül választhatnak. De mit kell figyelembe venni, ha permetező drónt vásárolnak?

Kúszónövények a klímavédelem szolgálatában

2024.06.30.

Növények, mint a klíma megmentői? Igen! Tetőink és homlokzataink zöldítése aktívan védi a környezetet, kis és nagy léptékben. A kúszónövények megkötik a CO2-t és a részecskéket, növelik a levegő nedvességtartalmát, és hozzájárulnak a hőmérséklet csökkenéséhez a forró nyarak során.

Partnerhírek
Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partner

Új év, új kihívások a termelésben - az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek

2024.06.26.

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF-H Talajmaró hidraulikusan eltolható
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF-H Talajmaró hidraulikusan eltolható

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BGS Vonólap
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BGS Vonólap

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás