A tavaszi vetésű növényeket a szántóföldi növénytermesztésben az ország különböző termőtájain, jelentős területen, összességében mintegy 1,8-1,9 millió hektáron termesztik. A tavaszi vetésű növények közül a kukorica és napraforgó termőterülete a legnagyobb, a többi növényé ennél nagyságrendileg kevesebb. A hazai ellátás biztosítása és az import kiváltása az élelmiszeripar és a takarmánybázis biztosítása szempontjából lényeges, a termelésükhöz fontos gazdasági érdek fűződik.

A tavaszi növények termesztése nagy termőterületen, az ország különböző termőtájain, ebből adódóan különböző ökológiai adottságok mellett történik. A változó tulajdonságú, állapotú talajok mellett az éghajlati és időjárási viszonyok is nagyon különbözőek lehetnek termőtalajonként és még évjáratonként is. Dr. Kelemen Zsolt műszaki szakértő írását szemléztük, ami a Mezőhír hasábjain jelent meg.

A magágykészítés a szántóföldi növénytermesztésben a vetést megelőző legfontosabb és egyben a legigényesebb munkaművelet - írta Dr. Kelemen Zsolt műszaki szakértő

A termesztett tavaszi vetésű növények esetében az előzőekben említett időjárási anomáliák, a szélsőséges csapadékviszonyok hatásának csökkentésére különösen fontos a megfelelő, az ökológiai adottságokhoz igazodó talajművelési technológiák, műszaki eszközök alkalmazása. A tavaszi talajmunkák elvégzésére – a vetési hőmérsékleti igények mellett – elég rövid a rendelkezésre álló agrotechnikailag optimális időszak. Az eltérő ökológiai adottságok, termesztési körülmények és ezen túlmenően a termesztett növények biológiai, agrotechnikai, technológiai igényei a talajműveléssel és a magágykészítéssel kapcsolatban is különböző műszaki, gépesítési megoldások alkalmazását teszik szükségessé. 

A magágykészítés a szántóföldi növénytermesztésben a vetést megelőző legfontosabb és egyben a legigényesebb munkaművelet. A készített magágy vagy vetőágy minősége, az így előkészített talaj fizikai állapota biztosítja a vetőmagok keléséhez, csírázásához szükséges optimális feltételeket, vagyis az egyöntetű, egyenletes, robbanásszerű kelést, ami a potenciálisan elérhető maximális terméshozam elérését eredményezheti.

Ilyen legyen a jó magágy

Ennek a célnak megfelelően a jó magágy felszíne és mélysége egyenletes, a fizikai jellemzői alapján nem porosított, aprómorzsás, a pórus (szilárdfázis ∼55/45°) kellően ülepedett, nyirkos és gyommentes. A megfelelő fizikai paraméterekkel rendelkező vetőágyban egyenletes nedvességtartalom és vetési mélység biztosítja az említett egyenletes kelés feltételeit. Mindezek mellett a magágykészítés munkaműveletének fontosabb követelményei a következők: a lehető legkevesebb talajbolygatással, nedvességvesztéssel járjon és ne porosítson, javítsa a különböző kijuttatott tápanyagok– starter műtrágyák, gyomirtók – hasznosulását, segítse a csírázást és kelést. Fontos, hogy a magágykészítési hibák okozta problémák a vegetációs időszakban már nem javíthatók ki.

Az egyszerűtől az összetettig

A tavaszi növények alá a magágy elkészítésére – az eltérő ökológiai adottságok és különböző talajjellemzők miatt – a legegyszerűbb eszközöktől a nagy munkaszélességű, kombinált gépekig számos konstrukció áll rendelkezésre, illetve használható. Az említett követelményeknek megfelelő magágy könnyű talajokon számos egyszerű, különböző kiegészítőkkel felszerelt eszközzel, gépkapcsolattal is kialakítható. Ilyenek a fogasboronák, a rugós szárú kultivátorok, de például a nedves talajokon az ásóboronák vagy a forgókéses kultivátorok, nehezebb talajokon pedig a forgóboronák.

A felszínalakításra alkalmas fogasboronák – az alkalmazott különböző munkaszélességnek megfelelően – több tagból épülnek fel. A könnyű szerkezeti kivitelük miatt még a nagyobb munkaszélességű változatok is függesztett – szállítási helyzetben felhajtható – vázkerettel vagy ugyanilyen konstrukcióban vontatott kivitelben készülnek - írta a cikk szerzője.

A függesztett forgóboronák tartógerendelye az üzemeltető traktor függesztőszerkezetéhez kapcsolódik, a munkavégző rotorok hajtásukat az üzemeltető traktor TLT-jéről kapják. A függőleges, késes rotorok a gerendelybe épített szöghajtóműbe vannak csapágyazva. A forgó rotorok mögött elhelyezett simító gondoskodik az egyenletes talajfelszínről, a tömörítést pedig ezt követően, a robusztus prizmás henger végzi. A forgóborona-tagok munkamélysége – a hengerhez képest –általában több fokozatban állítható.

Szántóföldi kultivátorok

A jól elmunkált könnyű talajokon a magágykészítés munkájának elvégzésére a különböző konstrukciójú rugós fogú vagy egyéb,például merev szárú munkaeszközökkel szerelt szántóföldi kultivátorok is jó munkaminőséggel használhatóak. A szántóföldi kultivátorok is változatos konstrukciós kialakításban, széles munkaszélességű skálán, függesztett és vontatott kivitelben készülnek.

Egyes típusokon – forgatás nélküli talajművelésnél – a szármaradványok és gyomnövények által okozott eltömődések elkerülése céljából csipkés tárcsás aprítóelemeket használnak. Az alkalmazott tárcsák – nagy kerületi sebességüknél fogva – a szármaradványokat és a gyomokat is elmetszik, elvágják, és a művelőelemek ezután ezeket a talajba keverik. Természetesen ezek a szántóföldi kultivátorok is különböző lezáróhengerekkel szerelhetők fel. Ezeknek a szántóföldi kultivátoroknak a nagy munkaszélességű vontatott típusai hidraulikus munkahengerrel emelhetők ki szállítási helyzetbe, és süllyeszthetők – az ütköző gyűrűs mélységállításnak megfelelően – a beállított munkamélységbe.

A vetést a jó magágykészítés alapozza meg

Forgókapák és ásóboronák

A rotoros forgókapák – a különböző talajokon – forgatásos és forgatás nélküli talajművelési technológiákban egyaránt használhatók a magágykészítési munkák elvégzésére is. A hazai gyártású forgókapacsalád tagjai függesztett, 2,7–6,5 m, vontatott, 2,7–4,7 m könnyű, vontatott nehéz, 4,0–10,4 m és félbecsukható vontatott, 4,0–6,5 m munkaszélességű változatban, a munkaszélességtől függően pedig 8–14, 12–32, 12–20 és 8–20 rotorral készülnek. A munkamélység 4–12 cm között állítható. A gépcsalád tagjai hegesztett zártszelvényű keretszerkezetéhez kengyelcsavarokkal eltolhatóan, állíthatóan csatlakoznak a rotorokat tartó lengőkarok. Munkahelyzetben a haladási iránnyal párhuzamosan elhelyezett lengőkarokra a forgókapák szöget bezáróan vannak csapágyazással csatlakoztatva.

Rövidtárcsák

A tavaszi magágykészítésben a mezőgéppiacon ma már nagy választékban jelenlévő rövidtárcsák is hatékonyan használhatók. A rövidtárcsákat – a különböző igényeknek megfelelően – kisebb munkaszélességgel függesztett kivitelben, míg a nagyobb munkaszélességű változatokat vontatott gépként gyártják. A függesztett gépek hárompont-függesztő berendezéssel, a vontatott változatok pedig vonórúddal csatlakoznak az üzemeltető traktor hidraulikus emelő-, illetve vonóberendezéséhez. A vontatott konstrukciók fő teherviselő szerkezete a rendszerint zártszelvényből kialakított központi gerincváz.

A gép szimmetriatengelyében elhelyezkedő gerincvázon vannak kialakítva a – kétoldalt szállítási helyzetbe kiemelhető és munkahelyzetbe süllyeszthető – szárnyak hidraulikus munkahengereinek támaszkodó bakjai, valamint billenőcsapjainak fülei. A kétoldali szárny vázkeretéhez külön-külön, csuklósan csatlakoznak a különböző konstrukciójú hengertagok vázkeretei. Ez a konstrukciós építési mód biztosítja a hengertagoknak a szárny keretével együttes vagy szükség szerint attól eltérő, független kiemelését.

Kompaktorok

A tavaszi magágykészítési, talajművelési munkák végzésének agrotechnikailag optimális időszaka erősen korlátozott. Ez alatt a rövid idő alatt gyommentes, megfelelő nedvességtartalmú, egyenletesen bekevert tápanyaggal ellátott, kellő aprómorzsás magágyat kialakítani – a több munkamenet időigényét figyelembe véve – nem mindig van lehetőség. Ezért fejlesztették ki a több gépkombinációból összeépített magágykészítő gépeket, kombinátorokat, vagy kompaktorokat. Ezeknek további előnyük, hogy – az egyébként nagyobb munkamenetszám és az ebből adódó káros talajtömörödés miatti – vízháztartási problémák minimalizálhatók, csökkenthetők.

Egyéb felszerelések

A magágykészítő gépek többsége az úgynevezett precíziós szintezési rendszerrel rendelkezik. Ez a szintezési rendszer egyrészt a traktor hátsó függesztőberendezésének és a magágykészítő gép lezáróelemeinek összehangolásával valósítható meg, másrészt függetlenül a traktorkoordinációtól, minden esetben a mellső-hátsó tömörítőhengerekre, illetve a szintezőelemekre építve valósítja meg a precíziós munkamélységtartást.

A magágykészítők egyéb szerkezeti elemei közül kiemelendők még a traktornyomlazítók, amelyek merev vagy rugós szárú kapákból (kapacsoportokból) állnak, és merev (fix) rögzítésűek, rugóval vagy hidraulikusan állíthatók be.

A tavaszi vetésű növények forgatás nélküli alapművelésénél a talaj vízháztartásának optimalizálása a téli csapadékkal és a meglévő vízkészlettel való takarékosság szempontjából – egyéb más, a növénytermesztésben tapasztalható előnyök mellett – a mulcsozásos, forgatás nélküli talajművelési technológia alkalmazása feltétlenül előnyös lehet. A tavaszi forgatás nélküli művelésben a talaj-előkészítés, magágykészítés legfontosabb munkaműveleteit és ennek megfelelően a munkaeszközeit is alternatívan, a technológiai igényeknek megfelelően lehet alkalmazni - írta a cikk szerzője.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás