Az Európai Bizottság javaslatára Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közös jelentéstevőként értékeli a glifozát - növényvédő szer hatóanyag - megújítását. A Bizottság biztosítani szeretné a lehetőséget, hogy ne egy jelentéstevő tagállam, hanem több és együttesen végezze az értékelést. Ennek megfelelően módosítani szükséges a hatóanyagok megújítási eljárását szabályozó 884/2012. számú bizottsági végrehajtási rendeletet.

A Nébih számolt be arról, hogy Franciaország, Hollandia, Svédország és Magyarország képviselői megállapodtak abban, hogy közös jelentéstevőként végzik a hatóanyaghoz beadott dosszié értékelését. Ezután pedig egy mindegyikük által elfogadott jelentés-tervezetet nyújtanak be az EFSA-nak (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) 2021-ig. A csoport a felkészülést és a szakértői munkát AAG (the Assessment Group on Glyphosate - Glifozát-értékelő csoport) néven kezdi meg. Magyarország részéről ezt a feladatot, azaz a dokumentáció értékelését a Nébih fogja végezni.

Változhatnak a glifozát-engedélyek, ha elkészül a 4 ország által benyújtott jelentés-tervezet - képünkön egy permetezőgép
Jövő nyárig kell beadni a teljes anyagot

Az ügy azért fontos, mert 2017 decemberében 5 évre, 2022 végéig hosszabbodott meg a glifozát hatóanyag engedélye. Az eljárás alapján a megújításra vonatkozó kérelmet 2019. december 15-ig kell benyújtania az érdekelt növényvédő szer gyártó cég(ek)nek. A teljes dokumentációt 2020. június 15-ig kell benyújtani, ami az újraértékelés alapját fogja képezni.

További és a folyamattal kapcsolatos információk találhatóak az Európai Bizottság honlapján, ide kattintva.

A glifozát nélküli gazdálkodás sok milliárd dolláros károkat okozna

A GMO-kultúrák és GMO-eredetű élelmiszerek általános betiltásával a gazdaságok termelésében és ezt követően a glifozáttoleráns kultúrák kiesésével világszerte jelentős veszteségek várhatók. A glifozát nélküli gazdálkodás megvalósulása esetére 6,7 milliárd dollár kiesést jósolnak a világon a szója-, a kukorica- és a repcetermés csökkenése miatt. A szójánál 18,6 millió tonna, a kukoricánál 3,1 millió tonna, a repcénél 1,44 millió tonna termésveszteség várható a glifozát teljes betiltása esetén. A kieső glifozát helyettesítéséhez szükséges 8,2 millió kg gyomirtó hatóanyagköltsége, továbbá az ezen gyomirtószerek okozta környezetkárosodás plusz veszteséget jelent. Ehhez jön még a mezőgazdasági művelő eszközök és talaj szénháztatásának csökkenése okozta megnövekedett széndioxid-kibocsátás.

[csali-szalag]

Gondoljon már most a gyomirtásra! Kattintson a képre és kérje az ingyenes listát arról, hogy milyen gyom ellen melyik gyomirtó szer a leghatékonyabb!

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás