A német cég olyan, önrakodó bálaszállító utánfutót készített, amellyel jelentős mértékben meggyorsítható a begyűjtés. A Fliegl Picker elkerülhetővé teszi a fólia kiszakadását bálagyűjtéskor, ami hozzájárul a tökéletesebb bálaszállításhoz, és biztonságot nyújt a silózási folyamat során is. A szalma – és silóbálákat nem hagyományosan, oldalról, vagy hátulról rakják fel, hanem a kocsi elejénél, amit a csuklós vonórúd tesz lehetővé.

A Fliegl Picker újítása optimalizálja a bálafelszedést, hatékonyan kiküszöböli a fólia nyúlását és a fóliák károsodását, és ezáltal a szilázs veszteségeket. Menet közben szed fel, csökkenti a szükségtelen mozgást a táblán, mivel a bálázó haladási iránya szerint halad munka közben.

Új megközelítési mód a bálázáshoz

A hagyományos bálagyűjtő kocsik egyik leggyakoribb hátránya, hogy mivel a tarlón fekvő begyűjtendő bálák nem párhuzamosak a jármű tengelyével, ezért ferdén veszik fel azokat. A kis támasztófelületek nagy nyomást okoznak a bálafólián. Ezek pedig a bálafóliák károsodásához és karcsérüléseihez vezetnek. A fólia túlzott feszülése levegős részeket képez, a bálákban, ami veszélyezteti, vagy lehetetlenné is teszi az optimális erjedést. A siló tönkre is mehet, ezáltal ehetetlenné válik a szarvasmarhák számára. Akár toxinok is keletkeznek, ami pedig minden esetben veszteséget eredményez. A bálagyűjtés során a tarlóról történő felszedéskor a bálafólia épségének megóvása létfontosságú és elsődleges szempont. A szalmabálák minőségére és hálójára ugyanez vonatkozik, a sérült háló is veszteséget okozhat. Erre hozott megoldást a Fliegl.

Csuklós vonórúd teszi lehetővé a bálák felvételét a kocsi elejénél

A szalma - és silóbálákat nem hagyományosan oldalról, vagy hátulról rakják fel, hanem a kocsi elejénél, amit a csuklós vonórúd tesz lehetővé. A bálagyűjtő kocsival lehetséges egy teljes nyomtávval a vontató traktor mellett haladni, ezáltal kedvezőbb a talajtömörítés.

Így történik a bálafelszedés

A bálagyűjtő kocsi legnagyobb előnye, hogy elölről tudja felvenni a körbálákat

A körbálákat a bálázó haladási irányával megegyezően tudja felvenni, ahogy a bálázó a bálákat lerakta a talajra. A hagyományos felszedők a körbálákat hosszanti irányból közelítik meg felszedéskor, tehát a bálázó gép menetirányára keresztirányban. A Fliegl Picker egyenes irányban halad a bálázó gép nyomán, és elkerüli a hullámos sávos mozgásokat. Fontos, hogy a felszedés menet közben is lehetséges.

A Picker szalma és silóbálákra egyaránt alkalmas.

A Picker szalma és silóbálákra egyaránt alkalmas. Az L alakú lengőkarok segítenek a pótkocsira juttatni bálákat. Ezek a lengőkarok teleszkóposan állíthatók, hogy a bála átmérőjéhez lehessen igazítani őket. A bálák átmérője 120 cm-től 180 cm-ig terjedhet, ami nem okoz gondot a gépnek, mivel a méret rugalmasan állítható. Ráadásul a felszedési mód megvédi a takarmánybálát. A silóbálákat szokásos módon 4 rétegben 24-szer körbetekerik fóliával, általában a körbála oldala kevesebbet dörzsölődik, mint a palástja. A silóbálák és a szalmabálák hátrajuttatásánál az oldalrácsok kevés dörzsölést okoznak, ugyanígy a felszedésnél és a lerakásnál a görgők minimalizálják a körbálák súrlódását.

Így kerül a körbála a kocsira

Amikor a körbála végül felkerült a kocsira, egy gumi szállítószalag szállítja hátrafelé, addig, amíg a pótkocsi teljesen megtelik. Ezután a felszedő kar bezárja a kocsi elejét, ez szolgál a rakomány biztosításaként.

A bálákkal teli Fliegl Picker pótkocsi

A bálahordozó kirakodáskor a hátsó részére szerelt szerkezetet nyitja, amelyre szintén görgők vannak felszerelve.

A körbálákat a szállítószalag sorban a lerakó egységre juttatja, majd könnyedén, leesés és súrlódás nélkül lerakja.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás