A következő generációs mobilhálózat az élet számos területén hoz majd elképesztő változásokat, az 5G több iparágat alakít majd át teljesen. A növénytermesztés és az állattenyésztés az elmúlt bő 10 ezer évben mindig az adott kor legújabb technikai újdonságait használva fejlődött. Így van ez a 21. században is: a gazdálkodók számos fejlesztést használnak annak érdekében, hogy maximalizálják a terméshozamot és csökkentsék a veszteségek esélyét. Az 5G mobilinternet elterjedése pedig teljesen új szintre emelheti az okos gazdálkodást.

Az Mfor írta meg, hogy 5G a jelenleg használt 4. generációs hálózatokhoz hasonlítva óriási előrelépést jelent majd. Jóval nagyobbat, mint a 4G hozott elődjéhez, a 3G-hez képest. Az adatátviteli sebesség nagyságrendekkel lesz nagyobb, rendkívül rövid válaszidővel. Ezeken túl az egyidejűleg kezelt kapcsolatok száma is jelentősen meghaladja a korábbi technológiák lehetőségeit. Így az 5G hálózat lehetővé teszi, hogy a mezőgazdaságban tömegesen használjanak olyan vezeték nélküli érzékelőket, drónokat és más digitális elemző eszközöket, amelyek képesek a gazdákat adatokkal ellátni például a talaj tápanyag-ellátottságáról, a növények vagy állatok állapotáról vagy a kártevők megjelenéséről - írták.

Az 5G hálózat jelentős változásokat és fejlődést hoz a magyar mezőgazdaság számára is - képünk illusztráció

Ahogy az érzékelőkből egyre többet helyeznek ki a mezőgazdaságban, úgy lesz egyre nagyobb a kezelendő adatmennyiség. A növekvő adattömeg gyors mozgatásához pedig az 5G hálózatok elterjedése jelentős segítséget nyújt. Ezáltal az adatok elemzése, a megfelelő válaszok kidolgozása és az okos eszközökhöz történő eljuttatása is jóval kevesebb időt vesz igénybe.

Ilyen az igazán okos földművelés

A termelési körülmények valós idejű ismerete lehetővé teszi, hogy a gazdák azonnali döntéseket hozzanak, ha a talajban tápanyag-utánpótlásra vagy műtrágyázásra van szükség, esetleg a víztartalom csökken olyan szintre, ami az öntözőrendszerek beindítását igényli. Akár a műtrágya kijuttatása, akár az öntözés történhet már "okos" eszközök segítségével - ezek a gépek közti (machine 2 machine - m2m) kommunikációnak köszönhetően akár automatikusan is végbe mehetnek. Az érzékelők az 5G hálózaton keresztül villámgyorsan az adatközpontba juttatják az információt a hiányról, az adatközpontban elkészül az elemzés arról, milyen és mennyi műtrágyát vagy épp vizet kell kijuttatni a földekre, majd ugyancsak az 5G hálózaton keresztül utasítják a termőterületre telepített rendszereket a cselekvésre. Eközben az egész folyamatról értesítést küldenek a gazdának, szükség esetén egy adott állapotban jóváhagyást kérve a javasolt beavatkozásra.

Az okos érzékelők, a drónokra szerelt kamerák nagyfelbontású képeit elemző rendszerek abban is segíthenek, hogy az esetleges fertőzéseket, kártevőket a megjelenés korai fázisában észleljék. Minél hamarabb veszik észre ezeket, annál gyorsabban tudnak beavatkozni a részben vagy teljesen automatizált rendszerek. Így nem csak nagyobb eséllyel a sikeres védekezésre, de adott esetben kevesebb vegyszer használatával háríthatóak el a termést fenyegető helyzetek. Ahogy a drónok vezérlése, úgy a drónok kamerái által rögzített képek, videók továbbítása is csak nagy sebességű hálózaton keresztül történhet gyorsan és megbízhatóan. Az 5G hálózat ezen a téren is óriási fejlődést hoz.

Nagyon jókor jön az 5G

A mezőgazdaság fejlődését a mobilhálózati technológia fejlődése egy olyan időszakban segítheti, amikor a növekvő globális népesség egyre nagyobb élelmiszerigényét úgy kellene kielégíteni, hogy közben mérsékeljük a bolygó erőforrásainak túlzott felhasználását. Az újgenerációs mobilhálózatok segíthetnek radikálisan javítani a mezőgazdaság hatékonyságát és így a megtermelt élelmiszer mennyiségét növelni anélkül, hogy a termőterületek, legelők további bővítésére lenne szükség akár az erdők rovására. Az 5G által lehetővé váló automatizálás pedig a munkaerőhiánnyal küzdő gazdaságok számára is megoldást kínálhat.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás