Augusztusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Új támogatások segítik a burgonyatermelőket. A Nébih Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán tartott Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás és a Fajta- és Növényvédelmi Technológiai Bemutatón, Gyulatanyán sok hasznos információt tudtak meg a résztvevők. Bemutatták a két, összesen 200 milliárd forintos pályázati felhívást, amelyek a burgonya feldolgozását segítik. A támogatás az elszámolható költségek 50%-át, megújuló energia technológiák esetén 70%-át fedezi. A kisebb projektek támogatására 2024. augusztus 13-tól, a komplex projektek esetén 2024. szeptember 17-től lehet támogatási kérelmet benyújtani. 

Augusztusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat
Augusztusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat

Átnézésre ajánljuk az erdőgazdálkodók EKÁER-rel kapcsolatos teendőit

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) az erdőgazdálkodók széles körében ismert, azonban hasznos lehet az erre vonatkozó ismeretek felfrissítése. A szabályozás 2015-től él és vonatkozik az erdőből származó elsődleges termékek (pl. tűzifa, gömbfa, faforgács) közúti szállítására. A fatermékek gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó értékesítését az adózónak előzetesen be kell jelentenie az EKÁER rendszerbe.

A szabályozás 2015-től él és kezdetektől vonatkozik az erdőből származó elsődleges termékek (pl. tűzifa, gömbfa, faforgács) közúti szállítására. Jelenleg az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 13/2020. (XII. 23.) PM rendelet és az EKÁER működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet biztosítja az alapvető szabályozást e területen.

A szívességi földhasználat szabályairól írt a MAGOSZ főtitkára

A magyar földforgalmi törvény tételesen felsorolja a szerződéstípusokat, amelyekkel meg lehet szerezni a földhasználatot. A tulajdonos saját használata mellett főszabály szerint az haszonbérlet vagy szívességi földhasználat lehet. Mivel itt családon belüli jogügyletről van szó, a szerződést nem kell kifüggeszteni, és az előhaszonbérleti jogosultak sem jelentkezhetnek rá. A MAGOSZ főtitkára, Dr. Cseh Tibor András írt a szívességi földhasználat, illetve a többlethasználati megállapodás szabályairól.

Anyakoca-takarmány kifejlesztésén dolgozik a békési gazdacsoport

A Békés vármegyei Csorvási Gazdák Zrt. anyakocáknak való új takarmány termékcsalád kifejlesztésén dolgozik, amellyel az állatok genetikai adottságaiban rejlő további lehetőségeket szeretnék kiaknázni - közölte a cég az MTI-vel. A Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatás-fejlesztési projektet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz keretéből 731,8 millió forinttal támogatták. Turcsán László projektvezető elmondta, a támogatás az ipari kutatás első évében 70 százalékos, a kísérleti fejlesztés 2. és 3. évében 50 százalékos intenzitású.

El lehet kerülni a gyakori hibákat a támogatott területek elkülönítésénél

A Magyar Államkincstár a 2023. évi kérelmek vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy gyakran adódtak problémák a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek (KET) fizikai határainak elkülönítése során.

Ez a probléma a következő intézkedéseket érinti:

  • VP4-10.1.1.-21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
  • VP4-11.1-11.2-18 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása
  • VP4-11.1-11.2-21 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása

Ezeknél a támogatásoknál a termelőknek a program kezdete előtt meg kellett határozniuk a résztvevő területek határait. A kijelölt KET-ek határait a kötelezettségvállalás időszaka alatt – kivéve bizonyos speciális eseteket – nem lehet módosítani. A gazdáknak a KET-ek fizikai határait is elkülönítve kell tartaniuk a mezőgazdasági területen belül, hogy megkülönböztessék azokat a KET-en kívüli területektől. Itt vannak a részletek. 

Nagyjából 31 milliárd forintnyi EU-támogatás érkezik a fagykárok után

Az Európai Bizottság 77 millió eurós (nagyjából 31 milliárd forintnyi) támogatási összeg felszabadítását javasolja a mezőgazdasági tartalékból több közép-európai ország gyümölcs-, zöldség- és borágazatában dolgozó mezőgazdasági termelők támogatására. Ausztriában például minden idők 2. legkisebb termése született a pusztító fagybetörések miatt. A tagállamok által elfogadott bizottsági javaslatok 10 millió eurót osztanak ki Ausztriának, 15 millió eurót Csehországnak, 37 millió eurót Lengyelországnak és 15 millió eurót Portugáliának. Ezek az országok ezt az uniós támogatást akár 200 százalékban kiegészíthetik nemzeti forrásokkal.

Az utolsó hónapokban is van teendő az AKG támogatásnál

Az agrárkörnyezetgazdálkodási támogatás, röviden az AKG 3 éves kötelezettségvállalási időszaka 2024. december 31-ig tart, addig még számos vállalás teljesítésére van lehetőség. A vállalások között szerepelhet a 3 év alatt legalább egyszer középmély lazítás elvégzése, a szármaradványok talajba dolgozása, s legalább még egyszer – egyszer ugye kötelező, ha a területen nem mindvégig évelő szálas kultúra van - istállótrágya, vagy zöldtrágya kijuttatása, talajba dolgozása. Ezen vállalások csak akkor kerülnek elfogadásra, ha a meghatározott feltételek teljesülnek.

Érdemes átnézni az ÁTK pályázatok részleteit

Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat anyagainak benyújtása 2024. őszétől indul. Érdemes odafigyelnie annak, aki szeretné fejleszteni az állattartó telepét. Az állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázati lehetőségek új lendületet hozhatnak a mezőgazdasági ágazatban. A felhívások célja az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozása új technológiák bevezetése révén, miközben az energiatakarékosság és a környezetvédelem is fontos szempont.

A pályázatokban megfogalmazott célok között szerepel az állattartó gazdaságok hatékonyságának növelése az épületenergetikai és a technológiai fejlesztések révén. Kiemelt figyelmet kap továbbá az állatjólét és a környezetvédelem is.

Hamarosan beadható az "Egyedi tudásátadási szolgáltatások támogatása" pályázat

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (4) bekezdése alapján augusztusban megkezdte az „Egyedi tudásátadási szolgáltatások támogatása” című (KAP-RD60-2-24 kódszámú) pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését.

A pályázati felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2024. augusztus 9. napjáig várták a kap.gov.hu oldalon kialakított felhívások társadalmi egyeztetése 2023-2027 felületen keresztül. A támogatási kérelem benyújtására 2024. október 8. napjától van lehetőség.

Megvannak a Kertészet- ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása kiírás részletei

Megvannak a Kertészet- ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása kiírás részletei, érdemes átolvasni ezeket. Támogatási kérelmet nyújthatnak be a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek, az állami elismeréssel rendelkező együttműködések, valamint a gyógynövénytermesztéshez kapcsolódóan integrátori, vagy feldolgozói tevékenységet folytató vállalkozások.

A támogatást igénylő legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel kell, hogy rendelkezzen. Árbevételének legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből kell, hogy származzon az előző teljes lezárt üzleti évében.

Kötelező erdészeti képzésen részt venniük a támogatást igénylőknek

A Széchenyi 2020 program keretében megjelent „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” (VP4-12.2.1-16) támogatási felhívás dokumentációja 2024. 08. 14-én módosult. A változás lényege – néhány technikai korrekció mellett –, hogy meghosszabbították a kedvezményezettek számára előírt képzési kötelezettség teljesítésére rendelkezésre álló időszakot.

A korábbi VP-s támogatási ciklusban megjelent, nemrég módosított pályázati felhívás 3.4.1.1. II. Kötelezettségvállalások fejezet 2. pontja a támogatást igénylők számára úgynevezett Natura 2000 erdő képzésen való kötelező részvételt ír elő, melynek c) alpontja a képzés teljesítésére határidőt állapít meg.

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás