Az elmúlt egy hónap záporos, zivataros időjárása véget ért, a kalászosok és a repce így már zavartalanul érhetnek. A nyári növények szinte országszerte alaposan megáztak, többfelé belvíz is kialakult, a meleg és napos idő ezek fejlődésére is jó hatással van. Azonban a hétre várható forróság már nem kedvező, bár addig nagy baj nincs, ameddig van nedveség a talajban.

Az előző héten szerdáig sokfelé fordultak elő heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és erősen viharos szél is előfordult hazánkban. Csütörtöktől csökkent a csapadékhajlam, és pénteken május közepe óta először fordult elő olyan nap, amelyen  számottevő csapadék sehol nem hullott az országban. A hét végén szórványosan már ismét előfordultak záporok, zivatarok. Az elmúlt tíz nap során hazánk nagyobb részén 20 mm-t meghaladó eső esett, de északnyugaton és északkeleten 80-100 mm is előfordult. Idén május közepétől mintegy egy hónapon át tartott a Medárd-időszak, az elmúlt harminc napban a Dunántúlon és az északi országrészben sokfelé, de helyenként az Alföldön is 100 mm fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége, néhol 150 mm-nél is több esett. Ez jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget. Ugyanakkor az Alföld déli és keleti részén vannak helyek, ahol kevesebb esett a sokéves átlagnál, mindössze 40-60 mm. A talaj országszerte átnedvesedett, sokfelé teljesen átázott a múlt hét első feléig, többfelé a belvíz okoz gondokat. A hét második felében már sokat szikkadt a talaj fölső rétege. A legtöbb helyen a középső és mélyebb talajréteg is bőven tartalmaz nedvességet, hazánk északi felén sokfelé telített vagy közel telített állapotba került a felső egy méteres réteg. Enyhe aszály a Délkelet-Alföldön csak kisebb körzetekben maradt - Írja a HungaroMet.
A hőmérséklet a múlt héten hétfőn érkezett hidegfront mögött visszaesett, és a hét első napján a délkeleti országrészbe szorult vissza a meleg. Szerdára, csütörtökre országszerte 17-24 fokig mérséklődtek a csúcsértékek, majd a hét végén ismét melegedés kezdődött.

Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint június 16-án

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az árpa teljesen beérett, ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása, és a repce valamint a búzaállományok is az érés fenológiai fázisában vannak. Az elmúlt időszak sok csapadéka sajnos nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, többfelé a belvíz is gondokat okoz, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoznak.  
napraforgó- és kukoricaállományok igen kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok növekedésének is kedvez.

Az elmúlt hét első napjaiban főleg északon, északkeleten volt tartósan vizes a növényzet, szerdán viszont délkeleten volt magas a levélnedvesség időtartama. A párás időszak hossza ennél valamivel rövidebb volt, de több napon is többfelé meghaladta a napi öt-tíz órát. Mindez a magas hőmérséklettel párosulva kedvező volt a gombás megbetegedések kialakulásához.

A legfrissebb NDVI vegetációs index értéke az évszaknak megfelelően magas. Az őszi kalászosok zöld tömege már jelentősen csökkent ebben az időszakban, viszont a nyári kapás növények fejlődése felgyorsult. Továbbra is az átlagosnál fejlettebb a vegetáció az ország nagyobb részén, ami a szokásosnál melegebb, és immár csapadékosabb idő következménye, azonban a délkeleti országrészben az aszály következménye az átlagosnál kisebb zöld tömeg.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 470 és 620 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 110-170 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 50-100 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A folytatásban jobbára száraz és forró időszakra számíthatunk. Csapadék csak a hét végén fordulhat elő elszórt záporok, zivatarok formájában, de területi átlagban számottevő mennyiség nem valószínű. A talaj így intenzíven fog száradni, az alföldi aszály kiterjedése növekedni, intenzitása fokozódni fog. A magas napállás és a kevés felhő miatt igen erős lesz az UV-sugárzás. A hőmérséklet csúcsértéke a hét eleji 30 fok körüli értékekről péntekig emelkedni fog, 32-39 fokig. A hét végén várható a hőség kis mérséklődése, de előre láthatólag a 30 fok körüli maximumok a jövő héten is megmaradnak. A hőösszeg növekedése felgyorsul, ezzel együtt az repce és a búza érése is.    

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Biztonsági kockázatok miatt betiltják a kínai DJI drónokat az Egyesült Államokban

2024.09.27.

Az Egyesült Államok Kongresszusa törvényjavaslatot fogadott el, amely potenciálisan betilthatja a DJI drónok használatát. A Képviselőház elfogadta a „CCP drónok elleni törvényt”, amely felveszi a DJI drónokat a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) által lefedett listára.

Elég lesz a magyar kukoricatermés: három szervezet is bizakodóan várja az eredményeket

2024.09.27.

Eddig a közel 900 ezer hektáros termőterület alig több mint feléről takarították be a termést, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi tapasztalatokból.

Védekezés a veszettség ellen: az ország déli és keleti vármegyéiben lesz ebzárlat és legeltetési tilalom

2024.09.27.

Az idei év őszén is folytatódik a rókák veszettség elleni immunizálása, valamint ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz az érintett térségekben Magyarország déli és keleti vármegyéiben.

Halad és él Dr. Stefanovits Pál szakmai öröksége a talajtanban

2024.09.27.

„Ne feledd, a talajon nem csak állsz, hanem élsz is!” - így szól Dr. Stefanovits Pál életének egyik legfontosabb jelmondata, akinek mellszobrát felavatták a MATE Campusán, a Pest vármegyei Gödöllőn.

Már kormány is megszólalni kényszerült a toxinvitában

2024.09.27.

Az idei kukoricatermést érintő toxinveszély kapcsán sokoldalú piaci spekulációk jelentek meg, ami részben a piac manipulációjára irányul. A hőstressz miatt kialakuló gombás fertőzések egyre gyakoribbá válnak, ám a felelős termelési gyakorlatokkal ezek hatásai enyhíthetők. A jövőben minden termelőnek fokozott figyelmet kell fordítania a megelőzésre és a megfelelő tárolási technikákra.

Gondolja meg kétszer, tervez-e kinti programot a hétvégére

2024.09.27.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult idővel indul a nap, de napközben dél felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. Az északi, északnyugati harmadban elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat, majd délutántól egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Ezzel szemben a déli, délkeleti tájakon napos idő várható fátyol- és kevés gomolyfelhővel. A déli, délnyugati szél - az északnyugati, északi határ menti részek kivételével - ismét élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 31 fok között várható, de a legtovább felhős északnyugati, északi határ mentén csak 20 fok közelében, néhol azalatt alakul a csúcsérték. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Amazone UG 3000/18

Hitelesített telefonszám

9 900 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás