A gabona betakarítva, a szállítmányok pedig jó esetben elindultak betárolásra az átvevőkhöz, vagy ha nem sikerült még megegyezni, akkor a termelőnél „pihen” egy ideig. Az értékes gabona állagának megőrzése viszont szintén odafigyelést igénylő munka!
Az aratással ugyanis nincs letudva a munka! Ahhoz, hogy a malmokban, pékségekben minőségi alapanyagokkal tudjanak dolgozni, meg kell őriznünk a gabonánk minőségét. Ehhez elengedhetetlen a betárolt gabona szellőztetése, ugyanis elég egy gondatlan hétvége, és a betárolt halmokban visszafordíthatatlan, káros folyamatok indulhatnak meg.
Nem leplezek le hatalmas titkokat mikor elmondom, hogy betároláskor gyakran a gyors nedvességmérők adatait veszik alapul, amik viszont csak arra valók, hogy a termőföldön ellenőrizzük vele a lábon álló termény nedvességtartalmát. Azonban érdemes tudnunk, hogy itt általában nem ugyanazt az eredményt kapjuk, mint a betároláskor való ellenőrzés során. Arra egy pontosabb, hőmérséklet kompenzációval ellátott műszer való. Minden terménynek megvan a maga betárolási nedvességtartalma és hőfoka. Ha ettől eltérünk, rövidebb tárolhatósági időkkel kell számolnunk. Ám ennek elkerülésére még mindig van lehetőség!
Az egyik megoldás lehet az egész halom átrakodása, mivel mozgatáskor szellőzik és hűl a gabona, azonban a művelet gyakran nem hozza az elvárt eredményt. Sikeresebb megoldás egy mobil gabonaszellőztető (
Tayfun) alkalmazása, amit akár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk.
Gyakran kérdezik, hogy mennyi ideig kell üzemeltetni ezt a gabonaszellőztetőt. Sajnos erre a kérdésre nincs egzakt válasz, hiszen a szükséges időtartam több tényezőtől is függ. Például a termény fajtájától, hiszen gabonaszellőztető alkalmazásakor nem mindegy, hogy a befújt levegőnek apró repceszemek közt, vagy nagy szemű kukoricahalomban kell terjednie. Nem mindegy a pillanatnyi nedvességtartalom és a hőmérséklet sem, mivel egy 15,5%-os búzában nyilvánvalóan jóval tovább kell használnunk a gabonaszellőztetőt, mint egy 14%-osban.
Igen fontos a szívó és befúvó üzemmód megfelelő kiválasztása is. Ha magas páratartalmú, hűvös levegőt fújatnánk a gabonaszellőztetőnkkel a halomba (pl. télen), lehetséges, hogy több kárt okozunk, mint amennyi hasznot reméltünk volna tőle. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a szívó üzemmód alkalmazásán.
A hőmérséklet és nedvesség csökkentése érdekében használatos lehet másfajta megoldás is. Például alkalmazhatunk gabonainast vagy más néven egy gabonakeverőt, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek mellé szinte mindig szükséges egy további gabonaszellőztető is, hogy a melegedő gócpontokat kiszűrve azonnali hatást fejthessünk ki a halomban. Célszerű ezért a gyors, megbízható védelem érdekében azonnal egy gabonaszellőztetőbe beruházni.
Bővebben a gabona szellőztetőről, Tayfunról itt!
Halmai Géza
Termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu
+ 36 70/322 6145
Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu
(x)