Hazánkban nagy hagyományai vannak a kulináris élvezeteknek, s a magyar konyha szerte a világban kitűnő hírnévnek örvend. A magyarság csúcsteljesítményeit számon tartó Hungarikumok Gyűjteményében kéttucatnál is több ízes örökségünk található az agrárium vagy a gasztronómia bőségszarujából. Ám nemcsak a hagyományok és a helyi gazdasági fejlődés szempontjából különösen fontos a helyi élelmiszeripar, hanem a magyar vidék lakóinak jólléte is nagyban függ tőle. Nem mindegy tehát, milyen körülmények között készülnek a kulináris kincsek.

Népegészségügyi jelentőség

Hogy a helyi élelmiszeripar népegészségügyi jelentőségű, ahhoz sok kétség nem is férhet: az import élelmiszerrel nemritkán tartósítószerek és adalékanyagok garmadája jár, ellenben vitaminban nem nagyon dúskálnak ezek a termékek, melyeket a hosszú szállítás akár nagyságrendekkel drágábbá is tesz az értéküknél. Lássuk, ehhez képest mit nyújt a helyi termelőtől származó, a legkevesebb szereplőn keresztül célba érő áru a fogyasztónak! Elsősorban frissességet, magasabb, megbízhatóbb minőséget, elérhető, megismerhető forrást, és ezáltal számonkérhetőséget. Az élelmiszer ára közvetlenül a helyi gazdaságban hasznosul, hozzájárulva annak fejlődéséhez, munkahelyek teremtéséhez, így elejét veheti az elvándorlásnak. Ám ahhoz, hogy az élelmiszeripari kisüzem, például gyümölcsfeldolgozó, konzervgyár, mirelit üzem vagy éppen sörfőzde valóban fenntartható és megbízható módon működjön, megfelelve a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozásnak, profi, ugyanakkor gazdaságos, a vállalkozás egyedi igényeire igazított befogadó-kiszolgáló épületre van szükség.  Mindezeket egyszerre biztosítják a Frisomat acélcsarnokai.

A Frisomat-acélcsarnokaiban borászat is működhet

Helyi ízek a települési márkaépítésben

Egy-egy jellegzetes helyi ételből, italból a település vagy a régió kulturálisan és gazdaságilag egyaránt profitálhat, hiszen a helyi márkaépítés egy fontos elemévé válhat a tőle elválaszthatatlan íz. Erre jó példa Bükkszék, melynek nevét mind többen kapcsolják össze a településen eredő, egyedülálló összetételű Salvus gyógyvízével. Az 540 méter mélyből feltörő gyógyvizet magas oldott anyag tartalma avatja természetes gyógyírré. Alkalmazása korántsem afféle népi gyógymód, hiszen igen régóta orvosok javasolják: többek között gyomorbántalmakra, magas gyomorsav kezelésére, sőt, párologtatóba töltve krupp és köhögés ellen is bevetik. A Salvus-forrásért szerencsére nem kell Bükkszékre elzarándokolni a gyógyulni vágyóknak, hiszen palackozva az ország számos pontján hozzáférhető a gyógyvíz. Ennek méltó körülményeit teremti meg a közelmúltban elkészült, több mint 600 nm-es palackozóüzem, ami egy Frisomat-acélcsarnokban kapott helyet. Az elkészült palackozóüzemnek egy korszerű, modern megjelenésű, 16x37 méter nagyságú, hőszigetelt panelekkel burkolt Sigma típusú épület ad otthont. A palackozóüzem egyedi szerkezetű előtetőt, a természetes fény bejutását segítő számos nyílászárót és széles kapukat kapott, így ideális munkakörnyezetet kínál.

A Salvus több mint 600 m2-es palackozóüzeme is egy Frisomat-acélcsarnokban kapott helyet

Célhoz az eszközt

A Frisomat számos céllal forgalmaz és épít acélcsarnokokat: a különböző, jól variálható – akár egymással is összeépíthető ­– típusépületekben közös vonás a kivitelezés építéstechnikai módszere, az acélmodulokból való szerkezeti kialakítás, a szerkezet acél panelekkel való burkolása, valamint a csavarozással történő rögzítés. Ez az eljárás rugalmas tervezést és rendkívül gyors építési folyamatot tesz lehetővé. Az egyes csarnokok kialakítását elsősorban a funkció határozza meg: más igényekkel épül egy hűtőház, egy palackozó- vagy csomagolóüzem, egy logisztikai központ vagy éppen egy sörfőzde. A beépíthető gépészeti berendezések gondoskodnak a megfelelő szellőzésről és légcseréről, klímatechnikáról, a kívánt belső hőmérsékletről, míg a természetes fényért, az emberek és járművek kényelmes mozgásáért a sokoldalúan kialakítható nyílászárók a felelősek. Bármilyen célból is építették az acélcsarnokot eredetileg, az nem zárja ki a későbbi szerepváltoztatást, bővítést, átalakítást. Az acélmodulos építkezés nagy előnye, hogy az időjárásnak ellenálló, sík, könnyen tisztítható felületeket eredményez, melyek megfelelő kezeléssel biztos védelemmel vértezik fel az épület belsejét a rágcsálók, rovarok, élősködők, vagy éppen a gombák ellen. Ez pedig minden élelmiszeripari üzemnél elsődleges szempont.

A siófoki SioFruit Kft. 2017-ben gazdagodott egy többfunkciós Frisomat-hűtőházzal

Frissesség, tisztaság

A Frisomat egyedi tervezésű csarnokai képesek akár több feladatot is ellátni: például egyazon épületegyüttesben helyet tud kapni az iroda, a feldolgozóüzem, a csomagolóhelyiség, valamint a raktár. A siófoki SioFruit Kft. 2017-ben gazdagodott egy többfunkciós Frisomat-hűtőházzal. A családi vállalkozás által forgalmazott friss gyümölcsöket sokáig csak azok élvezhették, akikhez a betakarított szezonális magyar gyümölcs rövid időn belül (a cég gyors ellátási stratégiájához híven lehetőleg 24 órán belül) eljutott. A terjeszkedést tette lehetővé a megépült hűtőház, amely rendelkezik a szélesebb körű terjesztést biztosító egyéb helyiségekkel is: a hűtőkamrák mellett manipulációs térrel, tároló- és csomagoló térrel, de irodával, fürdőkkel, tisztítószer raktárral is. Az összetett feladatkör ellátására egy 16x41 méter, több mint 650 nm szigetelt Sigma típusú csarnok bizonyult a leginkább megfelelőnek.

Az épület amilyen gyorsan, hulladékmentesen és csendesen felépül, éppolyan egyszerűen át is építhető az újonnan megfogalmazott igényeknek megfelelően. Elvégre az állandóan újító, fejlődő magyar élelmiszeriparban a telephelynek is lépést kell tartania a változásokkal!

További részletek a Frisomat honlapján!

(x)

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás