Az évszázad közepére közel 10 milliárd embert kell majd etetni a bolygón, ami nem lesz egyszerű menet, mert több körülmény is nehezíti az élelmiszerellátás folyamatát. A világjárvány okozta termelés-leállást és a következményeként fellépő ellátási lánc-szakadásokat az ukrán-orosz háború kirobbanását követő globális éhínségválság követte. A klímaváltozás is folyamatos terméskiesést okoz, ezért a mezőgazdaság jövőjét újra kell gondolni.

A fejlett agrárpiacokon egyre több gazdaság dolgozik a precíziós mezőgazdaság módszereivel, a szenzorok, a műhold-technológia vagy drónok és adatelemzés segítségével a korábbinál hatékonyabban és környezetkímélőbb módon művelik meg a földeket - írta az IT Business oldal. Ugyanakkor jelenleg még a mezőgazdaság felelős a globális vízfogyasztás 70 százalékáért és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 20 százalékáért. A talajerózió, a magas szintű nitrátszennyezés és a biodiverzitás csökkenése miatt szintén a modern mezőgazdaságot és a nagyüzemi állattenyésztést okolják.

Az évszázad közepére közel 10 milliárd embert kell majd etetni a bolygón, ami nem lesz egyszerű menet, mert több körülmény is nehezíti az élelmiszerellátás folyamatát - Fotó: Magro.hu, CSZS, Kartal

Újdonságok az agráriumban

Szerencsére számos izgalmas fejlesztés érkezett az agráriumba, például a sejtes mezőgazdaság, amelyben laboratóriumi dolgozók állatokból és növényekből származó őssejtekből állítják elő az élelmiszereket. Ami a jövő táplálkozását illeti, jelenleg két főbb versengő narratíva létezik: az első a csúcstechnológiás mezőgazdaságon, a robotikával való radikális gépesítésen és a mesterséges intelligencián alapul. A másodikban a gazdálkodók megtisztítják a terepet a természet számára és az élelmiszereink a már említett módszerekkel a laboratóriumban növekednek. 

A Schleswig-Holstein Energia- és Klímavédelmi Társaság megrendelésére kidolgozott, 2042-ig szóló jövő-forgatókönyv szerint a mezőgazdaság fejlődésének kulcselemei az alábbi öt, jól azonosítható trendbe illenek, amelyekkel a mezőgazdaságnak, az élelmiszeriparnak és a társadalomnak már most el kell kezdenie foglalkoznia.

Megváltozik a mezőgazdaság szó jelentése

A kifejezés azért válhat elavulttá, mert a jövőben beszélhetünk majd városi mezőgazdaságról, hiszen a beltéri vagy vertikális gazdálkodás megművelt területté változtatja a várost is. A paradicsom-, a paprika-, a saláta- és a gombatermesztés már ma is sok helyen többszintes üvegházakban folyik, és nem kell több ezer kilométert utaztatni az árut, ha a lokális közösségeket ki akarjuk szolgálni vele. Az intelligens IoT-szenzorokkal kombinálva ezek a folyamatok még nagyobb hozamot és kevesebb környezetszennyezést ígérnek.

A húsipar területén is szaporodnak az alternatív fehérjéket, így mesterséges húst vagy sajtot laboratóriumokban és bioreaktorokban termesztő startupok. Ezeknek köszönhetően növekszik a mezőgazdasági szektor szereplőinek száma.

Felértékelődik az önellátás

A természeti katasztrófák, a világjárványok, a háború és a geopolitikai feszültségek mentén nem csak az iparban, hanem az agrárium területén is folyik a globalizáció hatásainak újraértékelése. Ma természetesen az olyan „zöld” költségeket is számításba kell venni, mint a környezeti ártalmak elkerülése, a klímavédelem vagy az ellenállóképesség (reziliencia) okán felmerülő kiadások.

Az ellátási láncokat a Covid-19 tapasztalataiból kiindulva mindenhol diverzifikálni kell, és már csak a környezetvédelmi szempontok miatt is egyre fontosabbá válik a regionalizáció. Még egy olyan fejlett ország, mint Szingapúr is saját maga akarja előállítani a jövőben a szükséges élelmiszerek 30 százalékát, ennek jegyében néhol a felhőkarcolók tetején alakítottak ki termőterületeket.

Megszűnik a mezőgazdaság elszigeteltsége

Egy korábbi ENSZ-jelentés szorgalmazta a mezőgazdasági támogatások rendszerének megváltoztatását. A dokumentum szerint az évente 570 milliárd dolláros támogatás, amely a mezőgazdaság mai működtetése számára világszerte előnyös viszonyokat hoz létre, egyben rossz ösztönzőket is teremt, konzerválva az elemeiben gyakran káros és meghaladott gyakorlatokat. A jövőben valószínűleg a klíma- és közjóléti szolgáltatások lesznek az állami finanszírozás mércéi, ezért érdemes újragondolni a mezőgazdasági üzleti modelleket.

Élesedik a verseny a termőföldekért

Németországban a talaj felét vették mezőgazdasági művelésbe a 2022-es esztendőben, ám egyre több vetélytárs jelentkezett a területekért. Vidéken a gazdálkodók új bevételi forrásokat nyitnak meg. Egyes gazdák a közjót szolgáló szolgáltatásokra szakosodtak: lápokat töltenek fel, vagy virágágyás-sávokat, természetvédelmi területeket jelölnek ki a szántójukon. Mások a turizmusba fektetnek, esetleg napelemes rendszereket vagy szélturbinákat építenek a földjükön, és a kibocsátáskereskedelemből tesznek szert bevételre. Sokan a fent említett tevékenységek mindegyikét végzik egyszerre.

Ez a versenypiac az alternatív üzleti modelleket támogatja, ugyanakkor új törésvonalak is keletkeznek, ahogy a vidéki táj képe megváltozik, és nem mindig előnyére. 

Az in vitro az új biogazdálkodás

Közeleg a nem laborban nevelt hús „legvégső lejárati dátuma”. Ahogy az árérzékeny piac kereslet-kínálati szabályai kikényszerítik majd, várható lesz a tömeges áttérés a mesterségesen előállított, „tiszta” húsra. Az átállást etikai okok is gyorsítják és akkor, ha a jövőben lényegesen olcsóbb lesz a laboratóriumi termék, a „nevelt” hús tömegtermelése véget ér, áttolva ezt a terméket a kisiparilag előállított luxuskategóriába. A növényi és állati eredetű élelmiszerek a szintetikus biológiának köszönhetően egyre inkább high-tech termékké válnak, mentesülve a környezetszennyező anyagoktól - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megvannak az év kiváló magyar méze verseny díjazottjai

2024.12.26.

A XV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az év legjobb magyar mézét

Mennyire lesz érdemes kukoricázni a magyar gazdának 2025-ben?

2024.12.26.

A kukorica vetésterülete alig több mint egy évtized alatt közel 40 százalékkal csökkent 2023-ra.

Karácsonyi adománnyal segítette a MATE a rászoruló családok támogatását

2024.12.26.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 1,5 millió forint értékű adománnyal csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet Adventi Adománygyűjtéséhez.

Van szerepe a cirokból készült italoknak, az olaszok már isszák is

2024.12.25.

A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital.

Egyhangú agrárerősítés Európában: a NAK alelnökévé választották Cseh Tibor Andrást

2024.12.25.

Cseh Tibor András személyében új, európai uniós agrárstratégiáért és külkapcsolatokért felelős alelnököt választott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlése.

Félmillió hektárra emelkedhet az ökológiai gazdálkodás hazai területe 2027-re

2024.12.25.

A jövő évtől induló támogatási programok újabb lendületet adhatnak a hazai ökológiai gazdálkodásnak, amelynek a jelenlegi 320 ezer hektáros területe 2027-re akár 500 ezer hektárra is bővülhet.

Partnerhírek
Partner

Szójázzon velünk, ismerje meg a Karintiával a jövő növényét!

2024.12.20.

Bíztatjuk Önöket, hogy merjenek a szójatermesztésbe fektetni, mivel ez hosszú távon is stabilabb és fenntarthatóbb megoldást kínál.

Partner

Azonnali munkakezdéssel keres értékesítő szaktanácsadót az AGRO.bio

2024.12.20.

Az AGRO.bio családias csapatának bővítéséhez keres most azonnali munkakezdéssel 1 fő értékesítő szaktanácsadót. Az új munkatárs Jász-Nagykun-Szolnok déli feléért, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékért lesz majd felelős.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus FD Targonca
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus FD Targonca

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 144 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás