Magányos munkává változtathatja a betakarítást az az új koncepciójú kombájn, amely nemcsak arat, csépel és tisztít, de az ürítésnél használt traktort, pótkocsit, kiközelítő kocsit és teherautót is feleslegessé teszi. Az ötlet nem valamelyik nagy gyártótól származik, hanem egy lelkes gazdálkodótól, aki két évtizedet szánt a megvalósításra.

A Tribine-nak nevezett kombájnt az amerikai Ben Dillon fejlesztette ki mérnökcsapata segítségével, és a nagy bemutatkozásra augusztus legvégén került sor az iowai Farm Progress Show agrárkiállításon. Véleményük szerint a narancssárga-feketére festett monstrum jelenti a betakarítás jövőjét, sőt ez számít a legnagyobb innovációnak az 1940-es évek óta, amikor az első önjáró arató-cséplőgépek megjelentek a piacon. A Tribine első változatai még Case IH, illetve Gleaner kombájnok alapjaira épültek, a most elkészült verzió viszont saját dizájnt és egyedi technikai megoldásokat képvisel.

Ha az újfajta kombájnt összevetjük jelenlegi versenytársaival, még a meglehetősen termetes Claas Lexion 780 TT is eltörpül mellette. A „vetészöld” színű német gépet 6 literes, 626 LE-s Mercedes-Benz motor hajtja, míg a Tribine lemezfedele alatt 6,7 és 9 literes, egyenként 590 LE-s Cummins erőforrások dolgoznak (a kisebbik a meghajtásért felel, a nagyobbik a cséplő- és tisztítórendszert működteti).

A Claas tömege 18 tonna, az amerikai gépé 22, de ha figyelembe vesszük, hogy a Tribine jelenléte feleslegessé tesz minden más gépet a betakarításnál, a talajtaposás mértéke összességében nála lesz kedvezőbb. Verhetetlen a kapacitás és munkateljesítmény területén is: a Claas Lexion magtartálya 12 500 literes, üzemanyagtartályába 1150 liter gázolaj fér, miközben a Tribine magtartálya bő 36 000 liter terményt képes elnyelni, 1900 literes üzemanyagtartálya pedig 24 órás folyamatos munkavégzést tesz lehetővé. Egy 30 hektáros (amerikai) szójaföldön például a Tribine-nak elég 4-szer ürítenie, míg a hagyományos kombájnoknak akár 10-12 alkalommal is meg kell tenniük ezt.

A Tribine egy kombájn, illetve egy kiközelítő kocsi kombinációjának tekinthető, és a kereskedelmi árát is ennek megfelelően igyekszenek majd kialakítani. Az összegyűjtött, akár 27 tonna tömeget is elérő gabonát kevesebb, mint 2 perc alatt üríti le, ami alig jelent időveszteséget a betakarítás során.

Természetesen nem kell mindig megvárni, hogy csurig legyen a tartály. A teljes tisztítófelület nagysága elképesztő, megközelíti a 8,5 négyzetmétert. Óriási, 96 cm átmérőjű rotorját 270 fokban veszi körbe a kosár, a szalmát vagy szármaradványokat viszont a gép apró darabokra vágja, és oldalra kifújja, így viszonylag leszűkül ennek felhasználhatósági köre. A 4,4 m-es szállítási szélesség és a 10,6 méteres hosszúság is azt jelzi, hogy a Tribine-t nem feltétlenül a magyar viszonyok közé tervezték. A gép ára egy hagyományos kombájné lesz, megtoldva egy átrakókocsi bekerülési költségének mintegy kétharmadával.

A hatalmas tükrökkel és 360 fokos LED-lámpákkal felszerelt Tribine fordulási sugara kisebb, mint a jelenlegi kombájnoké. A fülkéje is szokatlan kialakítású, a beszállást lengőajtó segíti, és még a padló egy része is üvegezett a jobb kilátás érdekében. Nincs kormányoszlop sem, mindent joystick segítségével lehet irányítani.

A hónapokon keresztül tesztelt újfajta kombájn a vizsgálati eredmények szerint nemcsak gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésre képes, de 3–10%-kal csökkenti a talajtömörödés mértékét is. A 2017-es szezonban már az első vásárlók is próbára tehetik a Tribine képességeit.

Forrás és fotók: agrarszektor.hu

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás