A gluténmentes gabonafélék főbb jellemzői
Ki ne ismerné a kölest, a cirkot, a hajdinát, és a kukoricát? Ismerjük a termesztési igényeit, a jellemzőit. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy őrleményeik a gluténmentes étrend fontos elemei, a hagyományos, búzából készült liszt kiváló helyettesítői. Ezen túl pedig számos pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek, akár a vitamintartalmat, akár az életfolyamatokra gyakorolt pozitív hatásaikat nézzük.
Köles
A kölesmag és kölesliszt nagyon régóta tölt be fontos szerepet az emberek étrendjében. A világ sok régiójában a mai napig nagyon fontos táplálék. Hazánkban a búza és rozs őrlésének elterjedése részben kiszorította a konyhákból ezt a fontos magot. Szerencsére újból kezdik felfedezni a sokféle alapanyag fogyasztását célul kitűzők. A kölest fogyasztók ma már változatos formában juthatnak hozzá a kölesből készült ételekhez. Ilyenek a hántolt köles, a kölesliszt, kölesgolyó (extrudátum), a teljes őrlésű kölesliszt, és még sorolhatnánk.
Egyre nagyobb mennyiségben való fogyasztását könnyű emészthetőségének, magas tápértékének, nem utolsó sorban gluténmentességének is köszönheti. A köles összetevői segíthetnek például különböző betegségek megelőzésében, az immunrendszer erősítésében, vagy éppen a szervezet lúgosításában. Más lisztekkel keverve kitűnő ízű ételeket lehet előállítani belőle.
Hirdetés
Cirok
Elsősorban gluténmentességére kell felhívni a figyelmet, mert sajnos nagyon sokan szenvednek gluténérzékenységben. Azonban az ő étrendjüket is lehet a cirokból készült őrleménnyel, a cirokliszttel gazdagítani, változatosabbá tenni. Ugyanúgy, mint a köles, hántolható, őrölhető, lisztje más lisztekhez is keverhető, más lisztek helyére is felhasználható. Akár kenyér, akár sütemény készítésénél is. Sok esetben segít azzal a tulajdonságával is, hogy a szervezet hosszabb ideig dolgozza fel, így például kordában tudja tartani a vércukorszintet. Magas E-vitamin tartalma, vastartalma sem elhanyagolható. Az igényes fogyasztó étrendjében helye van a ciroknak is.
Előállítható őrlemények:
Hajdina
A hajdina vagy más néven pohánka Magyarország egyes területein (Vas, Zala megyékben) ma is ismert az ott élő emberek körében. Nagyon sokrétűen felhasználható mag. Ma elsősorban a gluténmentességét szokták emlegetni, de nem elhanyagolható B1 – B2 – C és E-vitamin, valamint vastartalma sem. Hatással van a koleszterin és a vérnyomás normál szinten tartására is. Felhasználható kásáknak, köretnek, hurkatölteléknek (rizs helyett). A belőle készült liszt egyes ételekben (pl: palacsinta) önállóan is felhasználható. Igen széleskörűen keverhető bármely más lisztféleséggel. Nagyon sok recept segíti a fogyasztót.
Kukorica
A világ minden zugában termelik és fogyasztják az emberek a kukoricát. Belőle készítenek élelmiszereket, takarmányokat, alkoholos italokat, s egyre elterjedtebb az ipari felhasználása is. Ne menjünk el tehát e mellett a nagyszerű, mindenre felhasználható termék mellett szó nélkül. Számtalan változata lehetővé teszi, hogy az étkezésben is kiugróan magas legyen a jelenléte. Hazánkban nagyanyáink és nagyapáink étrendjében minden napos volt, de később a szélesedő urbanizáció nem kedvezett a fogyasztásának. Kereslete visszaesett. Az 1970 –es évektől próbálkozások történtek a konyhákba való bejuttatásra, de még napjainkban is sokan vannak, akik nem látják a nagyszerűségét. A megtisztított, csírátlanított, különböző szemcsenagyságra őrölt kukoricadarából és lisztből étel készítése nem bonyolult, és jótékony hatása nem elvitatható. Különösen fontos termék azoknak, akik gluténmentesen szeretnének táplálkozni. Laktató hatása, hosszabb ideig tartó emészthetősége is nagyon sok embernek tesz jó szolgálatot. Az egészség megőrzésre gyakorolt hatása a telített zsírsavak révén sem elhanyagolható. A feldolgozás „mellékterméke” a kukoricacsíra, melyből kitűnő olajt készítenek, ami ugyancsak jótékony hatású. Ételnek való elkészítését ezerféle recept könnyíti, s aki megízleli ezek valamelyikét, híve marad a fogyasztásának is.
Az itt említett néhány mag mellett sok más, a köztudatban még kevésbé ismert növény termése, ha kellőképen van feldolgozva, könnyítheti azok helyzetét, akik a megszokott magokat, liszteket betegségük miatt nem fogyaszthatják.
Egy olyan üzem, amelyben lehetőség nyílik az említett magok szakszerű feldolgozására, sokat segíthet e témában. A MAG Kft. által gyártott gépek az előzőekben felsoroltaknak megfelelnek.
Szerző: Virág Géza, szakértő
(x)
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!
A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk.
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 400 hirdetés 92 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés