Az ember azt gondolhatja, hogy barlangban, bunkerben és pincében más nem terem, csak gomba. De ez nem igaz, mert egy vállalkozás a francia főváros alatti kőbányák egyikében a gombán kívül salátát és cikóriát is termeszt.

Zöldség terem a gomba mellett a mélyben

Nem csak a budapesti városrész, Kőbánya alatt vannak kőbányák a mélyben, hanem Párizs alatt is - erről a Syngenta blogja számolt be. Párizs központjától északra található a “la caverne” (a Barlang) nevű földalatti telep, ahol salátát, cikóriát és azért természetesen sok gombát is termesztenek a korábban parkolóként működő térben.

Zöldség terem a párizsi alagútrendszerben - Fotó: Pixabay, 132369, illusztráció
Kőbánya itt is, ott is

A francia főváros alatti kőbányák együttes hossza nagyjából 300 kilométer. Itt bányászták a város építéséhez szükséges köveket. Azonban később ezeket a járatokat lezárták. Majd a 18. század második felében Párizs gyors ütemben kezdett terjeszkedni. Emiatt a súlyos közegészségügyi veszélyt jelentő régi köztemetőket felszámolták. A halottak csontjait pedig ebbe a kiürült alagútrendszerbe szállították. Egyes részei a kíváncsiskodók számára is nyitva vannak, máshol földalatti parkolókat létesítettek benne, és van olyan része is, ahol zöldség terem.

Egészen kis cég termeli a zöldségeket Párizs alatt

A Cycloponics startup vállalkozás földalatti üzemében a hidroponikus gazdálkodásban napsütés és talaj nélkül, tápanyagokban gazdag vízben, LED-világítás alatt terem meg a zöldség. Az apró cég tízfős csapata havonta több, mint 3 mázsa terméshozammal áll elő az alagutakból. Piacra járnak a különleges környezetben nevelt terményeikkel. Azt gondolják, hogy a jövő városainak az ilyen kezdeményezések is a részévé válnak majd. A szállítási költség és az idő sem befolyásolja a termesztést, hiszen csak felhozzák a föld alól a frissen szedett gombákat és zöldségeket.

A Business Insider lap tudósítása szerint a termesztés mennyiségének többszörösére törekednek. Ugyanis terjeszkedni szeretnének a katakombákban. A La Chapelle negyed alatt elég hely van hozzá, csak előbb még a technológia bővítésére való összeget kell megtermelnie a lelkes csapatnak.

Érdekességek a gombákról

Ha további érdekességek is érdeklik a gombák világából, olvassa el ezt a cikkünket is!

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás