Hirdetés
Gombából készít húst egy híres német sörgyártó vállalat
A híres bitburgi sörgyárat is üzemeltető Bitburger Holding egyik leányvállalata révén (Bitburger Ventures) beszállt egy berlini start-up-ba, hogy részt vegyen egy teljesen új húspótló készítmény gyártásában. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: nem szóját vagy borsót használnak a magas fehérjetartalmú termék előállításához, az alapanyag gomba lesz. A cég a Mushlabs elnevezésű projekttel a fenntartható élelmiszer-előállításban kíván szerepet vállalni.
Az eddigi húspótlók alapvetően szójából vagy borsóból és egyéb színt, ízt adó növényi alapanyagokból álltak. Ahhoz képest, hogy tudjuk, mennyire közel állnak a gombák az állatvilághoz, elég későn vetődött fel az ötlet, hogy a legkönnyebb lenne gombából "húst" készíteni - írta a handelsblatt.com cikkére hivatkozva az Agrárszektor. A Mushlabs gombafonalakból készít élelmiszert óriási "bioreaktorokban", amelyek a sörgyártás fermentor-tartályaihoz hasonlítanak. A micéliumokat ezután kész ételekké dolgozzák fel. Az ötlet alapja, hogy a gombafehérjék aminosav-összetétele sokkal közelebb áll az állatvilághoz, mint a növényihez, éppen ezért jobban képes pótolni a húst, mint a borsó vagy a szója.
![](/public/agronews/an_article_inner/7686/ba7791f586b9498cda2b16971f5c5a74_1.jpeg)
Az 1817-ben alapított bitburgi gyár nem először támogat ígéretes ötleten alapuló, kezdő vállalkozást. Korábban beszállt már egy gyógynövény alapú, alvást segítő ital gyártásába, egy igényes étel-ital automata rendszer elterjesztésében és több, egyéb élelmiszerpiaci cégbe. Ezek az ötletek ideális esetben megtérülnek a cég számára. Az ehhez hasonló induló vállalkozások bennünket is inspirálnak, és ezzel segítenek minket abban, hogy jobbak legyünk - mondta Matthäus Niewodniczanski, a Bitburger holdig vezetője a német lapnak.
Hirdetés
Csökken a német sörfogyasztás, több lábon állna a cég
Ugyan a sör fogyasztása Németországban csökken, de ettől egy sörgyártónak még nem kell megijedni. A 200 éve működő családi vállalkozásnál úgy gondolkodnak, hogy az a legfontosabb, hogy ne pazarolják el az eddig felhalmozott értéket. Túl kockázatos lenne egyetlen termékre összpontosítani, és mindent erre építeni - idézte a portál a cégvezetőt.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés